Miten tässä käy, Jokerit?

Olen reissannut syyskuun lopusta Jokereiden mukana pitkin Venäjää ja Eurooppaa. Nyt, kun kausi on katkolla ensimmäistä kertaa, yritän tarkastella peliä mahdollisimman objektiivisesti. Huomasin kuitenkin hyvin nopeasti, etten kykene siihen.

Tämä tuli selväksi kun pelattiin neljännen välieräottelun kolmatta erää Helsingissä ja Jokerit oli alivoimalla maalin tappioasemassa. TsSKA oli vienyt ottelua, mutta kyseessä oli silti vain yhden maalin takaa-ajomatka. Jäähy pois alta ja yksi onnekas pomppu sinne tänne, tai kenties Tommi Huhtalan tai Jere Sallisen tolppalaukaus uusiksi sentin paremmalla tähtäyksellä, niin peli olisi tasan.

Jan Mursak syöttää kiekon viivaan Denis Denisoville, joka laukoi ja Simon Hjalmarsson rusikoi kiekon väkisin maaliviivan yli, kun pelikellossa oli jäljellä 8.37. Huusin katsomossa spontaanisti kohtalaisen kovalla äänellä v****. Tiesin, ettei Jokerit nouse siinä ajassa kahden maalin takaa rinnalle.

//

Jokerit lensi keskiviikkona Moskovaan. Taas kerran, kenties viidettä tai kuudetta kertaa kauden aikana. Osa pelaajista oli terminaaliin saapuessa… normaalin oloisia, hymyileviä ja nauravia, kuten kokeneemman kaartin Niklas Hagman ja Ossi Väänänen. Huumoriveikko Linus Omark heitti normaaliin tapaansa ”Wassup?” istuessaan sohvalle, kuten niin monta kertaa aikaisemminkin. Omarkin leuassa oli punainen jälki ja kysyin, mikä siihen oli osunut. Kyynärpää, kuulema.

Osa pelaajista, kuten Steve Moses, oli sulkeutuneempi omaan maailmaansa eivätkä he tuntuneet juuri huomaavan, että lennolla oli normaalia enemmän ihmisiä mukana: Jokereiden toimiston väkeä, Yle:n toimittaja Jussi Saarinen kuvaajan kanssa sekä Helsingin Sanomien väkeä.

//

Alexander Radulov nousee väkisin Ossi Väänästä vastaan b-pisteen tuntumaan, pelaa mailansa vapaaksi ja heittää rystyltä maalin takakulmalle nousseelle Igor Grigorenkolle. TsSKA siirtyy toisessa välieräottelussa vapauttavaan 1-0-johtoon. Kaikki muut paitsi Radulov menevät onnittelemaan maalintekijää. Suomalaisten suosikki lähtee kohti omaa päätyä ja ottaa maalin nimiinsä tuulettamalla villisti fanikatsomon edessä.

Se tunne, jolla Radulov pelaa tällä hetkellä on jotain, mitä näkee harvoin jäällä. Hän nauttii pelaamisesta, hän ottaa ja antaa iskua, käy hämmentämässä Jokereiden pelaajia, tuomareita, omia pelaajia, katsojia, toimitsijoita, ihan kaikkia. Radulov haluaa voittaa, ja se näkyy. Siinä ohella hän on jäällä lähes täysin pitelemätön ja sitoo itseensä käytännössä kaksi Jokereiden kenttäpelaajaa ja yhden miehen vaihtoaitiosta.

”Ottaisin minä päivänä tahansa Radulovin pelaamaan mihin tahansa joukkueeseen ennen Kovaltšukia”, virkkoo eräs paikalla ollut.

//

Väänänen ja Hagman jaksavat hymyillä. Kuva: Pekka Rautiainen

Väänänen ja Hagman jaksavat hymyillä. Kuva: Pekka Rautiainen

Jokereiden pelaajat olivat hyväntuulisia pelipäivän aamupalalla ja jäätreeneissä. Fokus on illassa, mutta pelaajat tietävät ettei tässä vaiheessa voi tehdä enää mitään temppuja voiton eteen. Valmistava työ on tehty, ja kun kiekko tippuu jäähän klo 18.30, jokainen pelaaja on valmis antamaan kaikkensa, jotta Hartwall Arenalla pelataan lauantaina sarjan kuudes ottelu.

Monet kyselevät minulta päivän aikana, minkälainen tunnelma Moskovassa on, kaatuuko TsSKA tänään?

Vastaan heille, etten tiedä. En rehellisesti sanottuna osaa sanoa. Tilanne olisi toinen, jos Jokerit olisi kestänyt ensimmäisen ottelun lopun alivoiman, tai jos Sallinen, Huhtala ja Juhamatti Aaltonen olisivat onnistuneet maalinteossa ennen kuin TsSKA:a iski tiistaina.

Toivon, että Jokerit venyttää sarjaa lauantaille, sillä menossa oleva sarja on niin loistavaa pudotuspelikiekkoa, etten muista hetkeen olleeni mistään niin täpinöissäni kuin neljännen ottelun avauserässä Jokereiden tuulispäiden myrskytessä Arenan jäällä.

Ja samalla ajatusten syövereissä hiipii esille muistikuva villisti tuulettavasta Radulovista.

TsSKA Moskova-Jokerit klo 18.30. Ottelu nähtävissä Viasat Hockey Finland kanavalta sekä Viaplay -palvelusta.