Kommentti: Vegasilla on kiire – huippuhankinta ottaa kohta jalat alleen

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Tällä kaudella NHL:ssä aloittanut Vegas Golden Knights teki ensitöikseen keväällä hankinnan KHL:stä. Seura sorvasi KHL-tähti Vadim Shipachyoville kaksivuotisen sopimuksen, joka tuo hänelle yhdeksän miljoonan dollarin tilin.

Shipachyovia oli kaavailtu Vegasin kärkikenttiin tuloksen tekijäksi, vaikka 30-vuotias venäläinen ei ollut pelannut peliäkään NHL:ssä. Hän on kuitenkin tehnyt tuhoisaa jälkeä KHL:ssä ja Venäjän maajoukkueessa, ja taitotasoltaan viihdyttävä hyökkääjä on NHL-kaliberia.

Shipachyovin ura Pohjois-Amerikassa on alkanut kuitenkin mielenkiintoisesti: ennen runkosarjan alkamista hänet passitettiin AHL:ään Chicago Wolvesin paitaan. Vaikka hän on virallisesti farmissa, ei hän ole pelannut vielä peliäkään Wolves-nutussa ja tuskin pelaakaan.

Venäläistähti on joutunut sijaiskärsijäksi, kun Vegas yrittää pähkäillä kokoonpanoaan kuntoon. Joukkue sai laajennusdraftissa tukun pelaajia, ja kun kauden alettua kokoonpanossa saa olla vain 23 pelaajaa, joutuvat muutamat hyvän tason pelaajat kärsimään. Kuten Shipachyov on joutunut.

Syy, jonka takia taitava venäläinen joutui uhriksi, on hänen NHL-historiansa. Koska Shipachyovilla on menossa ensimmäinen NHL-sopimus, eikä hän ole pelannut peliäkään NHL:ssä, hänet voidaan laittaa farmiin ensimmäisenä sopimuskautena ilman waiwers-pelkoa. Esimerkiksi Suomen Erik Haula pelaa jo viidettä kauttaan NHL:ssä, ja hänellä on menossa uran kolmas NHL-sopimus. Jos Haula olisi laitettu farmiin, olisi hän mennyt sinne waiwers-listan kautta. Jos pelaaja joutuu waiwers-listalle, voi jokainen NHL-seura napata hänet riveihinsä.

Tämän vuoksi Vegas oli pakotettu laittamaan Shipachyov farmiin, jotta se saisi pitää organisaatiossaan kaikki haluamansa pelaajat. Loputtomiin Vegas ei voi pitää kaikkia, mutta Shipachyovin farmiin lykkääminen antoi valmennukselle lisäaikaa tehdä päätöksiä. Golden Knightsin pääkäskijä Gerard Gallant on sanonut, ettei näin lyhyessä ajassa voi oppia tuntemaan kaikkia pelaajia, joten seura haluaa kaiken mahdollisen ajan ollakseen varma, keistä pelaajista he haluavat luopua lopullisesti.

Aikaa ei ole kuitenkaan liiaksi, sillä venäläisen tähtipelaajan pelihalut ovat kovat. Koko uransa kotimaassaan pelanneen Shipachyovin ympärillä on ollut jo huhuja paluusta KHL:ään. Miehen agentti on kiistänyt kaiken, mutta on selvää, ettei Shipachyov aio olla pitkään pelaamatta. Vegasin hyökkäysmateriaali on NHL:n kapein, joten Shipachyovin kaltaiselle taiturille olisi tilausta.

Vegasin jahkailu jatkuu todennäköisesti vielä tovin, mutta kestääkö Shipachyovin pinna kuinka kauan?

Eikä hän ole suinkaan ainut kärsijä, sillä farmiin joutui myös nuori huippulupaus Shea Theodore. Hänen kanssaan Golden Knightsilla ei ole kuitenkaan välitöntä paniikkia, sillä 22-vuotias kanadalainen pelaa kahden suunnan sopimuksella, eikä hän halaja saman tien Eurooppaan. Selvää kuitenkin on, että NHL-tulokkaan rosteri on pahasti epätasapainossa, ja muutoksia täytyy pikkuhiljaa tapahtua. Pahimmassa tapauksessa kokoonpanokokeilut johtavat Shipachyovin lähtöön.