Päivän MM-poiminta: supertähdet ongelmissa

Faneille.comin Päivän MM-poiminta -juttusarjan ensimmäisessä osiossa pohditaan Kanadan joukkuetta, joka saa avausottelussaan vastaan Latvian.

Kanadan kivenkova ryhmä lähtee näihin kisohin suurin odotuksin: tavoitteet ovat kirkkaimmassa mitalissa ja vaahteralehtipaidat ovatkin kisojen suurimpia suosikkeja. Maa on viimeksi juhlinut MM-kultaa kahdeksan vuotta sitten, mutta tänä vuonna ryhmä on poikkeuksellisen kova. Jopa historiallisen kova MM-tason joukkue.

Kanadalla on isoja tähtiä moneen lähtöön: esimerkiksi sentteriosastolla viilettää sellaisia vaihtoehtoja kuin Sidney Crosby, Claude Giroux, Nathan MacKinnon, Matt Duchene, Jason Spezza, Sean Couturier ja Ryan O’Reilly. Eikä tässä ollut edes kaikki nimet, jotka pystyvät pelaamana keskellä.

Joukkueen hyökkäys on naurettavan kova, mutta tässä tuleekin ongelma esiin: kaikille ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi isoa roolia tarjolla, mikä heikentää monien suorituksia. Suurinosa pelaajista on tottunut pelaamaan kärkiketjuissa, mutta moni joutuu väkisinkin tyytymään pienempään rooliin. Toki sama asia on ollut olympialaisissakin, mutta nyt on kuitenkin kyseessä astetta heikompi turnaus, joka ei varmasti sytytä kaikkia pelaamaan omalla tasollaan.

Pohjoisamerikkalaisilla on muitakin ongelmia vielä tässä vaiheessa: he eivät ole olleet kovin pitkään yhdessä, he eivät ole vielä tottuneet isoon kaukaloon ja heille nämä kisat eivät ole yhtä suuri asia kuin monille muille. Näiden syiden vuoksi Kanada on tuskin turnauksen alussa lähelläkään tasoaan, minkä takia ensimmäisissä otteluissa saatetaan nähdä yllätyksiä.

Varsinkin kun vastaan asettuu Latvia – eli joukkue, joka on ollut yhdessä pitkään. Latvialla on myös paljon hyviä pelimiehiä ja ryhmä rakentuukin KHL-pelaajista. Latvia ei varmasti joudu heittopussin rooliin tänään, vaikka materiaalissa onkin iso ero.

On hankala kuvitella Latvian nappaavan tänään pisteitä Kanadalta, mutta ei sekään olisi loppupeleissä kovin suuri ihme. Ottelusta on varmasti luvassa vähintäänkin tasainen vääntö, eikä Kanadan dominointia.

Kanada-Latvia perjantaina klo 17.15. MTV Sport näyttää kisojen kaikki ottelut suorina lähetyksinä.