Pikkuleijonilla loistava sauma rynniä MM-finaaliin

Suomen alle 18-vuotiaiden jääkkiekkomaajoukkue pelaa tänään MM-välierissä kisaisäntä Sveitsiä vastaan klo 20.00 alkavassa ottelussa.

Suomen finaalimahdollisuudet ovat tänä vuonna poikkeuksellisen hyvät, sillä Pikkuleijonat ei lähde välieriin juuri koskaan ennakkosuosikin asemassa. Kisaisäntä Sveitsi yllätti puolivälierissä kaatamalla A-lohkon voittajan Venäjän peräti maalein 5-0, mikä kertoo joukkueen yllätyksellisyydestä. Suomi kohtasi puolivälierissä puolestaan Slovakian, josta ei ollut haastamaan Leijonia: Suomi ampaisi jatkoon maalein 3-0.

Nämä joukkueet kohtasivat jo alkulohkossa, milloin nähtiin hyvin tasaista vääntöä. Suomi voitti lopulta Sveitsin maalein 3-1, mutta isännät näyttivät jo tuossa ottelussa vahvuuttaan: Sveitsin hyökkäyspäässä on paljon potentiaalia ja alakerrastakin löytyy taitoa ja kovuutta.

Suomi voitti alkulohkonsa neljästä ottelustaan kolme: Tshekki, Sveitsi ja Latvia joutuivat myöntämään Suomen paremmuuden, mutta Kanada pystyi kaatamaan Pikkuleijonat. Suomi on pelannut parhaan pelinsä juurikin kovia maita vastaan, mikä luo uskoa tämänkin illan peliin. Vaikka vastassa on ennakkoon heikompi joukkue, on kyseessä kuitenkin tärkeä vääntö, johon Pikkuleijonat varmasti syttyy.

Mika Marttilan luotsaamalta joukkueelta on löytynyt iso määrä taitoa tänä vuonna ja Suomen erikoistilannepelaaminen on ollut loistavaa. Suomella on kasassa kaksi erittäin taitavaa kenttää, joilta odotellaan tänään isoja suorituksia, mutta Pikkuleijonat voi luottaa myös alempiin kenttiin: viime ottelussa Suomen ratkaisijaksi nousi neloskenttä iskien kaksi maalia kolmesta. HIFK-juniori Sami Tavernier nousi esiin ja viimeisteli molemmat neloskentän osumat.

Suomen kärkiyksilöistä tehokkain on ollut Patrik Laine, joka on noussut ilmiömäiseen lentoon. Tappara-lahjakkuus on tehnyt viidessä ottelussa peräti kuusi maalia ja yhdeksän tehopistettä. Myös puolustaja Vili Saarijärvi on iskenyt yhdeksän tehopistettä ja hän johtaakin koko turnauksen puolustajien pistepörssiä.

Enemmän odotellaan vielä Julius Nättiselta ja Jesse Puljujärveltä, jotka ovat tämän joukkueen parhaimpia yksilöitä. Molemmat ovat päässeet jo pisteille, mutta Pikkuleijonat tarvitsee vielä enemmän heidän panostaan – varsinkin jos kultamitali kiinnostaa.

Vastustajan kunto?

Suomi on Sveitsiä vastaan aina laadukkaammalla joukkueella liikenteessä, mutta Sveitsi on kasvanut kiekkomaana rajusti ja heiltä löytyy yllätyspotentiaalia, jonka sai myös kokea Venäjä. Vaikka Venäjä pilasikin itse puolivälieränsä, täytyy kotijoukkueella nostaa hattua jo tästä suorituksesta. Venäjä, Tshekki ja Ruotsi ovat jo ulkona kisoista, mutta Sveitsi se vain porskuttaa top 4- ryhmässä.

Sveitsin menestys ei ole enää sinänsä yllättävää, sillä joukkueesta löytyy loistavia pelimiehiä, joilta voikin odottaa tulosta. Etenkin joukkueen ykköskenttä on erittäin vaarallinen ja sen kanssa Suomen täytyy olla hereillä. Lapsitähti Denis Malginin johtama vitja on esittänyt kypsiä otteita ja he olivatkin pääarkkitehteinä Venäjän kaadossa. Malginin vierellä pelaavat Auguste Impose ja Damien Riat.

Lisäksi Sveitsin alakerrassa on hyviä nimiä, joista suurimpana Jonas Siegenthaler. Pakkikolossi saatetaan huutaa ensi kesän NHL Draftissa jopa ensimmäisellä kierroksella, mikä kertoo hänestä erittäin paljon. Siegenthaler johtaa joukkueensa alakertaa, mutta sieltä löytyy kokonaisuudessaan hyvin taisteleva ja tasainen pakisto, jolle ei edes Venäjä onnistunut tekemään maalia.Kaiken kruununa seisoo maalivahti Joren Van Pottelberghe, joka on näyttänyt olevansa kuuma veskari.

Kaikki riippuu siitä, millaiseen vireeseen Sveitsi tänään yltää. Joukkueessa on hyvä henki eikä heillä ole mitään hävittävää. He saavat myös kotiyleisönsä tuen, joten luvassa varmasti hyvin tasainen vääntö, vaikka Pikkuleijonien pitäisi materiaalinsa puolesta tänään kaataa Sveitsi.

Suomen ja Sveitsin ottelu alkaa kello 20.00. Voit seurata ottelua MTV Sport -kanavalla tai Katsomo-palvelussa.