Pystyykö Vimpeli kasaamaan itsensä neljänteen välierään?

Joskus on kiva olla väärässä. Näin kävi, kun ennustin, että Vimpelin ja Joensuun välinen välieräsarja menee poikki kolmannessa ottelussa. Eipä mennyt, vaan sarja jatkuu Joensuun voitettua kolmannen kamppailun. Näin ollen tämä huikea sarja jatkuu tiistaina Joensuussa Vedon johtaessa sitä otteluvoitoin 2-1. Kestääkö Vimpelin pää tällä kertaa joensuulaisyleisön edessä?

Väisänen kovassa vireessä

Joensuun lukkari Mika Väisänen otti kolmannessa ottelussa niskalenkin Vimpelistä, kun hän torpedoi lautasen ääressä Vedon vaihto- ja kotiutustilanteet. Vaihtotilanteissa Väisänen löysi lääkkeen tylsyttää Vedon Mikko Kanalan pompun. Vedon ”kärki” Teemu Isoketo meni kentälle hyvällä prosentilla, mutta Kanalan pomput olivat järjestään laittomia. Vimpeli onnistui 1-2 -vaihdoissa kolmannessa ottelussa vain yhdeksän kertaa 22:sta. Tosin JoMalla oli samoja ongelmia, vaikka ykköselle päästiinkin jälleen 0-tilanteessa haparoineen Vimpelin lukkari Hannu Huuskosen avustuksella, kun joensuulaisten numero 2 Tuomas Jussila ei ollut vireessä ja JoMan 1-2 -vaihdot näyttivät lukemaa 9/22. Jussila ei ilmeisesti ole täydessä pelikunnossa, koska jo toisessa ottelussa hän piteli usein rintaansa syöksyjen jälkeen ja sama kävi Vimpelissä, kun ensimmäisellä jaksolla syöksyn jälkeen ottelu keskeytettiin Jussilan pideltyään rintaansa ja häntä hoivattiin hetkonen. Loppujen lopuksi kolmannen ottelun ratkaisu nähtiin kotiutuksissa, jossa Joensuun jokerit Juha Niemi ja Sami Joukainen löivät Vedon Janne Mäkelän 5-1. Huomion arvoista ottelussa oli, että Vimpelin Mikko Rantalahti ei saanut yhtään kotiutusyritystä koko kamppailussa.

JoMan Juha Niemi löi kolmannessa ottelussa kolme joensuulaisten kuudesta juoksusta. Kuva: Juha Levonen

JoMan Juha Niemi löi kolmannessa ottelussa kolme joensuulaisten viidestä juoksusta. Kuva: Juha Levonen

Joensuun pienet asiat olivat nyt kohdillaan

Joensuun pelinjohtaja Janne Vuorinen on korostanut jokaisen ottelun jälkeen pieniä asioita joihin hänen mukaan JoMan peli on kaatunut. Nyt takaetenemiset, kopinnostot… ja varsinkin takapalot nostivat joensuulaisten pelintasoa. Sisäpelissä joukkue hyökkäsi todella kovasti pienillä niin vaihto- kuin kotiutustilanteissa. Yllättävää joukkueen pelissä oli, että näpit lyötiin järjestään kokeneelle Antti Kuusistolle. Sisäpeliin Vuorinen oli tehnyt kolmanteen matsiin jälleen muutoksia, kun ensimmäisen jakson kakkoskärjessä pelannut Lauri Kivinen tuli tuomaan laatua joukkueen sisäpeliin. Toisella jaksolla Kivinen oli jo hieman heikosti pelanneen Jonne Kemppaisen tilalla numerolla 3. Kivisen mukaan tulo yhdeksikköön oli kuitenkin tärkeämpää ulkopelin kannalta, koska nyt he saivat vaihtotilanteisiin fiksumman ja paremmin liikkuvan takalukijan.

Vimpelin keskityttävä olennaiseen

Miksi Vimpeli ei ole pystynyt haastamaan Sotkamoa viime vuosina? Ulkopuolisen silmiin näiden kahden joukkueen – kuten myös Vedon ja JoMan – välillä suurin ero on siinä miten joukkueet reagoivat muuttuneisiin tilanteisiin. Tuomari(t) eivät olleet välttämättä parhaalla päällä Vimpelissä, mutta minkäs teet? Joensuulaiset ja sotkamolaiset eivät turhaan purnaa tuomioista vaan kaikki keskittyminen on pelissä ja sen seuraavissa tilanteissa. Luulisi, että Vedon kokeneet pelaajat olisivat jo tämän tajunneet, mutta vääränlainen tunne ohjaa vimpeliläisten peliä kaudesta toiseen. Nyt on unohdettava heikko kolmas kamppailu ja keskitettävä kaikki henkinen kapasiteetti olennaiseen.

Arvio:

Nyt on pysyttävä alkuperäseisessä arviossa, joten uskon että tässä sarjassa nähdään viides ottelu. Joensuu on pystynyt kolmessa ottelussa pitämään Vimpelin uskomattomasti 14:ssä vuorossa nollilla. JoMan räpylä kestää tällä hetkellä todella hyvin ja kotiyleisö siivittää joensuulaiset voittoon neljännessä kamppailussa. En oikein keksi tällä hetkellä mitään osa-aluetta millä Veto olisi JoMaa selkeästi parempi. Sen sijaan joensuulaisten kakkoskärki on selvästi Vimpeliä parempi. Vedon Tuomo Lönnmarkin juoksu ei jostain syystä kulje yhtään, ja kun vertaa saman numeron kaveria JoMasta, on Mikko Kemppaisen johtama joensuulaisten kakkoskärki huomattavasti parempi kuin vimpeliläisten vastaava. Lönni ei ole tuonut vielä yhtään juoksua tämän kauden kuudessa pudotuspelissä!?  Tässä, lukkaripelissä ja jokereissa voi olla koko sarjan ratkaisu, joka voi viedä JoMan jopa finaaleihin asti. Saa nähdä miten käy!

Ottelu Joensuulle 2-1 (4-2, 1-3, 1-0)

Huomio! Ottelu alkaa jo klo 17.00.

Ottelu suorana klo 16.45 alkaen Nelonen Prolta ja Ruutu.fi:stä.

Kuvat: Juha Levonen & Jukka Rasimus / kuvakori.fi