Tero Pitkämäkeä odottaa kesällä erityislaatuinen kokemus – ”Se on kirjaimellisesti kotikenttäni”

Heinäkuussa Tero Pitkämäellä on sauma kisata Suomen mestaruudesta kotimaisemissaan. Seinäjoella keihästähti on nähty kilpailumielessä viimeksi kahdeksan vuotta sitten, jolloin kentällä nähtiin kovan luokan keihäskisa.

Seitsenkertainen arvokisamitalisti on päässyt uransa aikana kokemaan kahdet arvokisat Suomessa: sateiset Helsingin MM-kisat 2005 sekä EM-kisat 2012. Terveenä ollessaan eteläpohjalaisella on mahdollisuus kokea myös koti-Kalevan kisat.

Kun edellisen kerran Seinäjoella järjestettiin Kalevan kisat vuonna 1999, Pitkämäki seurasi kisoja vielä katsomosta. Seinäjoen Keskuskentällä kilpaileminen kotiseuransa Seinäjoen Seudun Urheilijoiden, pohjalaisyleisön sekä useiden tuttujen edessä on tietynlainen kruunu komealle uralle.

– Se on kirjaimellisesti kotikenttäni. Siellä olen heittänyt 80 prosenttia ulkoheitoistani. Olisi hienoa kokea nuokin kisat, Pitkämäki toteaa.

Viime syksynä mies mietti uransa jatkoa. Vaikuttivatko nämä kotikisat jollain tavalla jatkamispäätökseesi?

– Saattoi sillä pieni positiivinen vaikutus olla. Olen halunnut kovasti heittää siellä, mutta ei silti ratkaisevin tekijä ollut, hän vastaa.

Seuransa tähti

Pitkämäen kotikunnan Ilmajoen ohella myös Seinäjoen Seudun Urheilijoilla on ollut arvokisojen aikaan tapana pistää kisakatsomo pystyyn milloin minnekin. Oman seuran tähteä on kunnioitettu myös kauden lopussa Keskuskentällä järjestetyssä Teron kiskaasut -tapahtumassa.

Hän on ollut tuttu näky seuransa kauden päätösjuhlissa. SSU:n pienemmille urheilijoille Pitkämäki onkin käynyt loistavasta esikuvasta.

– Seura on ollut todella sydämellä mukana urani varrella. Mielellään sitä käy noissa tilaisuuksissa, sanoo Pitkämäki, joka muistelee jättäneensä kauden päätösjuhlan vain kerran väliin leirin takia.

Kahdeksan vuoden odotus

Seinäjoella järjestettiin aikoinaan muutaman kerran keihästapahtuma Keihään juhlaa, missä oli paikalla kotimaisia huippuheittäjiä Pitkämäki mukaan lukien. Noissa kisoissa 34-vuotiaalta heittäjältä nähtiin usein kovia tuloksia kuten vuonna 2005, jolloin hän pyyhki MM-pettymystään reilun 88 metrin voittokaarella.

– Olen tehnyt hyviä tuloksia siellä. Sinne on kilpailumielessä kiva palata takaisin kahdeksan vuoden tauon jälkeen, hän tuumii.

Vuonna 2009 viimeisen kerran järjestetyssä Keihään juhlaa -tapahtumassa nähtiin myös norjalainen keihässuurus Andreas Thorkildsen. Kun tapahtuma vielä televisioitiin, oli kyse varsin isosta kisasta.

– Andreas heitti kovan tuloksen tuolloin. Kilpailussa taisi olla puolitoista tuntia tv-aikaa, joten kiva kun sellainen onnistunut tapahtuma pidettiin, Pitkämäki muistelee.

Kalevan kisojen keihäskisalta Pitkämäki odottaa tiukkaa ja mieleenpainuvaa kilpailua.

– Esimerkiksi Porissa oli kaksi vuotta sitten hieno kilpailu Antti Ruuskasen kanssa, vaikka jäinkin kakkoseksi vähän vajaan 88 metrin heitolla. Samantyylistä taistelua toivoisi Seinäjoellekin.

Heinäkuun 23. päivä nähdään, mihin Pitkämäki kotiympäristössään vertyy.

Kuva: JARNO KUUSINEN / AOP