Miesten 4 x 10 kilometrin hiihtoviesti vaihe vaiheelta – Suomi neljäs 1,8 sekunnin erolla

Miesten 4 x 10 kilometrin hiihtoviestissä hiihdettiin kolme kierrosta hiihtäjää kohden. Suomen joukkueen perinteisen hiihtotyylin osuuden hiihtivät Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen. Luisteluosuuden aloitti Matti Heikkinen ja ankkuriosuuden sivakoi Perttu Hyvärinen.

Avausosuuden ensimmäisellä puoliskolla vauhti oli varsin verkkaista ja viiden kilometrin kohdalla hiihtäjät olivat vielä tiiviissä nipussa. Viimeiselle osuudelle lähdettäessä kaksi joukkuetta oli pudonnut pääryhmästä pois. Hakola on kärjestä noin kolmen sekunnin päässä. Iivo Niskanen lähti matkaan 8,5 sekuntia kärjen takana.

Niskanen otti kärjen nopeasti kiinni jo alussa ja hiihtää kolmen parhaan menijän joukossa. Kärkiryhmässä on mukana vielä kymmenen joukkuetta. Ensimmäisen osuuden päättyessä Niskanen on edelleen kolmen joukossa ja erot ovat marginaalisia. Seitsemän joukkueen ryhmä on erkaantunut muista, kaikki mitalisuosikit mukana.

Toisen osuuden puolivälissä neljän hiihtäjän ryhmä lisäsi hieman vauhtia, mutta merkittäviä eroja ei syntynyt ja seitsemän kilpailijan porukka jatkoi matkaansa. Viimeisen osuuden alkaessa neljän hengen porukka irtaantui muusta porukasta noin 8-10 sekunnin erolla, joukossa Iivo Niskanen. Norjan Sundby toimii porukan vetäjänä.

Ensimmäisen ylämäen kohdalla Niskanen iskee! Mies lähtee kovaa vauhtia nousuun ja ottaa kärkipaikan. Ruotsin Calle Halfvarssonin kunto ei kestä ja Niskasella on seuranaan enää kaksi joukkuetta – Norja ja Venäjä. Halfvarsson on jäänyt jo seitsemän sekuntia.

Lehmänkellojen kilinän keskellä kärkikolmikko lähestyy vaihtoaluetta, jossa Matti Heikkinen odottaa vuoroaan. Viimeinen ylämäki edessä ja Halfvarsson on katkennut, ero on kasvanut 20 sekuntiin. Norja, Suomi ja Venäjä ovat karanneet Ruotsilta, ero on 27 sekuntia.

Ruotsin kolmannen osuuden hiihtäjä ottaa rohkean taktiikan ja tulee alun todella kovaa. Reilun kilometrin matkalla ero on huvennut täysin. Myös Ranskan Parisse on noussut lähemmäs kärkiryhmää. Ensimmäinen osuus menee todella hitaalla vauhdilla, paukkuja säästellään kahdelle jälkimmäiselle kierrokselle.

Bolshunov vetää, Röthe ja Heikkinen seuraavina. Ruotsin Burman yrittää pysyä kärkikolmikon tahdissa, jääden välillä muutaman metrin. Ollaan kolmannen osuuden puolivälissä. Burman on aivan puhki jo ennen viimeistä lenkkiä, Parisse sivakoi ohi.

Viimeinen osuus käynnistyy ja Heikkinen on säästänyt järkevästi voimiaan hiihtämällä peesissä. Parisse saavuttaa kärkikolmikon ja lyöttäytyy peesiin. Kiri on ollut huima, sillä Ranska oli peräti 35 sekuntia perässä toisessa vaihdossa.

Vauhti kasvaa hieman ja Ruotsi jää selvästi. Myös Parisse alkaa jäädä, kova vauhti on verottanut liikaa voimia. Ero on viimeisessä nousussa yli 13 sekuntia neljäntenä olevaan Ranskaan. Heikkinen on väsynyt, mutta yrittää antaa kaikkensa kärkikaksikolle. Bolshunov ja Röthe ottavat muutaman sekunnin eron ja Heikkisen polvet alkavat suoristua.

Viimeinen vaihto. Perttu Hyvärinen on kärjestä 17 sekunnin päässä ja kahdeksan sekunnin erolla Ranskaan. Pelin henki on selvä – Suomen valmennus antoi Hyväriselle ohjeet kypsyttää Ranska ennen mahdollista loppukiriä, sillä ranskalainen on varsinainen tykinkuula loppukirissä.

Mitalikamppailuja tulee olemaan kaksi – Norja ja Venäjä ratkaisevat maailmanmestaruuden, Ranska ja Suomi pronssin kohtalon. Kaksikot hiihtävät peräkanaa. Viimeisen kierroksen alkaessa Kläbo lähtee tekemään töitä ja mies sivakoi tuorein jaloin kuin aamun ensimmäiselle sprinttiosuudelle kohti maailmanmestaruutta. Kläbo nakkaa lasit ja pipon hankeen viimeiselle osuudelle lähtiessään ja Sundby pudistelee päätään maalialueella.

Hyvärinen on sprinttimies kilpakumppaninsa tapaan, mutta ranskalainen on saanut hiihtää koko osuuden peesissä ja se on säästänyt voimia. Jouven suksi luistaa paremmin laskussa ja mies ottaa ensi kertaa kärkipaikan noin kilometriä ennen maalia, Hyvärinen peesaa.

Mäen päällä hidastellaan, suorastaan pysähdytään. Hyvärinen lähtee ensimmäisenä laskuun ja kaikki jää loppukirin varaan. Hurja loppukiri ratkaisee pronssin Ranskalle 1,8 sekunnin erolla.

Kansikuva: GettyImages