Miksi Calgary Flames on ollut niin vahva tällä kaudella? Tässä syitä siihen

Viaplay LogoNHL-kauden kaikki ottelut ja huippuhetket suorana Viasatilta ja Viaplaysta

Aina puhutaan materiaalin leveydestä, riittävän terävästä kärkiosaamisesta, maalivahtipelistä ja ennen kaikkea joukkuepelistä, joka voittaa yksilötaidon.

Tätä kaikkea on Calgary Flames, etenkin mainitun materiaalin osalta. Peräti viisi pelaajaa on tällä kaudella ylittänyt 60 pisteen rajapyykin ja he kaikki mahtuvat NHL:n pistepörssin 40 parhaan joukkoon.

Johnny Gaudreau pelaa elämänsä parasta kautta ja on jo nyt pisteen päässä aikaisempien kausien piste-ennätyksestään saldolla 30+53=83. Miehen maaliennätys on enää yhden osuman päässä. Ruotsalaishyökkääjä Eric Lindholm on noussut uuteen loistoon vaihdettuaan Carolina Hurricanesin paidan Flamesin liekkipaitaan, sillä Lindholm on takonut komeat 26+46=72 pistettä, jolla mies on ohittanut vanhan ennätyksensä jo 27 pisteellä.

Kanadalaishyökkääjä Sean Monahan on ollut takuuvarma 60 pisteen mies jo neljän edellisen kauden ajan, mutta hänkin on enää pisteen päässä ennätyksestään. Tämänhetkinen pistesaalis on 29+39=68. Neljäntenä hyökkääjänä mukaan mahtuu myös Matthew Tkachuk, joka painaa 21-vuotiaan pelaajan nuoruuden innolla ylöspäin. Tehopisteitä on kertynyt 25+36=61. Tkachuk pelaa kolmatta NHL-kauttaan.

Nelikkoa säestää 35-vuotias konkaripakki Mark Giordano, joka pelaa hänkin uransa parasta kautta pisteiden valossa. Viime yönä syntynyt maali toi Giordanon joukkueensa 60 pisteen kerhoon.

Vastaavanlaista kärkipelaajien pisteiden jakautumista ei kovin usein näe ja juuri se on Flamesin vahvin ase tällä kaudella. Joukkue on viimeistellyt tällä kaudella toiseksi eniten maaleja Tampa Bay Lightningin jälkeen.

Maalivahdit Mike Smith ja David Rittich ovat olleet tilastojen valossa kohtalaisen hyviä joukkueen takana ja he ovat voittotilastossa korkealla, mutta tämä kaksikko on samalla joukkueen suurin kysymysmerkki. 36-vuotias konkari Smith ei vähästä hätkähdä, mutta hänellä on playoff-kokemusta vain kahdelta kaudelta, 19 ottelun verran. Tällä kaudella ykkösvastuun kantavalla Rittichillä ei ole playoff-kokemusta, mutta hän painaa 24-vuotiaan, parhaita vuosiaan kohti kulkevan molarin innolla.

Kuinka pitkälle tällä joukkueella mennään keväällä? Miten taso säilyy runkosarjan jälkeen, kun takana on neljä kautta pudotuspelien ulkopuolella ja sitä ennen pudotus 1. kierroksella kolmena perättäisenä kautena? Latu on auki, kenties jopa 30 vuoden takaiseen temppuun, jolloin joukkue voitti edellisen kerran Stanley Cupin.

Kansikuva: Derek Leung/Getty Images