Viikkokatsaus rapakon taakse: Detroitin punasiiviltä täydellinen viikko

Listaamme viikkokatsauksessa viime viikon kuumimmat ja kylmimmät joukkueet. Lopussa katsaus tulevaan viikkoon.

Viikon kuumimmat

1. Detroit Red Wings

Punasiipien täydellinen viikko sisälsi neljä voittoa. Nyt viimein lähes koko joukkueen ollessa terveenä, on Red Wings liigan pisimmässä voittoputkessa. Detroit nousi Devilsiä vastaan kolmen maalin takaa-ajoasemasta tasoihin ja ohi. Sairastuvalta palannut venäläistaituri Pavel Datsyuk viimeisteli neljä maalia tämän voitokkaan viikon aikana. Tällä menolla Red Wings nähdään varmuudella 24. kerran peräkkäin pudotuspeleissä.

2. Nashville Predators

Predators ei ole vain alkukauden ihme. Alkuviikon voitto hallitsevaa Stanley Cup -mestaria Los Angeles Kingsiä vastaan todisti, että kantrikaupungin pedot ovat vakavasti otettava haastaja läntisen konferenssin kärkikahinoissa. Kolmesta ottelusta napatuilla kolmella voitolla Predators jatkoi siitä mihin viime viikolla jäi. Filip Forsbergin menoa ei näytä hidastavan mikään ja ruotsalainen teki jo kymmenennen maalinsa tulokaskaudellaan.

Ykkösvahti Pekka Rinne komeilee maalivahtitilastojen kärjessä voitoissa, päästettyjen maalien keskiarvossa sekä torjuntaprosentissa. Rinne on viimeinen lukko kovan Predators-puolustuksen takana, ja suomalainen on tällä hetkellä ykköskandidaatti Vezina Trophyn saajaksi.

3. Chicago Blackhawks

Seitsemästä viime ottelusta kuusi voittanut, ja täydet kolme voittoa viikolla ottanut, Blackhawks on pääsemässä hyvään vireeseen tahmean alkukauden jälkeen. Kris Versteeg on kaikessa hiljaisuudessa pelannut piste per peli tahdilla kakkosketjussa Brad Richardsin ja Patrick Kanen kanssa. Maalivahti Corey Crawford on pelannut tilastoidenkin valoissa tasaisella varmuudella. Blackhawks on joukkue joka lämpenee kauden edetessä, ja sen todellinen iskukyky selviää vasta keväällä tosipelien alkaessa.

4. New York Islanders

Islesin kauden alku on muistuttanut seuran otteita kultaiselta 80-luvulta eikä mikään viittaa siihen, että meno muuttuisi. Kyseessä on ensimmäinen kerta seuran historiassa, kun saarelaiset ovat voittaneet ensimmäisestä 24 ottelustaan peräti 17. Maalivahti Jaroslav Halak on ollut tolppien välissä mies paikallaan. Slovakkivahti on hävinnyt ottelun viimeksi kuukausi sitten ja on todistanut pystyvänsä pitämään tasonsa pidemmälläkin aikavälillä.

5. Pittsburgh Penguins

Viikon saldona kolme voittoa ja yksi tappio. Pistepörssin top 10:ssä on kolme Penguins hyökkääjää (Crosby, Malkin ja Hörnqvist) ja joukkue on koko liigan kärkipaikalla. Pingviineillä kulkee sekä hyökkäys -että puolustuspäässä. Penguins jakaa divisioonan kärkipaikan tasapisteissä Islandersin kanssa, mutta pingviineillä on yksi pelattu ottelu vähemmän.

Viikon kylmimmät

1. Philadelphia Flyers

Neljä ottelua – neljä tappiota, ja mikä pahinta kahdesti nuhaan Rangersilta. Viimeisestä yhdeksästä ottelusta on Flyers poistunut kaukalosta voittajana vain kerran Blue Jacketsia vastaan. Joukkueen hyökkäyspään onnistumiset ovat kapteeni Claude Girouxin ja Jakub Voracekin harteilla. Flyersin viime kausi alkoi lähes yhtä hitaasti käyntiin kuin nytkin, mutta silloin työpaikkansa menetti Predatorsia liigan kärjessä valmentava Peter Laviolette. Tilalle tullut Craig Berube toimi lyhytaikaisena ratkaisuna, mutta miehen pelikirjalla ei pärjätä tällä hetkellä eikä tuskin tulevaisuudessakaan, joten valmentajan vaihto olisi toimivin ratkaisu.

2. Columbus Blue Jackets

Koko liigan viimeiseksi valahtaneet sinitakit ovat tällä hetkellä kuuden ottelun tappioputkessa, kun viime viikolta niitä tuli kolme. Joukkue päästää tuplasti enemmän maaleja otteluja kohden kuin tekee itse. Blue Jacketsin ainoat vastuunkantajat ovat tällä hetkellä Ryan Johansen ja Nick Foligno, jotka lähes kahdestaan vastaavat maalinteosta.

Joukkueen loukkaantuneiden listalta löytyy edelleen tärkeitä runkopelaajia: hyökkääjät Nathan Horton, Brandon Dubinsky, Artem Anisimov ja Mark Letestu sekä puolustajat Fedor Tyutin ja Ryan Murray. Pudotuspelit jäävät tällä kaudella vain haaveeksi, vaikka joukkueen peli normalisoituukin loukkaantuneiden palatessa kaukaloon.

3. Edmonton Oilers

Oilers pelasi viikon aikana kolme ottelua häviten ne kaikki jatkojalla tai maalin erolla. Öljymiehet haastoivat tosissaan liigan kärkijoukkueet St. Louis Bluesin ja Nashville Predatorsin, mutta vahvempi väänsi lopulta voiton. Oilers on pahassa kriisissä, ja seuran johto on jo avoimesti vihjannut lähes kaikkien pelaajien olevan kaupan. Alempien ketjujen rouhijana tunnettu Jesse Joensuu asetettiin waivers-listalle sunnuntaina.

4. New Jersey Devils

Devils hävisi kaikki viikon kolme otteluaan, joista merkittävämpänä kolmen maalin johtoaseman sulaminen Red Wingsiä vastaan. Maalinteon vaikeus ja ykkösvahti Cory Schneiderin ylipeluuttaminen ovat vain muutama esimerkki joukkueen ongelmista.

5. Ottawa Senators

Kaksikko Craig Andersonin ja Robin Lehnerin hyvästä maalivahtipelistä huolimatta Senators on hävinnyt neljä viidestä viime ottelustaan. Kesän aikana heikentynyt hyökkäyspää näkyy nyt selvästi ja vastuunkantajat ovat vähissä. Vaisun alkukauden pelannut Bobby Ryan mursi sormensa ottelussa Florida Panthersia vastaan ja on yksi naula lisää Ottawan lahoon arkkuun.

Tulevan viikon tärpit

Jatkaako Captain Callahan putkeaan ex-seuraansa vastaan? (Getty)

Jatkaako Captain Callahan putkeaan ex-seuraansa vastaan? (Getty)

Saako Rangers pysäytettyä ex-kapteeninsa Ryan Callahanin?

Tampa Bay Lightningin on voittanut New York Rangersin kahdesti tällä kaudella ja nyt joukkueella on mahdollisuus viedä keskinäiset ottelut puhtaasti 3-0. Salamapaitojen Ryan ”Captain” Callahan on syttynyt entistä joukkuettaan vastaan, iskien kaksi maalia kummassakin kohtaamisessa. Vastaavasti Lightningin seuraikoni Martin St. Louis on entistä seuraansa vastaan viiden maalin verran pakkasella.

Tiistai 2.12. klo 2.00 Tampa Bay Lightning – New York Rangers 

Central divisioonan ennakkosuosikit vastakkain

Ennakkosuosikkeina kauteen lähteneiden St. Louis Bluesin ja Chicago Blackhawksin kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Bluesin 3-2 voittoon. Jälleen kahden pelaajamateriaaliltaan liigan leveimpiin joukkueisiin lukeutuvien joukkueiden välisesta ottelusta voi povata tasaista. Ratkaisevaksi tekijäksi voidaan nostaa, saako kotijoukkueen puolustus marraskuussa lähes pitelemättömässä vauhdissa olleen Vladimir Tarasenkon pimennettyä?

Torstai 4.12. klo 3.00 St. Louis Blues – Chicago Blackhawks

Vanhoja tuttuja kaukalo täynnä

Mike Richards ja Jeff Carter saavat vieraakseen vanhan seuransa, josta miehet kaupattiin ennen Kingsin ensimmäistä Stanley Cup -mestaruuskautta. Flyersin ex-kapteeni Richards treidattiin Wayne Simmondsiin ja Brayden Schenniin, joista kummastakin on tullut iso palanen Flyersin hyökkäystä, kun taas Richardsin rooli on jämähtänyt nelosketjun keskelle. Carter treidattiin ensin Columbus Blue Jacketsiin vaihdossa Flyersin ykköspistemieheen, Voracekiin. Saman kauden siirtorajalla maalipyssyn tie vei kuitenkin Los Angelesiin, jossa mies juhli kesällä mestaruutta.

Lauantai 6.12. klo 21.00 Philadelphia Flyers – Los Angeles Kings