Salibandymaajoukkueen päävalmentaja: ”Meillä on taitava ja sitoutunut joukkue”

Salibandyn MM-kisat alkavat tulevana viikonloppuna Ruotsin Göteborgissa. Päävalmentaja Petri Kettusen suojatit ovat ensimmäisen kerran tulessa itsenäisyyspäivänä Saksaa vastaan.

Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Saksa, Latvia sekä isäntämaa Ruotsi. Kettunen odottaa jo alkulohkon otteluissa olevan kova tempo.

– Hyvä ja mielenkiintoinen lohko. Saamme alkusarjaan heti kovia ja tasaisia pelejä, joka on hyvä uudistus näihin kisoihin.

Hallitseva maailmanmestari Ruotsi lähtee kisoihin kenties suurimpana ennakkosuosikkina. Kuluvana vuonna Suomi on kohdannut Ruotsin neljä kertaa, joista on saldona yksi voitto ja tasapeli sekä kaksi tappiota.

– Heillä on hyvä ryhmä. Voitto vaatii meiltä hyvää päivää ja onnistumista. Kaikki on silti omissa käsissä, joten voitto ei ole mahdottomuus.

Suomen joukkue on uudistunut edellisistä kisoista varsin paljon, sillä mukana on yhdeksän ensikertalaista. Vastaavasti joukkueen kokeneinta kaartia edustaa esimerkiksi 37-vuotias Mika Kohonen, jolle alkavat kisat ovat peräti uran yhdeksännet. Kohonen oli karkeloissa mukana ensimmäistä kertaa jo vuonna 1998.

– Joukkueestamme löytyy nuoruutta ja kokemusta. Meillä on taitava, yritteliäs, innokas ja sitoutunut joukkue. Kun aloitin valmentajana, halusin kivijalaksi pelillemme intohimon ja asenteen. Sitä on löytynyt ja olen siihen erittäin tyytyväinen, Kettunen kuvailee joukkuettaan.

– Pelaamme monipuolisesti hidasta ja nopeaa rytmiä. Tämä luo varmasti vaikeuksia vastustajille. Ennen olimme liikaa yhden pelityylin varassa.

Suomi lähtee Göteborgiin yrittämään paluuta kultakantaan edellisten kisojen hopean jälkeen. Kettusella tiedostaa menestysmahdollisuudet, mutta pitää tavoitteet silti varsin maltillisina.

– Toivotaan, että saamme maksimoitua potentiaalimme. Tavoite on saada kaikki irti joukkueesta ja sen jälkeen tulos on se mikä tulee ja me kunnioitamme sitä.

Maajoukkue valmistautui MM-kisoja varten leireilemällä marraskuun lopussa Kanariansaarilla. Edelliset ottelut joukkue pelasi reilu kuukausi sitten, kun Suomi kohtasi Tshekin, Sveitsin sekä Ruotsin Hämeenlinnassa järjestetyssä turnauksessa.

– Hämeenlinnassa mitattiin lähinnä yksilöiden tasoa, eikä koko joukkueen toimivuutta. Pelit menivät silloin suhteellisen hyvin. Perjantai-aamuna lennämme Ruotsiin ja ensimmäinen pelimme onkin jo lauantaina aamupäivällä. Se on haastava aika pelata. Pelaajat tarvitsevat riittävät yöunet ja pitää herätä aikaisin, jotta saadaan kropan hermostot auki, Kettunen kommentoi joukkueen aikataulua.

Näin pelataan

Suomi pelaa A-lohkossa yhdessä Ruotsin, Saksan ja Latvian kanssa.

Kisoissa on mukana yhteensä 16 joukkuetta ja nämä on jaettu neljää lohkoon. A- ja B-lohkossa pelaavat IFF:n (Kansainvälinen Salibandyliitto) kaikki maailman rankingin top -8:n joukkuetta – tällä pyritään välttämään alkulohkoissa aiemmin nähdyt ylikävelyt.

Lohkoista A ja B etenevät jatkoon kaikki joukkueet, kun 1-2 sijoittuneet etenevät suoraan puolivälieriin ja lohkojen kolmas ja neljäs pelaavat C- ja D-lohkojen sijoille 1-2 sijoittuneita joukkueita vastaan neljännesvälierissä.

C- ja D-lohkoissa sijoille 3-4 sijoittuneet pelaavat sijoista 13-16.

YLE on vahvasti mukana kisoissa, kun otteluita voi katsoa suorana televisiosta, netistä sekä kuunnella radiosta. Kaikki lähetykset ja ajat YLE:n sivuilta. Lisäksi IFF lähettää jokaisesta MM-ottelusta livestreamin Youtube-kanavallaan.

Maailmanmestari on selvillä sunnuntaina 14.12.

Suomen otteluohjelma alkusarjassa:

La 6.12.

Saksa – Suomi klo 13.30

Su 7.12.

Suomi – Latvia klo 12.30

Ti 9.12.

Suomi – Ruotsi klo 20.15

Kuva: All Over Press