Vapailla markkinoilla vielä kovia suomalaisnimiä

Kiekkokausi on pyörähtänyt käyntiin joka puolella maailmaa, mutta kaikki pelimiehet eivät ole vielä löytäneet työnantajaa. NHL:n vapaiden markkinoiden lista on nimekäs, mutta Euroopassakin riittää mielenkiintoisia nimiä. Suomalaisten listalla lepää tällä hetkellä vielä muutama kova pelaaja, jolle pitäisi löytyä työnantaja helpohkosti.

Top 5: Sopimuksettomat suomalaispelaajat

1. Markus Nordlund

Puolustaja Markus Nordlund on suomalaislistan kovin nimi. Iso ja hyvin liikkuva puolustaja on tehnyt Liigassa kovaa jälkeä urallaan ja miehen paras Liiga-kausi tuottikin 36 tehopistettä. Viime kaudella hän pelasi Ruotsissa, missä miehen rooli jäi pieneksi, mutta hänen taitonsa ovat edelleen tallella. 195-senttinen 30-vuotias pakki ei ole onnistunut ulkomailla, joten olisiko edessä paluu Suomeen? Liigaan hän olisi kovan luokan hankinta.

2. Jukka Voutilainen

35-vuotias hyökkääjä oli kolme viimeistä vuotta KalPassa isossa roolissa, mutta tehot eivät olleet enää samaa luokkaa kuin nuoruusvuosina. Voutilainen on edelleen noin 30 tehopisteen pelaaja tuoden syvyyttä kokoonpanoon, mutta toistaiseksi hän on vielä ilman sopimusta. Voutilaisen piti pelata tällä kaudella Saksan pääsarjassa, mutta miehen sopimus purettiin jo kauden alussa.

3. Jesse Niinimäki

Edmonton Oilersin ykköskierroksen varaus vuosien takaa on maineensa vanki. Niinimäki ei ole koskaan ollut himotreenaajaa tai paras mahdollinen joukkuepelaaja. 32-vuotiaan hyökkääjän tavat tuskin muuttuvat, mutta oikeissa olosuhteissa hän voisi olla erittäin tehokas ylivoima-ase Liigassa. Niinimäen loistavat kiekonkäsittelytaidot ja mahtava pelisilmä tekevät hänestä hyvän luokan offensiivisen aseen. Viime kaudella hän yritti Liigassa, KHL:ssä sekä SHL:ssä, mutta epäonnistui jokaisessa sarjassa. Miehen parhaalla Liiga-kaudella on syntynyt tehot 17+32=49, mikä kielii hänen potentiaalistaan.

4. Otto Honkaheimo

30-vuotias puolustaja Otto Honkaheimo on jokseenkin aliarvostettu pelaaja. Hän on toiminut muun muassa Rauman Lukon kapteenina ja iskenyt parhaalla kaudellaan 27 tehopistettä Liigassa. Se on paljon pakilta, jonka vahvuudet ovat omassa päässä. Kovaotteinen Honkaheimo ei onnistunut HIFK:ssa viime kaudella, mutta miehen taidot eivät ole hävinneet minnekään. Honkaheimo on varma puolustaja, jolle luulisi löytyvän ottajia Suomestakin.

5. Mikko Vainonen

21-vuotias 191-senttinen puolustaja ei ole pystynyt lunastamaan vielä odotuksia. Kaudella 2011-12 hän kuului HIFK:n A-nuorten tärkeimpiin pelaajiin, vaikka ikää oli mittarissa vasta 17 vuotta. Saman kauden päätteeksi hän kipparoi Suomen U18-maajoukkuetta MM-kisoissa ja sai kesällä NHL-varauksen Nashville Predatorsin napattua suomalaisen. Kaksi seuraavaa vuotta kuluivat juniorisarja OHL:ssä, minkä jälkeen hän siirtyi Predsin organisaation, missä pelit eivät sujuneet odotetulla tavalla. Alkukausi vierähti farmin farmissa ECHL:ssä ja loppukausi lainalla SaiPassa. Tämän kauden alla Predators-organisaatio ja Vainonen päättivät yhteistyönsä, mikä teki nuorukaisesta vapaan agentin. Fyysinen oman pään spesialisti ei ole vielä iso nimi, mutta tässä olisi tarjolla kehityskelpoinen nuorukainen, jonka potentiaali on korkeammalla kuin Liigassa.

Kansikuva: AOP