TOP 10: Liigan syyskauden parhaat pelaajat

Ruutu LogoLiiga palaa maajoukkuetauolta viiden ottelun voimin 14.11. Voit katsoa kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liiga on saatu vauhdikkaasti käyntiin ja joukkueet ovat ansaitulla maajoukkuetauolla. Runkosarjasta on takana jo reilu kolmannes, joten jyvät alkavat erottua akanoista. Tässä meidän näkemyksemme syyskauden kymmenestä parhaasta pelaajasta.

10. Maksim Matushkin, Ässät

Maksim Matushkin on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Helmikuussa porilaisten riveihin liittynyt puolustaja on Ässien takalinjojen johtohahmo eikä syyttä: Matushkin on noussut erinomaisilla otteillaan pelipaikkansa eliittiin Liigassa. 27-vuotias ruotsalainen on kokonaisvaltainen pelaaja eikä suuria heikkouksia ole. Vahvuuksia löytyy sitäkin enemmän ja erityisesti kiekollinen osaaminen on korkealla tasolla.

9. Jukka Peltola, Tappara

Tapparan syyskausi oli odotettua tahmeampi. Ylivoimaisena ennakkosuosikkina kauteen lähtenyt hallitseva mestari on kuitenkin onnistunut korjaamaan kurssiaan ja joukkue on noussut sarjataulukon toiselle sijalle. Moni tamperelaisten pelaaja on pelannut alle tasonsa, mutta Jukka Peltola on esiintynyt totutun vahvasti. Vaikka joukkueen kapteenina toimivan Peltolan arvoa ei mitatakaan tehopisteissä, niin hän on silti Tapparan sisäisen pistepörssin kärisijalla. Peltola onkin raudanluja ammattilainen, jolla ei ole vapaailtoja kaukalossa. 30-vuotias hyökkääjä valittiinkin Leijonien mukaan Karjala-turnaukseen.

8. Tomi Kallio, TPS

Vuodet vierivät eteenpäin, mutta tämä ei Tomi Kalliossa näy. TPS on kärsinyt syyskaudella pahoista avainpelaajien loukkaantumisista, joten 40-vuotiaan Kallion rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävä. Joukkueen kapteeni on jatkanut viime kausilta tuttua vahvaa virettään ja nakuttanut 21 pelissä peräti 20 pistettä. Kallio on myös uurastanut valtavasti, sillä peliaikaa on kertynyt lähes 19 minuuttia ottelua kohden.

7. Frans Tuohimaa, SaiPa

Frans Tuohimaa on isoin syy siihen, että SaiPan syyskausi oli erinomainen. Lappeenrantalaisten ensimmäiset ottelut sujuivat synkästi, mutta tämän jälkeen Tuohimaa on ollut huimassa vireessä. Kannattelee joukkuettaan illasta toiseen ja tarjoaa mahdollisuuden kamppailla pisteistä. Perustekeminen on laadukasta, mutta Tuohimaa venyy myös isoihin, pelejä kääntäviin torjuntoihin. Erinomainen maalivahtipeli on SaiPan menestymisen elinehto. Keltamustien toimistolla oltiin hereillä ja lappeenrantalaiset sorvasivat Tuohimaan kanssa ensi kautta koskevan jatkosopimuksen.

SaiPa on voittanut 11 edellisestä Tuohimaan pelaamasta ottelusta peräti kymmenen. Kuva: AOP

6. Veini Vehviläinen, Kärpät

Jussi Rynnäksen viime kausi oli häikäisevä, joten hän oli lähtökohtaisesti Kärppien ykköstorjuja myös kuluvalla kaudella. 20-vuotias Veini Vehviläinen on kuitenkin haastanut ennakkoluulottomasti Rynnäksen aseman joukkueen ykkösvahtina ja nuorukainen onkin pelannut kaksikosta enemmän. Täysin aiheesta tosin, sillä Vehviläinen on ollut alkukauden parhaimpia torjujia. Vehviläinen on 13 pelatun ottelun jälkeen kärkipaikalla käytännössä kaikissa maalivahtien merkittävissä tilastoissa. Ja mikä tärkeintä, niin 13 ottelusta varsinaisen peliajan voittoja on peräti 11.

5. Miika Koivisto, Kärpät

Kärpät on ollut vahvassa liidossa alkukaudella. Yksi iso tekijä on ollut joukkueen vahva puolustus. Viime kaudella oululaisten hyökkäyskalusto ei saanut tukea takalinjoilta, mutta nyt tilanne on täysinpäinvastainen. Miika Koivisto on vastannut koviin odotuksiin ja ottanut harteilleen viitan oululaisten puolustuksen johtajana. 27-vuotias Koivisto on saalistanut tehot 5+12 ja johtaa puolustajien pistepörssiä. Sportin kasvatti jatkaa Karjala-turnauksessa kamppailua olympiapaikoista.

4. Charles Bertrand, Kärpät

Charles Bertrandin viime kausi Porissa oli haastava, mutta tuloksena oli kohtalaiset 12 maalia. Sesongin päätteeksi Kärppiin siirtynyt ranskalainen on kuitenkin sopeutunut Ouluun erinomaisesti ja jälki on ollut tuhoisaa. Kenties Liigan vaarallisimman ketjun palanen on tykittänyt 21 ottelussa peräti 15 täysosumaa, millä irtoaa ylivoimainen kärkisija maalipörssissä. Jo yhdeksättä vuottaan Suomessa kiekkoileva laituri on tehnyt parhaimmalla kaudellaan 19 osumaa, joten maaliennätys mennee piakkoin uusiksi. Bertrand on ollut hurjassa iskussa läpi alkukauden ja onnistumiset ovat ruokkineet kadoksissa ollutta itseluottamusta, mikä näkyy taululla.

3. Miro Heiskanen, HIFK

Miro Heiskanen on pelannut loukkaantumisen myötä vasta kymmenen ottelua, mutta on ansainnut jo siinä ajassa paikkansa listalla. HIFK on kärsinyt kuluvalla kaudella puolustajien loukkaantumisista, sillä ainoastaan Ryan O’Connor sekä Saku Salmela ovat ainoat pakit, jotka ovat olleet mukana jokaisessa 21 ottelussa. Lokakuun alussa tositoimiin palannut Heiskanen esiintyi jo debyyttikaudellaan hämmentävän kypsästi, mutta nyt jälki on ollut vielä hurjempaa. 18-vuotias puolustaja hakee nykyään enemmän ratkaisuja itse, mikä on osoittautunut toimivaksi. Heiskanen on viimeistellyt jo kuusi täysosumaa, kun taas viime kaudella maaleja syntyi viisi. Käytännössä kaikki kuluvan kauden osumat ovat vieläpä olleet huimia yksilösuorituksia. Erinomaisesti luisteleva Heiskanen on HIFK:n paras puolustaja ja nuorukaisen otteita kannattaa seurata nyt erityisen tarkkaan, sillä Dallas Starsin varauksen kirkas tulevaisuus löytyy rapakon takaa.

Heiskasen peliaika on jäänyt vain yhdessä ottelussa alle 22 minuuttiin. Kuva: AOP

2. Atte Engren, HIFK

HIFK:n alkukausi oli poikkeuksellisen synkkä, sillä joukkue voitti seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan vain yhden. Sittemmin helsinkiläisten kurssi on hieman parantunut, vaikka otteissa onkin ollut valtavasti parannettavaa. Saalistetuista pisteistä isoin kiitos kuuluu Atte Engrenille, joka on ollut tolppien välissä häikäisevä. Helsinkiläisten pelaaminen on tökkinyt ajoittain todella pahasti, mutta 29-vuotias torjuja on pelastanut venytyksillään joukkueelleen ison läjän pisteitä. Pakon edessä elokuussa HIFK:hon hankittu Engren on osoittautunut todelliseksi kultakimpaleeksi joukkueelleen.

1. Julius Junttila, Kärpät

Julius Junttilan Ruotsin valloitus ei mennyt aivan putkeen, mutta pelivire on löytynyt kotoisasta Oulusta. Kärppien kasvatti on ollut alkukauden paras pelaaja ja johtanut Kärppien tehokkaan ykkösnyrkin hyökkäyspelaamista. 22 ottelun saldona onkin tehot 5+23, millä Junttila on Liigan pistepörssin kärjessä. Eroa kolmanneksi parhaaseen pistemieheen on peräti kahdeksan pinnaa. 26-vuotias laituri on enää kuuden pisteen päässä neljän kauden takaisesta piste-ennätyksestään. Junttila on ollut myös äärimmäisen tasaisen suorittaja, sillä hän on jäänyt pisteittä vain neljässä ottelussa. Näistä jokainen päättyi oululaisten tappioon, mikä kuvastaa hieman kärjistetysti Junttilan merkitystä joukkueelleen.

Kansikuva: All Over Press