Viikonloppuna ratkotaan maailman parhaat salibandyn seurajoukkueet

Salibandyn seurajoukkueiden MM-turnaus, Champions Cup, pelataan tulevana viikonloppuna Tsekin Mlada Boleslavissa. Edellisen kerran Mladassa pelattiin Champions Cupia vuonna 2011 ja jälleen turnauksen näyttämönä toimii 4200 hengeä vetävä jäähalli. Suomesta turnaukseen osallistuvat miesten hallitseva mestari Seinäjoen Peliveljet ja naisten puolella niin ikään hallitseva mestari Tampereen Classic.

Turnausta on muutettu aiemmista vuosista siten, että pelit pelataan kolmessa päivässä aiemman viiden päivän sijaan. Tämä tarkoittaa sitä, että alkulohkojen sijaan turnauksessa mennään suoraan kerrasta poikki systeemiin. Niin naisissa kuin miehissäkin, Suomen ja Ruotsin mestarit pääsevät suoraan välierävaiheeseen, kun heikomman rankingin omaavat joukkueet aloittavat ottelunsa puolivälieristä. Tällä kertaa joukkueita on mukana Suomen ja Ruotsin lisäksi Norjasta, Tsekeistä ja Sveitsistä.

Falun, suosikki ylitse muiden

Ruotsalainen Falun pieksi viime vuoden miesten finaalissa Jyväskylän Happeen peräti 12–0. Kaksi edellistä Champions Cupia voittanut joukkue lähtee tämänkin vuoden turnaukseen selkeänä suosikkina, vaikka ruotsalaiset ovat aloittaneet kotimaan Elitserienin kahdella tappiolla ja vain yhdellä voitolla.

Joukkue vilisee maailmanluokan pelaajia, joista Rasmus Enström ja Alexander Galante-Carlström ovat joukkueen ykköstykit. Yksi Falunin maailmanmestareista, monipuolinen rightin pelaaja Jonas Adriansson, on valitettavasti joukkueen vahvuudesta poissa loukkaantumisen takia. Jonas Svahnin sekä Tero Tiitun jätettyä joukkue kesällä, ovat ruotsalaiset heikentyneet hieman viime kauteen verrattuna. Joukkueesta löytyy kuitenkin laadukkaita tulevaisuuden vastuunkantajia, jotka voivat nousta jo nyt parrasvaloihin. Yksi näistä on vuonna 1997 syntynyt keskushyökkääjä Casper Backby, joka on nuoresta iästään huolimatta jo urheilijan mitoissa ja pelaa viikonloppuna uransa kolmannessa Champions Cupissa.

Turnauksen muuttaminen on Falunin etu, koska kovissa peleissä joukkue pelaa kahdella kentällä. Pallottomassa pelissä karvaus on maltillinen 2-1-2 tai W-muodostelma. Joukkue pyrkii hallitsemaan pelivälinettä mahdollisimman paljon ja väsyttämään pitkillä hyökkäyksillä vastustajan pakettia. Erityisesti Enströmin ympärille rakennettu ykköskenttä pelaa todella pitkiä palloralleja, eikä tältä superkentältä ole helppoa riistää palloa.

SPV ei ole enää oppipojan roolissa

Mika Kohonen palaa Suomeen ja pelit jatkut samasa joukkueessa velipoika Mikon kanssa (Salibandyliiga)

Kohosen veljekset janoavat menestystä Champions Cupista. Kuva: Salibandyliiga

Seinäjoen Peliveljet lähtevät turnaukseen kakkossijoitettuna. Viime kauden Suomen mestari osallistuu turnaukseen jo kolmatta kertaa, joten enää ei Tommy Koposen johtaman joukkueen tarvitse maksella oppirahoja – tällä kertaa on tultu tosissaan menestymään. Mika Kohonen tuo tällaiseen turnaukseen suuren lisäarvon, kun miehen vyöltä löytyy ”muutamat” pelatatut MM-kisat sekä Champions Cupit. Joukkue tietää varmasti tasan tarkkaan, kuinka valmistautua välieriin ja sitä kautta finaaliin. Tosin SPV:n tie finaaliin ei ole helppo, kun se kohtaa välierissä joko sveitsiläisen SV Wiler-Ersigenin tai tsekkiläisen Mlada Boleslavin.

Pelitavallisesti SPV:n karvaus voi olla myrkkyä muille joukkueille, jotka eivät ole tottuneet aktiiviseen pallottomaan pelaamiseen vastustajan toimesta. Pallollisessa pelaamisessa luotetaan edelleen nopeisiin kääntöihin, jossa pelaajien vahvuudet nousevat esiin. Mielenkiintoista nähdä, onko joukkue muokannut pallotonta pelaamista turnausta silmällä pitäen – toivottavasti ei. Koponen onkin varmasti viisastunut kahden vuoden takaisesta finaalista, jolloin SPV:n park the bus -taktiikka ei toiminut pallollisesti ylivoimaista Falunia vastaan. Niinpä Speven kannattaa tilaisuuden tullen lähteä haastamaan myös Ruotsin mestaria omalla ja tutulla pelityylillä.

Wiler halajaa menestystä myös Euroopan kentillä

Sveitsin salibandyn ylivoimainen hallitsija Wiler-Ersigen haluaa kotimaan menestyksen lisäksi tuloksia kansainvälisiltä kentiltä. Edellisen kerran Wiler oli Mestarien ligan finaalissa vuonna 2008. Joukkueen tähtinä tuikkivat Suomen maajoukkuemiehet ex-SPV Tatu Väänänen ja maalipyssy Jami Manninen. Lisäksi Wilerin kakkoskentässä yhdessä Mannisen ja Sveitsin maajoukkuemies Patrick Mendelin kanssa viilettä suomalainen Riku Kekkonen. Wileriltä löytyy rosterista myös useita Sveitsin ja Tsekin maajoukkueen runkopelaajia, mutta joukkueen maalivahtipeli häviää pahasti esimerkiksi SPV:lle ja Falunille, joka voi viedä joukkueen mitalisaumat.

Wilerin ongelma turnauksessa voi olla se, että se on tottunut kotimaassaan hallitsemaan palloa. Nyt asetelma kääntyy hieman päälaelleen ja joukkue joutuu keskittymään enemmän teräviin vastahyökkäkysiin. Tosin Väänäsen johdolla joukkueen pallollinen pelaaminen on myös vahvoilla. Viime kauden turnauksen alkulohkossa Wiler kaatoi Falunin, joten tämä luo varmasti uskoa joukkueen valmistautumiseen tämän vuoden turnausta silmällä pitäen.

15429904352_2872cbb216_k

Tatu Väänänen ja Jami Manninen saavat tulitukea mm. Sveitsin pistepörssiä johtavalta Patrick Mendeliniltä, joka on tehnyt tämän kauden kolmeen Sveitsin liigan otteluun tehot 6+6=12. Kuva: IFF / Michael Peter

Mladassa jyllää eurot

Viime kaudella Tsekin superfinaalin hävinnyt Mlada Boleslav järjestää tämän vuotisen turnauksen, joten paikka heille tähän turnaukseen avautui tätä kautta. Seura on rakentanut viime kausina joukkuettaan pääasiassa rahalla, joka tulee yhden miehen taskusta. Joukkue kuhisee tällä hetkellä Tsekin maajoukkuemiehiä, jotka ovat tarttuneet tämän tsekkiläisen sugar daddyn tarjouksiin. Eräs maajoukkuepelaaja kirjoitti kesällä seuran kanssa kolme vuotisen sopimuksen ja nappasi siitä 16 000 euron allekirjoitusbonuksen, joka on keskimääräisen tsekkiläisen vuositulo. Toisaalta miehelle ei muuten makseta pelaamisesta juurikaan, mutta tämä kertoo siitä, kuinka tosissaan Mlada haluaa nousta ehdottomalle salibandyn huipulle.

Ei olisi ihme, vaikka joukkue pelaisi finaalissa Jelinakin, Curneyn, Natovin ja Rytychin johdolla. Ex-SPV-maalivahti David Rytych saattaa kohdata välierässä vanhat tuttunsa, mutta Tsekin maajoukkueessakin esiintynyt maalivahti ei ole joukkueensa selkeä ykköstorjuja, vaan taistelee paikastaan yhdessä Jakub Korabin kanssa.

Mladan pelityyli on enemmän skandinaavinen kuin mitä on tsekkiläisiltä joukkueilta yleensä totuttu näkemään. Pallottomassa pelissä keskusta puolustetaan tiiviisti ja karvaus on maltillinen W-muodostelma. Pallollinen peli on monipuolista taitavien yksilöiden ansiosta ja joukkueesta löytyy tulivoimaa ratkoa otteluita.

Muut joukkueet

Muista joukkueista Tsekin viime kauden mestari, Tatran, lähtee omaan puolivälierään suosikkina norjalaista Slevik IBK:ta vastaan. Tatranin tunnetuin pelaaja on kokenut numerolla 69 pelaava maalivahti Tomas Kafka, joka tosin ei ole joukkueen selvä ykköstorjuja. Slevikistä löytyy Norjan maajoukkuetähtiä, joten täysin läpihuuto-ottelua ei ole Tatranille tiedossa.

Tämän parin voittaja kohtaa välierissä Falunin, joten viimeistään tässä vaiheessa tulee jommalle kummalle noutaja.

Näin käy:

Mlada pudottaa pienimuotoisen pommin, ainakin suuremman yleisön silmissä, ja pudottaa Wilerin ulos mitalipeleistä. Välierissä SPV pääsee haastamaan Mladan tuoreilla jaloilla ja etenee jatkoajalla Falunin vastustajaksi finaaliin. Finaalissa ruotsalaiset ovat jälleen rautaa, vaikka SPV ei myy nahkaansa helpolla.

Naisten puolella kolme kovaa joukkuetta

Naisten turnauksen ehdoton suosikki tulee myös Ruotsista, kun KAIS Mora lähtee paalupaikalta heille ensimmäiseen Champions Cup -turnaukseen. Suomesta turnaukseen osallistuu Classic, joka on ollut mukana turnauksessa kahdeksan kertaa. Classiciin on kasattu Suomen parhaimmistoa jokaisesta ilmansuunnasta ja sen ainoa tavoite on voittaa turnaus.

15428067952_5037e8086d_k

Katri Luomaniemi tähdittää sveitsiläistä Piranha Churia. Kuva: IFF / André Burri

Sveitsiläistä Piranha Churia ei voida poissulkea laskuista mestaruustaistosta puhuttaessa. Viime vuoden turnauksessa joukkueen matka tyssäsi yllättäen välieriin, kun se hävisi tsekkiläiselle Vitkovicelle 2–1. Nyt suomalaisen Katri Luomaniemen edustama seura haastaa puolivälierissä tsekkiläisen Herbadent Prahan, ja voittamalla tuon ottelun, vastaan astelisi Anna Wijk’in tähdittämä Mora.

Näin käy:

Classic pelaa itsensä finaaliin, mutta ruotsalaiset ovat olleet liian vahvoja lähivuosina myös naisissa, joten mestaruus menee tällä kertaa KAIS Moralle.

Otteluita voi seurata livenä ainakin VeikkausTV:stä ja YLE Areenasta. Tässä turnauksen otteluohjelma:

Naiset:

02.10.09:00Quarter-final 1: ChodovSveiva IB
02.10.12:00Quarter-final 2: Piranha ChurHerbadent
03.10.09:30Semi-final 2: KAIS MoraWinner QF2
03.10.12:15Semi-final 1: ClassicWinner QF1
04.10.09:305th place: Loser QF1Loser QF2
04.10.12:15Final: Winner Semi1Winner Semi2

Miehet:

02.10.17:00Quarter-final 1: Wiler-ErsigenFlorbal MB
02.10.20:00Quarter-final 2: TatranSlevik
03.10.15:15Semi-final 1: SPVWinner QF1
03.10.18:15Semi-final 2: FalunWinner QF2
03.10.21:005th place: Loser QF1Loser QF2
04.10.15:15Final: Winner Semi1Winner Semi2

Lähde: IFF

Kansikuva: IFF / André Burri