TOP 10: Liigan läpimurtopelaajat

Faneille.comin seuraavassa TOP 10 -katsauksessa listataan pelaajia, jotka ovat jo pystyneet tekemään jonkinlaista tulosta Liiga-jäillä, mutta eivät ole vielä nousseet tähtikategoriaan. Näiltä pelaajilta odotamme todellista läpimurtoa tällä kaudella.

10. Alexander Ruuttu, KalPa

Alexander Ruutulla on kaikki ominaisuudet, joita tulosta tekevältä hyökkääjältä pitää löytyä: hän on iso, nopea ja hyvä lukemaan peliä. Oikeissa olosuhteissa Ruuttu voi nousta hyväksi Liiga-pelaajaksi, mistä myös viime kausi antoi viitteitä, kun hän iski Ruotsin Allsvenskanissa 48 ottelussa 15 maalia voittaen joukkueensa maalipörssin. Ruutun ominaisuudet huomasi myös Phoenix Coyotes vuonna 2011, kun NHL-seura varasi HIFK-kasvatin jo toisella kierroksella. Se kertoo hyvin paljon tämän miehen potentiaalista.

9. Ville Meskanen, Ilves

20-vuotias Ilves-hyökkääjä on väläytellyt Liigassa useampaan otteeseen, ja hänellä on kaikki ainekset nousta isoksi tekijäksi Suomen jäillä. Meskanen on taitava laituri, joka osaa naulata paikan tullen, mutta onko mies vielä tällä kaudella valmis ottamaan Tampereella ison roolin?

8. Juho Tommila, Ässät

Juho Tommila of Lukko during Finnish Hockey League match HIFK vs Lukko in Helsinki on 12th september 2015. Matti Raivio / All Over Press

Juho Tommila jäi Raumalla pieneen rooliin, mutta Ässissä hän saattaa nousta saman tien kärkipakkien joukkoon. (AOP)

23-vuotias Lukko-kasvatti päätti poistua ensimmäistä kertaa Rauman jäiltä, mikä oli taatusti viisas päätös. Puolustaja Tommila ei saanut koskaan kunnon mahdollisuutta Lukossa, ja hän sai tyytyä jämäminuutteihin, mikä ei luonnollisesti kehitä pelaajaa. Ässissä Tommilalla on loistava mahdollisuus napata iso rooli ja alkaa tehdä tulosta. Hän on taitava kiekollinen puolustaja, joka pärjää myös omassa päässä. Rightin kätisyys takaa miehelle varmasti ylivoima-aikaa kauden aikana, joten Tommilalta sopii odottaa viimeinkin läpimurtoa Liiga-tasolla.

7. Ville Leskinen, Kärpät

Leskinen on nuorten maailmestari vuodelta 2014, mutta sen jälkeen ura ei ole lähtenyt aivan toivotunlaiseen lentoon. Kaksi viime kautta meni Vaasan Sportissa, mutta vuodet menivät pilalle loukkaantumisten takia, eikä läpimurtoa vielä syntynyt. Leskinen osoitti kuitenkin viime kaudella, että hän on valmis tekemään tulosta Liigassa, ja tällä kaudella hän voi räjäyttää pankin, jos vain pysyy terveenä. Taitava hyökkääjä on fyysisesti valmis paketti, mutta löytyykö kivenkovasta kärppärosterista miehelle tarpeeksi isoa roolia?

6. Dominik Hrachovina, Tappara

Tappara-veskari näytti viime kaudella hyviä otteita, mutta Tomi Karhusen päänahan ottaminen oli vielä liian iso pala. Tällä kaudella tshekkilahjakkuus on paremmassa tilanteessa, kun edessä seisoo Teemu Lassila, jonka ura ei ainakaan ole enää nousukiidossa. Jos Hrachovinan kehitys on mennyt eteenpäin kesän aikana, saattaa hän olla tamperelaisten uusi ykkösvahti.

5. Antti Kalapudas, Kärpät

20-vuotias Kalapudas on tehnyt kovaa jälkeä niin A-nuorten SM-liigassa kuin Mestiksessäkin, mutta Liigassa rooli on jäänyt pieneksi eikä tulosta ole vielä syntynyt. Kalapudas on taitava pelimies, jolla on loistava pelisilmä. Miehen luistelu on mennyt isoin harppauksin eteenpäin, joten hän alkaa olla valmis läpimurtoon pääsarjatasolla. Mutta kuten Leskisenkin tapauksessa, löytyykö lahjakkuudelle tarpeeksi isoa roolia kärppähyökkäyksestä?

4. Joni Tuulola, HPK

Joni Tuulola of HPK and Antti Suomela of Blues (left) during Finnish Hockey League match Blues vs HPK in Espoo on 27th january 2016. Matti Raivio / All Over Press

Joni Tuulolalle on luvassa isoa roolia Hämeenlinnassa. (AOP)

Joni Tuulola debytoi Liigassa jo B-juniori-ikäisenä, ja viimeiset kaksi kautta hän on ollut HPK:n kärkipakkeja. Tulokaskausi sujui upeasti, mutta viime kaudella ei tullut sitä kehitysaskelta, jota odoteltiin. Nyt nuorukaisella alkaa kolmas täysi kausi Liigassa, ja mieheen kohdistuvat odotukset ovat isot. Tuulola on fysiikaltaan tarpeeksi hyvässä kunnossa, ja kiekollisesti taitava mies saa pelata Kerho-puolustuksessa isoja minuutteja, joten todellinen läpimurto tapahtuu todennäköisesti tällä kaudella.

3. Topi Nättinen, Jukurit

Nättinen on JYPin mies, mutta seuraava kausi kuluu lainalla Mikkelissä, mikä on loistava asia miehen kehityksen kannalta. JYPissä hän olisi taas tippunut pieneen rooliin ja jopa Mestiksen puolelle, mutta nyt hänelle on luvassa mahdollisuus kokeilla kärkikentissä ja pelata ylivoimaa säännöllisesti. Lyhyehkö taitohyökkääjä on loistava offensiivinen ase, ja häneltä voidaan odottaa jo 30 tehopisteen kautta. Viime kaudellakin mies iski JYPissä 28 ottelussa 14 tehopistettä.

2. Taneli Ronkainen, Kärpät

Kärppäpuolustaja pelasi vielä viime kaudella paljon A-nuorissa, mutta viimeistään keväällä kaikki huomasivat, kuinka laadukkaasta puolustajasta on kyse. Ronkainen on hyvin liikkuva puolustaja, joka näkee kentän erinomaisesti. Tällaisilla työkaluilla Ronkaisesta voi kasvaa huipputekijä jopa isommille areenoille, mutta jatkuuko miehen viime kevään vire tällä kaudella? Jos jatkuu, Ronkainen tulee pelaamaan huikean vuoden oululaisten takalinjoillla.

1. Roope Hintz, HIFK

Roope Hintzillä on nyt takanaan kaksi vakuuttavaa vuotta Liiga-jäillä, ja perjantaina hän aloittaa todennäköisesti viimeisen kautensa Suomessa vähään aikaan, sillä seuraavaksi edessä on hyppy Pohjois-Amerikan kaukaloihin. Hintz on iso, hyvin liikkuva ja loistavasti peliä lukeva sentteri, joka saa tällä kaudella ison roolin HIFK:ssa. Jos harjoituskauden loukkaantumiset eivät osoittaudu liian vakaviksi, tulee Ilves-kasvatti tekemään kovaa tulosta punapaitojen riveissä. Eikä hänen onnistumistaan lasketa vain tehojen muodossa, sillä Hintz on erinomainen kahden suunnan hyökkääjä, joka tekee arvokasta työtä ympäri kenttää.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press