Buffalo Sabresin pelaajat ovat näyttävästi esillä pistepörssissä – siitä huolimatta joukkue kyntää tänäkin vuonna

Viaplay Logo Seuraa NHL-kiekkoa suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Buffalo Sabresin toissapäivänä päättynyt neljän ottelun mittainen vieraspelikiertue ei sujunut mairittelevasti. Se teki otteluissa kaikkiaan 11 maalia, häviten kamppailuista jopa kolme.

Kun selailee NHL:n tilastomateriaalia, pistää silmään muutamia asioita. Ensinnäkin, sarjassa oli ennen torstain ja perjantain välisen yön kierrosta yhteensä kahdeksan joukkuetta, joilla oli vähintään kaksi pelaajaa 30:n parhaan pistemiehen tilastossa. Nämä joukkueet ovat Washington Capitals, Philadelphia Flyers, Tampa Bay Lightning, St. Louis Blues, Pittsburgh Penguins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings ja Buffalo Sabres.

Kun syynäämisen vie vielä astetta pidemmälle, huomaa että kaikkiaan seitsemällä joukkueella on vähintään kolme pelaajaa edustettuna samaisella TOP30-listalla. Tähänkin ryhmään mahtuu Sabres.

Kun tilastoa rajaa oikein kunnolla, selviää että vain kolmella joukkueella mahtuu kolme omaa pelaajaa liigan 15:sta parhaan pistemiehen joukkoon. Ja kyllä, Sabres on yksi näistä kolmesta.

Pelkästään näitä tilastoja ihmetellesssä voisi kuvitella Sabresin olevan komeasti esillä myös siinä tärkeimmässä tilastossa – sarjataulukossa. Näin ei kuitenkaan ole. Tällä hetkellä se on yksi itäisen konferenssin heikoimmista joukkueista ja voittanut ainoastaan yhden pelaamastaan seitsemästä pelistä. Toisin kuin muut ylempänä listatut seurat, Buffalon kiekkoylpeys ei ole tänäkään vuonna osoittanut olevansa voittava joukkue. Tilanteen naurettavuudesta kertoo sekin, että Capitalsia lukuunottamatta kaikki muut ryhmät ovat pudotuspeleihin oikeuttamalla paikalla. Ja washingtonilaisryhmäkin on vain rimaa hipoen viivan väärällä puolella tällä hetkellä. Sabres puolestaan on 31 joukkueen sarjassa sijalla 28.

Päävalmentajaksi palkattiin täksi kaudeksi elävä legenda ja Hockey Hall of Famen jäsen, Phil Housley. Kahdeksan kautta Buffalossa 80- ja 90-luvuilla pelannut entinen huippupuolustaja ei ole saanut joukkuettaan lentoon, vaan se on elänyt kauttaaltaan vain muutaman avainpelaajansa tehoilujen ansiosta. Evander Kane on parhaana pistemiehenä paukuttanut tähän mennessä 5+5=10 pistettä ja vain maalin vähemmän on tehnyt Jason Pominville, jolla kasassa nyt 4+5=9 tehot. Hiljattain uuden kahdeksan vuoden ja 80 miljoonan euron arvoisen sopimuksen allekirjoittanut joukkueen suurin tähti Jach Eichel on nakuttanut mainiot 2+7=9 pisteet. Nämä kolme pelaajaa ovat tehneet yhteensä 28 tehopistettä, kun loppujoukkue on yhteensä kirjauttanut vain 19 pistettä. Siinä kontrastia kerrakseen.

Jokin on Buffalossa vialla ja pahasti. Krooniselta tuntuva alisuorittaminen on tietysti ilmeistä. Vuonna 1999 Stanley Cupin finaaleihin saakka yltänyt seura on ollut yksi 2010-luvun huonoimpia NHL-organisaatioita. Myös johdonmukaisuus – tai tarkemmin sanottuna sen puute – on ollut leimallista koko seuralle. Sabres otti viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä – kauden kuudennessa pelissään – avausvoittonsa vieraskaukalossa Anaheim Ducksia vastaan. Sabres leirissä viritettiin toiveita paremmasta, mutta pilvilinnat romahtivat alas jälleen seuraavassa tappio-ottelussa Vegas Golden Knightsia vastaan.

Rasmus Ristolainen on Buffalo Sabresin ykköspakki. (Kuva: Getty Images)

Housley totesi edellisen Vegas-tappion jälkeen Buffalo News :lle että heiltä puuttui pelistä kunnollinen valmistautuminen, riittävä vastuullisuudentunto sekä tarvittava päättäväisyys. Tavallaan perus kiekkojargonia, mutta juuri nämä asiat ovat puuttuneet Sabresin pelistä vähän kärjistäen jo muutaman kauden ajan. Puhvelipaidat näyttivät ajoittain Vegasissa siltä, kuin olisivat olleet kylläisiä edellisessä pelissä saavutetusta voitosta.

Voisi kuvitella Buffalossa pitkään jatkuneen menestymättömyyden johdosta jo ymmärrettävän, että jokaiseen peliin pitäisi tulla hullun kiilto silmissä ja samalla raivolla kun juoksisi vaikkapa palavasta talosta ulos. Alkukauden heikot otteet ovat olleet vitsaus ennenkin, josta Buffalosta toivottiin viimein pääsevän eroon.

Niin ei ollut oleva.

Sabres pelasi pirteästi kauden avausottelussa Montrealissa, laukoen peräti 45 kertaa Canadiens-maalia kohti voittolaukauskilpailuun asti edenneessä, ja lopulta tappioksi kääntyneessä pelissä. Sitä seuranneissa kahdessa pelissä sekä New York Islanders että New Jersey Devils tykittivät kumpainenkin Sabres-maaliin kuusi kiekkoa.

Näin.

Sabresin puolustus on ollut haavoittuvainen, josta kertoo kymmenen maalin verran pakkasella oleva plus-miinus tilasto. Joukkueen eniten jääaikaa saava pelaaja on Rasmus Ristolainen, jolta on myös lupa odottaa nähtyä enemmän. Noin 27 minuuttia joka ilta kellottavalta turkulaiselta on vielä maalitili tällä kaudella avaamatta.

Buffalossa olisi suunnan muututtava pian, sillä muuten tästäkin kaudesta tulee Sabresille jälleen yksi Via Dolorosa lisää.

Artikkelikuva: Jen Fuller/Getty Images