Pelastaako tulikuuma Kärppävahti suomalaiset farssilta?

Jääkiekon mestarienliiga ei ole sujunut suomalaisilta odotetusti ja edessä saattaa olla totaalinen nöyryytys, kun tänään pelataan CHL:n välierien toiset osaottelut.

Oulun Kärpät on ainoa suomalainen joukkue, joka taistelee vielä CHL:n mestaruudesta. Kärpät kohtaa tänään ratkaisevassa välieräottelussa ruotsalaisen Frölundan, jolle oululaiset hävisivät viime viikon tiistaina vieraissa maalein 4-2. Toisessa välieräparissa pelaavat ruotsalaiset Skellefteå ja Luulaja, joten Kärppien tippuminen olisi todellinen kasvojen menetys suomalaiskiekkoilulle.

Kärppien suurimpana aseena on tänään maalivahtipeli – Viime viikot oululaisten maalia tilkinnyt Tomi Karhunen on noussut huimaan vireeseen ja ollut koko Liigan kuumin pelaaja. Iiro Tarkin loukkaannuttua joulukuussa, on kärppämaalissa nähty Karhunen, joka on hoitanut joukkueelleen viimeisestä 12 ottelusta 11 voittoa. Karhunen on päästänyt näissä 12 ottelussa vain kymmenen maalia, mikä kertoo kaiken oleellisen miehen vireestä.

Kärpille ei riitä maalin voitto

Kotijoukkue Kärpät on tiukan paikan edessä, sillä oululaiset tarvitsevat tänään kahden maalin voiton päästäkseen edes jatkoajalle. Kärpät haastoi Frölundan ensimmäisessä kohtaamisessa Ruotsissa, mutta odottamaton yli tunnin kestänyt pelikatko sekoitti joukkueen pasmat. Jään heikko kunto keskeytti ensimmäisen ottelun pitkäksi aikaa, minkä jälkeen oululaiset eivät päässeet enää samaan lentoon kuin ennen taukoa.

– Sählättiin sen pitkän breikin jälkeen, mutta saatiin kyllä sitten myös itseluottamusta, että tiedetään miten heitä vastaan tulee pelata, kommentoi Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki Suomikiekko-sivustolle.

– Käytiin ne vaiheet vielä jälkikäteen läpi ja mun mielestä siinä ei mennyt mikään vikaan. Kaikki olivat keskittyneitä, osa kävi vähän kävelemässä, osa oli pyörän päällä ja oli evästä sun muuta. En tiedä mitä göteborgilaiset tekivät, pelasivatko pingistä ja pleikkaria, en tiedä, paremmin ne sen tilanteen kuitenkin hoitivat. Ehkä se on vähän mentaliteetistakin kiinni, että ruotsalaiset ovat vähän rennompia tuollaisissa tilanteissa. Vaikea sitä on sanoa tarkemmin, en kysynyt heiltä, että mitä he tekivät.

Ruotsalaisten näytöstä

CHL on yleisesti ottaen ollut iso menestys, mistä ei muotoutunut vain harjoitusturnausta. CHL-otteluissa on nähty tasokkaita vääntöjä ja fanitkin ovat kiinnostuneet uudesta formaatista, mikä lupailee tulevaisuuteen hyviä uutisia – Ensimmäisen kauden odotukset eivät olleet korkealla, sillä tällaisten otteluiden aloittaminen on aina haaste, mutta tällä hetkellä CHL näyttää loistavalta vedolta – Toisin kuin edeltäjänsä.

Suomalaisittain CHL-kausi ei mennyt täysin nappiin, sillä kärkinelikossa nähdään vain yksi suomalaisjoukkue. Ruotsalaiset ovat olleet odotetusti sarjan parhaimmistoa ja CHL:n finaalipari on näillä näkymin tulossa länsinaapuristamme, vaikka Kärpillä on siihe vielä sanansa sanottavana.

Uuden sarjan myötä on ollut myös helppo vertailla maiden tasoeroja, vaikka täydellistä kuvaa ei voikaan saada. Ruotsalaisjoukkueissa on ollut keskimäärin enemmän yksilötaitoa kuin suomalaisissa, mikä on lopulta ollut ratkaiseva syy ruotsalaisten menestykselle. Parempia luistelijoita, taitavampia kiekonkäsittelijöitä ja kliinisempiä viimeistelijöitä – Näissä ruotsalaisjoukkueet ovat edellä. Liiga-joukkueet ovat tänä päivänä hyvin organisoituja, eikä ilman toimivaa pelitapaa enää pärjää tässä maassa. Suomalaiset ovat tuloksellisesti toki haastaneet ruotsalaiset tasaisesti, mutta juurikin yksilötaito on kääntänyt edun SHL-joukkueille.

Nähtäväksi jää, pelastaako Karhunen Kärpät ja Suomen viemällä oululaiset tänään finaaliin. Voit seurata matsia tutusti MTV Sport -kanavilta tai Katsomosta. Kärpät-Frölunda-ottelu alkaa kello 18:30.