Salibandymaajoukkueen iskukyky testataan viikonloppuna Tsekin EFT-turnauksessa

Miesten salibandymaajoukkue matkaa viikonloppuksi Tsekin Brnohon EFT-turnaukseen, jossa se kohtaa muut maailman TOP 4-joukkueet Sveitsin, Tsekin ja Ruotsin. Suuria muutoksia ei maajoukkueen päävalmentaja Petri Kettunen ole joukkoihinsa tehnyt sitten kaksi kuukautta pelattuun Finnkamppeniin. Ainoa ensikertalainen maajoukkueessa on Happeessa alkukaudesta dominoinut, liukas ja taitava 22-vuotias Johannes Jokinen. Myös 38-vuotias ja 160 maaottelua pelannut elävä legenda, Mika Kohonen, tekee paluun maajoukkueympyröihin. Millaisista lähtökohdista turnaukseen lähdetään?

Suomi liikkeellä vahvalla ryhmällä

Suomen maajoukkue on hyvä sekoitus nuoria talentteja, jotka kantavat soihtua tulevaisuudessa sekä kokeneita maajoukkueratsuja. Nuorta kaartia edustavat 90-luvulla syntyneet monipuoliset pelaajat kuten Nico Salo, Peter Kotilainen, Sami Johansson ja Miko Kailiala. Vihdoin Suomelta löytyy todellista vaarallisuutta myös vasemmalle kaistalle, kun Kotilaisen ohella Salibandyliigaa dominoiva Eemeli Salin on tekemässä lopullista läpimurtoa myös kansainvälisille kentille.

Kettunen valitsi hieman yllättäen Mika Kohosen takaisin maajoukkueeseen, vaikkei legenda ole säväyttänyt vielä kotimaisessa liigassa. Edellisissä SPV:n peleissä puolustajana pelannut Kohonen on edelleen pelisilmältään maailman kärkeä, mutta fyysisesti miehellä on matkaa kansainväliselle tasolle. Kohosen valinta tarkoittaa sitä, että se avaisi mahdollisen tien maajoukkueeseen myös muille kokeneille ex-maajoukkuejyrille kuten esimerkiksi Harri Forstenille, Mikko Kohoselle, Henri Johanssonille ja Sami Koskelle.

Suomen itsestään selvä ykköshaaste on sunnuntaina pelattava Ruotsi-ottelu. Periaatteessa on ihan sama, vaikka Suomi häviäisi turnauksen aiemmat ottelunsa Sveitsille ja Tsekille, kunhan Ruotsi pystyttäisiin voittamaan – tai edes haastamaan tosissaan. Syyskuussa Ruotsi voitti keskenäiset ottelut 9–7 ja peräti 12–3. Päävalmentaja Kettunen totesi Salibandyliiton tiedotteessa, ettei paletti Suomen osalta ole pelillisesti vielä uomissaan.

– Syyskuun-tapahtuma jätti ilmaan enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia. Kun vastassa on huippujätkiä pallollinen hallinta ei ole helppoa, mutta palasia pitää vain saada kohdalleen, Kettunen luottaa.

Toivottavasti viikonlopun jälkeen kysymyksiin saadaan vastauksia.

Suomen joukkue Salibandyliiton sivuilla.

Sveitsi käymistilassa

Sveitsin maajoukkue elää tällä hetkellä pienessä murroksessa, kun joukkueen syömähampaat, Hofbauerin, veljekset ovat poissa maajoukkueesta. Lisäksi tällä kaudella Sveitsin NLA:ta dominoinut puolustaja Simon Stucki ei ole käytettävissä tuoreella käkikellomaan ruotsalaisella päävalmentaja David Janssonilla. Stucki olisi tärkeä palanen Sveitsin puolustuspään pallolliseen pelaamiseen, mutta tyylikäs puolustaja on Hofbauereiden ohella päättänyt maajoukkueuransa. Stucki on tällä hetkellä NLA:n pistepörssissä sijalla kaksi, heti joukkuekaveri Joonas Pylsyn jälkeen, joka on mukana Suomen joukkueessa.

15832988687_236f529353_k

Matthias Hofbauer lopetti maajoukkueuransa. Samoin teki velipoika Christoph. Kuva: IFF

Tehoja Sveitsi odottaa vaarallisilta righteiltaan, Nico Scalvionilta ja Patrick Mendeliniltä. Pystyvätkö he täyttämään Hofbauereiden, Adrian Zimmermannin ja Philipp Fankhauserin jättämät aukot? Mielenkiintoisina niminä Sveitsin maajoukkueesta voidaan nostaa viimeksi vuonna 2010 maajoukkueessa pelannut ex-Espoon Oilers Jan Binggeli ja 21 -vuotias, todella taitava puolustaja Nicola Bischofberger.

Jansson sai tulikasteensa päävalmentajana kaksi kuukautta sitten, kun Sveitsi pystyi lyömään niukin naukin ennalta heikomman Saksan 6–5. Ennakolta Sveitsiltä löytyy tällä hetkellä heikoin materiaali TOP 4 -joukkueista.

Tsekillä lupaava nippu

Tsekki on pelannut lähes samalla joukkueella viimeiset neljä vuotta. Päävalmentaja Radim Cepek luottaa omiin luottopelaajiinsa, eikä ringin ulkopuolelta ole helppo nousta maajoukkueeseen. Tsekeiltä löytyy useampi pelaaja, joka tienaa elantonsa joko Ruotsissa tai Sveitsissä. Esimerkiksi Ruotsin Dalenissa pelaava Martin Tokos on kansainväliselle tasolle todella kova hyökkääjä. Mielenkiintoisia kotimaassa pelaavia tsekkejä ovat muun muassa Mlada Boleslavissa pelaavat todella vaaralliset pelimiehet: rightin sniperi Jan Natov ja 27 -vuotias Jiri Curney.

Myös puolustukseen joukkueelta löytyy todella kovia ja hyvin roolitettuja pelaajia. Suurin heikkous joukkueella on maalivahtipeli, kun Lukas Soucek on vielä kokematon kaveri kansainvälisissä peleissä ja kokenut, Tsekin oma Pekka ”Nupi” Nieminen Tomas Kafka, on nähnyt parhaat päivänsä.

Ruotsi ei osoita hyytimisen merkkejä

Johan Samuelssonin kipparoima Ruotsi ei paljoa esittelyjä kaipaa. Länsinaapuri on voittanut kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta ja hallitsee tällä hetkellä miesten salibandykenttää kaikilla osa-alueilla. Joukkueen runko perustuu edelleen kolme vuotta sitten maailmanmestaruuden voittaneeseen joukkueeseen, ja ruotsalaisilta löytyy jokaiseen kolmeen kenttään todella kovat tekijät joka ruudulle. Joukkueen ulkopuolellekin jää sellaisia pelaajia, jotka mahtuisivat Sveitsin, Tsekin ja Suomen maajoukkueisiin – jopa heittämällä. Esimerkiksi tuoreen ryhmän ulkopuolelle jäänyt, edellisen maailmanmestaruuden ratkaissut Storvretan Henrik Stenberg, saattaisi kelvata esimerkiksi Suomelle.

15834461299_c167dcd94c_k

Ruotsilla on ollut viime vuosina aihetta juhlaan. Kuva: IFF

Yksi uusi ja todella mielenkiintoinen nimi ruotsalaisilta löytyy, ja hän on Falunissa loistavan alkukauden pelannut 22-vuotias Simon Palmen. Palmen on taitava keskushyökkääjä, joka pelaa erinomaisesti molempiin suuntiin. Mielenkiintoista on nähdä asetetaanko Palmen maajoukkueessa laidalle, koska Ruotsin keskushyökkääjäosasto on kohtalaista kaliiberia: Alexander Rudd, Samuelsson, Joel Kanebjörk ja Jonas Svahn.

Ruotsin akilleen kantapää? Sellaista on vaikea löytää.

Otteluohjelma:

EuroFloorball Tour 6.-8.11.2015 Brno, Tšekki

Perjantai 6.11.

18:45 Tšekki – Ruotsi

21:30 Suomi – Sveitsi

Lauantai 7.11.

17:00 Sveitsi – Ruotsi

20:00 Tšekki – Suomi

Sunnuntai 8.11.

12:45 Ruotsi – Suomi

17:00 Tšekki – Sveitsi

Kaikista EFT-turnauksen otteluista tulee ottelustriimi: http://florbal.tvcom.cz/

Lähde: Salibandyliitto

Kansikuva: IFF