Näkökulma: Patrik Laine tulee sorvaamaan kymmenien miljoonien arvoisen jatkosopimuksen

NHL:n suomalaistähdellä Patrik Laineella on tällä hetkellä muutakin mietittävää kuin tuleva kausi: vaikka mies ei itse sanokaan keskittyvänsä muuhun kuin pelaamiseen, ei hän voi olla miettimättä sopimustilannettaan. Miksi? No, sen takia, kun hänellä työnnetään kohta nenän eteen lappu, jonka mukaan hän tulee tienaamaan kymmeniä miljoonia euroja.

Laine pelaa tällä hetkellä tulokassopimuksella, joka on kolmivuotinen. Se tulee päätökseensä ensi kauden jälkeen, milloin Winnipeg Jets ei saa enää nauttia alipalkatusta Laineesta. Sopimusneuvottelut alkanevat pian, sillä usein jatkopahvit sorvataan jo vuosi ennen nykyisen sopimuksen päättymistä. Voi kuitenkin olla, että Laineen leiri ja Jets eivät pääse helposti sopuun, milloin uuden sopimuksen teko siirtyy ensi kesään.

Varmaa on se, että Laine tulee tekemään jatkosopimuksen. Suomalaisilla on tapana selviytyä kunnialla neuvotteluista – toisin kuin joillain pohjoisamerikkaisilla rajoitetuilla vapailla agenteilla. Esimerkiksi Detroit Red Wingsin Andreas Athanasiou teki viime kaudella jatkosopimuksen vasta lokakuun loppupuolella NHL-kauden jo alettua, kun hän ei saanut pyytämäänsä palkkaa. Tällaista pelkoa ei suomalaisten kohdalla ole.

Tällä hetkellä olennaisinta ei ole se, mitä Jets tarjoaa ja mitä Laineen leiri haluaa. Olennaisinta on se, mikä on Laineen todellinen arvo ja mitä Jets pystyy maksamaan välttääkseen isot palkkakatto-ongelmat. Tällä hetkellä vain yksi asia on varma: kun sopimus aikanaan allekirjoitetaan, Laine voi todeta Timo Soinin sanoin ”Tänään on tilipäivä”.

Kivoja tilinauhoja on nytkin tippunut postilaatikosta, kun verrataan Laineen tuloja keskivertopalkansaajiin: tulokassopimus tuo tilille suoraan 925 000 dollaria, mutta Laine on pystynyt tuplaamaan vuositulonsa bonusten myötä.

Vuoden päästä puhutaan kuitenkin eri luokan tuloista. Todennäköisesti miehen vuosipalkka tulee olemaan noin 7-8 miljoonaa dollaria eli noin 6-7 miljoonaa euroa. Sopimuksen pituus lienee useamman vuoden. Puhutaan noin seitsemän vuoden sopparista. Näin ollen suomalaistähti tekisi vähintään 50 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Tämäkin arvio saattaa mennä pahasti alakanttiin, sillä villeimmissä arvioissa Laineen uudeksi vuosipalkaksi on väläytelty 9-10 miljoonaa dollaria.

Lopullista vuosiansiota on mahdoton arvata, sillä neuvotteluissa on monta eri tekijää. Jets haluaa päästä mahdollisimman halvalla palkkakaton vuoksi, ja Laine haluaa, ettei hänen joukkueensa joudu ongelmiin hänen palkkansa vuoksi. NHL:ssä onkin nähty, että jotku tähtipelaajat hyväksyt arvoaan heikomman diilin pitääkseen joukkueensa menestysmahdollisuudet yllä. Yksi esimerkki tästä on Sidney Crosby, joka pelaa 8,7 miljoonan dollarin palkalla. Todellisuudessa mies olisi ansainnut selvästi yli 10 miljoonan dollarin tilinauhan.

Joka tapauksessa Laine saa ison sopimuksen, jonka palkka tulee olemaan vähintään kuusi miljoonaa dollaria. Esimerkiksi miehen hyvä ystävä Nikolaj Ehlers nauttii kuuden miljoonan dollarin palkkaa, ja rehellisyyden nimissä suomalainen maalitykki ansaitsee tanskalaista paremman tilin. Jos 19-vuotias pelaaja pystyy olemaan NHL:n runkosarjan maalipörssin toinen, puhutaan tällöin yksilöstä, jonka arvo huitelee selvästi kuuden miljoonan yläpuolella. Mikäli Laineen palkka olisi kuuden miljoonan dollarin paikkeilla, olisi uusi sopimus todennäköisesti selvästi lyhyempi.

Kansikuva: Getty Images