New York Rangersilla on oivat rakennuspalikat menestyksekkään tulevaisuuden rakentamiselle

Viaplay Logo Seuraa NHL-kiekkoa suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

New York Rangersin General Managerilla Jeff Gortonilla vaikuttaa olevan kirkas visio joukkueensa tulevaisuuden suhteen, tai sitten hän näyttelee hyvin. Tuo visio nojaa nuoruuteen, nopeuteen ja ennen kaikkea lahjakkuuteen. Siis juuri niihin elementteihin, jotka ovat olleet pinnalla viimeisten vuosien aikana NHL:ssä.

Rangers teki useita pelaajakauppoja ennen maanantai-iltana umpeutunutta siirtotakarajaa, ja näiden seurauksena organisaatio on aloittanut näyttävästi joukkueen uudelleenrakennuksen. Valitulla tiellä ei oikotietä onneen ole, mutta joitain tapoja on jolla prosessia voi nopeuttaa.

Viime vuoden NHL:n varaustilaisuudessa Rangersilla oli ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ensimmäisen kierroksen varausvuoro. Edelliskerta oli kesällä 2012, jolloin seura varasi Brady Skjein koko draftin 28. pelaajana. Seuran presidentti – ja Gortonin edeltäjä – Glen Sather oli aiemmin hanakka vaihtamaan varausvuoroja valmiisiin pelaajiin. Sellaisiin, joiden odotettiin tuovan menestystä välittömästi Manhattanille. Tämän takia Rangers-paidassa ei olla nähty vuosikausiin nuoria ja lupaavia sarjaan murtautuneita pelaajia. Sikaria purevan Rangersin vahvan miehen kantti joutuu nyt testiin, kun tarkoitus on rakentaa joukkuetta pitkällä tähtäimellä, ilman pikavoittoja.

Ostojoukkueena menneinä vuosina tunnettu Rangers lähestyy tulevia vuosia nyt eri kantilta. Tehtyjen kauppojen myötä seuralla on nyt jopa kolme varausvuoroa ensi kesän draftin ensimmäisellä kierroksella, ja kaksi lisää toisella kierroksella. Kaikkiaan varausvuoroja on kolmen ensimmäisen kierroksen aikana jopa seitsemän. Näiden arvo voi olla mittaamaton, jos ne pystytään hyödyntämään tehokkaasti.

Varausvuorojen rohmuamisen lisäksi Rangers hankki myös lupaavia puolustajia. Yksi näistä oli New Jersey Devilsistä saapunut venäläinen Yegor Rykov, jonka vahvuudet ovat kiekonkäsittelyssä. Boston Bruinsin listoilta saapui Rick Nash-kaupassa nuori Ryan Lindgren. Hän on puolustava puolustaja, jolla on kyky tuoda myös tärkeää fyysistä preesensiä pakistoon. Minnesotan yliopistossa tällä kaudella pelaava Lindgren luistelee ja liikuttaa kiekkoa hyvin. 20-vuotias alakerran luuta toimii joukkueensa varakapteenina.

Ryan McDonagh-kaupan yhteydessä Tampa Bay Lightningissa kirjoilla oleva Libor Hajek oli myös erittäin sopiva palanen tulevaisuutta ajatellen. Lupaava puolustaja ei ole rahallisesti rasite, mutta omaa mainion potentiaalin Rangers-miehistössä. WHL:n Regina Patsissa kiekkoileva tsekki voi onnistuessaan nousta jopa McDonaghin tasoiseksi puolustuksen johtohahmoksi. Aika näyttää, pystyykö hän lunastamaan odotuksia.

Onko vuosikaudet New Yorkissa viihtynyt Henrik Lundqvist Rangersin ykkösmaalivahti vielä ensi kaudella? (Kuva: Getty Images)

Kuten todettua, Rangersin uudelleenrakennus on vasta alussa. Tulokset nähdään myöhemmin. Mielenkiintoista on kuitenkin seurata, minkälaisen aikaikkunan Rangers-johto asettaa ja riittääkö sillä todellisuudessakärsivällisyyttä toteuttaa suunnitelmaa. Huomio kiinnittyy väistämättä myös ruotsalaismaalivahti Henrik Lundqvistiin. Välähdyksistä huolimatta ”Kuninkaan” parhaat päivät ovat kiistatta jo takana ja pari viimeisintä kautta hänen tasonsa on heilahdellut niin, ettei se anna todellisia edellytyksiä joukkueelle pelata mestaruudesta.

KHL:ssä Pietarin SKA:ssa pelaa Rangersin neljä vuottta sitten varaama maalivahti Igor Shestyorkin, joka on suomalaistorni Mikko Koskisen aisaparina kasvanut pikkuhiljaa kypsäksi NHL-tason veräjänvartijaksi. Shestyorkin on pelannut KHL-suurjoukkueen maalilla 88 ottelussa 1,9 päästetyn maalin keksiarvolla, torjuntaprosentin ollessa 92,8%. Olisiko velivenäläisestä syrjäyttämään vuosikaudet New Yorkia hallinnut King Henrik?

Menestyksen nälkäisessä New Yorkissa muistellaan edelleen lämmöllä kevättä 1994. Viimeisimmän mestaruuden voittaneen joukkueen pelaajat ovat suuria sankareita kaupungissa edelleen. Todennäköistä on, että näköpiirissä olevassa lähitulevaisuudessa Broadwaylla ei nähdä mestaruuskulkueita tai edes pitkiä voittoputkia. Mutta mikäli Rangersin jälleenrakennus onnistuu kuten GM Gorton on projektin visioinut, on hyvin mahdollista että New Yorkissa syntyy vielä uusia tähtiä ja sankaritarinoita muisteltavaksi seuraavien vuosikymmenten ajaksi.

Artikkelikuva: Getty Images