NHL-kartalle vakuuttavasti rynninyt kiekkoperheen nuorin vesa Brady Tkachuk on Ottawa Senatorsin tulevaisuuden tähti

Viaplay LogoUusi NHL-kausi 2018-2019 on alkanut. Katso maailman parasta jääkiekkoa suorina lähetyksinä Viaplay-palvelusta!

Ottawa Senatorsin tulokaspelaaja Brady Tkachuk herättää mielenkiintoa jo pelkän nimensä ansiosta. Viime kesän draftissa neljäntenä pelaajana varattu nuori mies on yli 1200 NHL-ottelua pelanneen Keith Tkachukin nuorin poika ja Calgary Flamesissa tuhoja ja tehoja tekevän Matthew Tkachukin pikkuveli. Ikänsä puolesta hän voisi yhä pelata juniorisarja OHL:ssä, mutta Tkachuk ei itse halua ajatella sitä vaihtoehtoa. Äärimmäinen kilpailijaluonne on taistelemassa tosissaan paikasta Senatorsin joukkueessa jo nyt heti ensimmäisen tilaisuuden saatuaan.

Kiekkoperheen kuopus

Kuten olettaa saattaa, myös nuorimmaisin Tkachuk on isänsä ja isoveljensä tavoin profiloitunut pelottomaksi voimahyökkääjäksi. Jääkiekko on ollut perheessä keskeisessä asemassa aina. Tkachuk pelasi Matthew-veljensä kanssa päivät pitkät kotipihallaan ja tarina kertoo, että Tkachukien olohuoneen ikkuna meni niin monta kertaa rikki, että St. Louisissa pelannut isä-Keith pyysi lopulta Bluesin kotiareenan huoltomiehet asentamaan pleksilasit kotinsa ikkunoihin. 

Tkachuk on aina ollut kohtuullisen isokokoinen, mutta menneen kesän aikana hän teki valtavasti töitä tullakseen vieläkin kookkaammaksi, nopeammaksi ja vahvemmaksi. Eli siis NHL-pelaajaksi. Sen lisäksi Tkachuk on kiinnittänyt enemmän huomiota myös ravintopuoleen. Yli kaksi vuosikymmentä kovimmalla tasolla pelannut Calgary Flames-legenda Gary Roberts toimii nykyään fysiikkavalmentajana ja entinen huippupelaaja on ollut auttamassa tulokasta ammattilaisuuden ensiaskelissa.

Vaikka Tkachuk on nyt entistä raamikkaampi, ei hyppy juuri varatusta keltanokasta NHL-pelaajaksi ole yleensä helppoa. Tkachuk on ollut kuitenkin onnekas. Hän on syntynyt syyskuun 16.päivä vuonna 1999, mikä tarkoitti sitä, että hän oli ainoastaan yhden päivän verran yli-ikäinen tullakseen varauskelpoiseksi jo vuonna 2017. Senpä ansiosta nyt vuotta myöhemmin hän oli vanhempi ja kehittyneempi kuin muut tänä kesänä varatut pelaajat.

Ottawa Senators varasi Brady Tkachukin varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana Dallasissa viime juhannuksena. (Bruce Bennett/Getty Images)

Ottawalla ei ole tällä hetkellä riveissään suuria tähtiä, joten Tkachukin taitotaso ja pelikäsitys pitäisi olla valttia, hänen yrittäessään tehdä vaikutusta valmentaja Guy Boucheriin. Ainakin alku on ollut tarunhohtoinen. Toivuttuaan pienestä loukkaantumisesta alkukierrosten aikana, Tkachuk pääsi tekemään NHL-debyyttinsä entisessä kotikaupungissaan, kun Senators saapui Bostoniin Bruinsin vieraaksi. Oman perheen ja lukuisten kavereiden edessä tapahtunut ensiesiintyminen sujui vielä pisteittä, mutta kauden toisessa pelissään Philadelphia Flyersia vastaan Tkachuk oli liekeissä. Hän teki kaksi maalia, antoi yhden maalin johtaneen syötön ja nahisteli – kuinkas muuten – itselleen neljä jäähyminuuttia. Los Angeles Kingsiä vastaan tulleiden kahden syöttöpisteen jälkeen nuoren miehen pistesaalis on kolmen pelin jälkeen vakuuttavasti 2+3=5 pistettä.

NHL-pelipaikka ainoa tavoite tälle kaudelle

Vaikka laitahyökkääjää pidettiinkin huippulupauksena jo ennen kauden alkua, oli hänen maalintekotaitoaan ehditty kyseenalaistamaan, koska edellisellä kaudella Boston Universityssä pelatessaan maaliverkko heilui vain kahdeksan kertaa 40 ottelussa. Hyppy yliopistosrjasta NHL:ään tiedetään monesti hankalaksi, joten vaikeuksia osattiin odottaa.

Tkachuk oli mukana myös erityisessä USA:n nuorisomaajoukkueen kehitysohjelmassa, jossa jälki oli vakuuttavaa. USNTDP (USA Hockey National Team Development Program) harjoittelee ja pelaa säännöllisesti otteluita yliopistojoukkueita vastaan ja Tkachuk merkkautti viimeisellä kaudellaan junnumaajoukkueessa 37 maalia 85 pelissä. 

Vaikka Tkachuk pelasi vain yhden vuoden Bostonin yliopistojoukkueessa, sai hän arvokasta oppia pelaamisesta itseään vanhempia vastaan. Tällä hetkellä kiinnostavinta on seurata, miten kuuluisan kiekkoperheen nuorimman vesan kausi tulee jatkumaan. NCAA:han hän on jo pelikelvoton, mutta jos tie NHL:ssä sattuu tyssäämään hetkeksi, ovat vaihtoehdot joko AHL:n Belleville Senators tai OHL:n London Knights. Knightsin kautta ponnisti myös Tkachukin isoveli Matthew.

Päättäväisellä Tkachukilla on kuitenkin toiset ajatukset. Hän ei ole lähdössä mihinkään Ottawasta.

– En ole ajatellut koko asiaa. Päätavoitteeni on pysyä Ottawassa koko kauden, joten en ole miettinytkään mitään muuta vaihtoehtoa, hän totesi pontevasti The Hockey Newsin haastattelussa elokuussa.

Senators-joukkueen tulevaisuuden näkymät eivät näytä erityisen ruusuisilta, mutta toivonpilkettäkin löytyy. Tkachuk tulee olemaan tärkeä palanen joukkuetta – viimeistään parin vuoden päästä – ja hänen lisäkseen Logan Brown, Thomas Chalbot ja Colin White ovat lupaavia seuran kiinnittämiä nuoria joista myös kuullaan vielä.

Omena ei todellakaan ole pudonnut kauas puusta. Flyersia vastaan nähtiin, että Tkachuk on samasta puusta veistetty kuin isänsä ja veljensä. Hän ajaa surutta maalille, josta seuraa niin maaleja kuin mustelmiakin. Veljesten ensimmäinen mahdollinen kohtaaminen NHL:ssä tulee olemaan helmikuun 24.päivä 2019, kun Flames matkustaa Ottawaan. Mediasirkus on tuolloin taattu, mutta nuorin Tkachuk tullee päätymään lukuisiin otsikoihin jo ennen sitäkin, niin tehopisteidensä kuin aggressiivisen pelityylinsä ansiosta. Nuoren miehen intoa ja tunteenpaloa on mahtava katsoa.

Artikkelikuva: Getty Images