Kommentti: NHL:n parhaan pelaajan palkinto ei mene Connor McDavidille

21-vuotiaasta Connor McDavidista tuli NHL-kauden ensimmäinen pelaaja, joka iski kasaan 100 tehopistettä. Edmonton Oilersin supertähden pistelukema on nyt 40+62=102, kun hänellä on takanaan 77 runkosarjaottelua.

McDavid pelaa vasta kolmatta NHL-kauttaan, mutta  hän rikkoi jo toistamiseen 100 tehopisteen rajapyykin urallaan. Viime kaudella hän iski tasan 100 tehopistettä ja voitti NHL:n pistepörssin. Hänelle ojennettiin myös maineikas Hart Memorial Trophy eli NHL:n parhaalle pelaajalle annettava palkinto.

Tällä kaudella Oilers-kapteeni voittanee jälleen pistepörssin, mutta Hart-palkinto matkannee muualle kuin Edmontoniin. McDavid on monien mielestä maailman paras kiekkoilija, ja hän voi sitä ollakin, mutta Hart-palkintoa ei jaeta absoluuttisesti parhaalle pelaajalle. Sen saajalta odotetaan, että pelaaja on ottanut joukkueensa reppuselkään ja johdattanut ryhmänsä menestyksen tielle.

Onko McDavid tehnyt tätä? Ei ole ei.

Edmonton Oilers on menettänyt realistiset mahdollisuudet pudotuspeleihin jo hyvissä ajoin. Joukkueen kausi oli suoraan sanottuna farssi. Viime kaudella öljymiehet menivät heittämällä pudotuspeleihin, joten odotukset olivat luonnollisesti korkealla. Viime kauden hienot runkosarjaotteet tekevät tämän kauden laahustuksesta entistä nolomman. Potentiaali oli todistetusti olemassa, mutta peli ei lähtenyt rullaamaan. Eikä sitä asiaa muuttanut edes kapteeni McDavid.

Heikoilla hetkillä kapteenia olisi tarvittu eniten. Silloin häntä kuitenkin näkyi vähiten. McDavidilla on menossa jälleen julmetun kova kausi, mutta hän alkoi nousta parhaalle tasolleen vasta vuodenvaihteen jälkeen. Kevättä kohden miehen otteet ovat parantuneet, mutta siitä ei ole enää ollut juuri hyötyä, kun Oilersin pudotuspelimahdollisuudet ovat menneet.

McDavid on nuori pelimies, jolla on vielä rutkasti opittavaa. Opittavaa on nimenomaan henkisellä puolella. Kuinka toimia voittavan joukkueen kapteenina ja kuinka johtaa joukkuettaan heikkoina hetkinä.

Sen vuoksi Hart-palkinto ei kuulu tällä kaudella McDavidin palkintokaappiin.

Kenelle kauden 2017-18 Hart Trophy sitten kuuluu? Kolmen finalistin joukosta pitäisi löytyä ainakin kaksi seuraavista: Jevgeni Malkin, Nikita Kucherov ja Nathan MacKinnon. McDavid on todennäköisesti kaikesta huolimatta pääsemässä kolmen finalistin joukkoon, joten yksi näistä kolmesta tippuu kisasta pois. Allekirjoittaneen mielestä NHL:n MVP-palkinto voidaan ojentaa joko Malkinin tai MacKinnonin kouraan.

Malkin on takonut 73 ottelussa 42 maalia ja 93 tehopistettä, joten hänen pistetahtinsa on ollut 1,27 pistettä per peli. Hän on nostanut Pittsburgh Penguinsin yhdessä Sidney Crosbyn kanssa yhdeksi suurimmaksi mestarisuosikiksi. Jälleen kerran. Ei ole väärin sanoa, että Malkin on tällä hetkellä maailman paras pelaaja yhdessä McDavidin kanssa.

Myös MacKinnon on perustellusti hyvä vaihtoehto Hartin voittajaksi. Hän on nostanut Colorado Avanlanchen NHL:n pohjalta kelpo joukkueeksi, joka on erittäin lähellä pudotuspelipaikkaa. MacKinnon on latonut 68 ottelussa 38 maalia 92 tehopistettä. Hänen pistetahtinsa onkin NHL:n paras, kun mukaan lasketaan vain vakituisesti NHL:ssä pelaavat pelaajat. MacKinnon on iskenyt pisteitä 1,35 pistettä per peli -tahtia, ja se lyö jopa McDavidin lukeman 1,32.

Pisteille ei voi kuitenkaan antaa liikaa arvoa. Siksipä Hart-finalesteiksi voi nousta joku pelaaja mainittujen nimien ulkopuolelta. Esimerkiksi Alexander Ovechkin ja Anze Kopitar pelaavat sellaista kautta, etteivät puheet Hartin voittamisesta ole liioiteltuja.

Kansikuva: Getty Images