”Jokerit ei ole vielä kohdannut todellista mittaria KHL:ssä” ?

Joukkueella on menossa parhaillaan kauden toiseksi viimeinen vähän reilumpi tauko. Nyt on hyvä hetki istahtaa itsekkin alas, muistella jo pelattuja otteluita ja miettiä hieman tulevaakin. Naputella vähän omia ajatuksia ja huomioita teille luettavaksi. Toivottavasti myös saadaan taas vähän keskusteluakin heräämään.

Alkukausi

Kyllä on edelleenkin sellainen fiilis, että tuo Jokereiden alkukausi on ollut paikoitellen kuin jostain hyvästä unesta. Joukkue eteni miltei voitosta voittoon ja oli vastassa kuka tahansa niin aina lopulta voittajana kaukalosta poistui Jokerit. Ottelu ottelulta on epäilijöiden ja kriitikoiden suita suljettu. Ensin huudeltiin että ”Jokerit ei pärjää KHL:ssä” Voittoja tuli alkukaudesta toinen toisensa perään ja sen jälkeen alettiin puhumaan, että ”Jokerit ei ole vielä kohdannut todellista mittaria KHL:ssä” ja ”vielä on kovat joukkueet kaatamatta” Ensimmäinen todellinen suurseura nurin ja alettiin kirjoittelemaan ”yhden kovan voi aina yhdessä yksittäisessä ottelussa voittaa”. Nyt on taidettu voittaa jo ainakin kertaalleen jokainen KHL:n suurseuraksi luokiteltava joukkue ja niiden lisäksi melkoinen nippu muita joukkueita. Hyvänä iltana Jokerit voittaa tuosta sarjasta taatusti kenet vaan. Toivon todella, että Jokerit peliesityksillään playoffien alkaessa hiljentää lauseen, jota nyt kuulee paljon: ”Jokerit ei voita KHL:n kovimpia joukkueita pitkissä playoff-sarjoissa”. Niin kauan, kun on pelejä jäljellä, niin kaikki on mahdollista. Täytyy muistaa, että Jokerit pelannee kuitenkin KHL:n parasta joukkuepeliä. Kiitos Erkan ja muun valmennuksen.

Joukkueen otteet

Tällä hetkellä tuntuu, että pieni huilitauko tuli joukkueelle todella hyvään saumaan. Jostain syystä joukkueen peli ei ole ollut likimainkaan samoissa uomissa mitä se kauden ensimmäisellä puoliskolla oli. Tehoja ei tunnu löytyvän oikein keneltäkään, Lokomolla ei kulje, Karlssonkin ollut muutamissa peleissä huomattavasti epävarmempi mitä otteet oli kauden parhaimilla hetkillä. Toivottavasti valmennus ja joukkue saa tauon aikana hoidettua hommia takaisin alkukauden suuntaan. Niin, että peli alkaisi pikkuhiljaa kauden tärkeimpien otteluiden lähestyessä kulkemaan taas siihen tyyliin, miten se tuolla joukkueella voi parhaimmillaan kulkea. Joukkueen tärkein lenkki eli Lokomo on yskähdellyt viimeaikoina pahemman kerran ja useita otteluita on mennyt jo kiikaritehoilla. Joukkue elää tuon ketjun tehoista ja tarvitsee niitä todella jokaiseen otteluun. Tärkeää olisi myös ennen runkosarjan loppua saada Lokomon tueksi toinen hyvin toimiva kenttä, mikä pystyy ottelusta toiseen kiekkoa maaliin toimittamaan. Ei tule playoffeissa pitkä taival yhdellä ratkaisuihin pystyvällä kentällä. Osasyy tähän Lokomonkin tehottomuuteen on taatusti tuo kauden aikana täysin muuttunut tuomarilinja.

Tuomarilinja

Varmaan moni muistaa vielä, että alkukaudesta ensimmäisten otteluiden jälkeen ihmeteltiin suuresti KHL:n tuomarilinjaa ja varmaan osin siitä johtuvaa pelityyliä. Jäähy tuli aivan pienimmästäkin rikkeestä ja taklauksia tai kahnauksia ei juuri tämän takia kentällä nähty. Muistan kaivanneeni ensimmäisten otteluiden jälkeen sallivampaa tuomarilinjaa ja sitä kautta kovempaa peliä ihan jo fiilistä tuomaan ja katsomoa herättelemään. Jos ei alkukaudesta saanut tehdä mitään, niin kyllä nyt on sitten aivan toinen ääni kellossa. Jäähyjä ei tunnu tulevan tällähetkellä yhtään mistään. Käsittämätöntä miten voidaan muuttaa tuomarilinjaa noin totaalisesti kesken kauden ja tuntuu että vaihtoehdot on vain ne ääripäät. Joko ei saa tehdä mitään tai sitten mennään ihan vankilasäännöillä. Ei ole mukavaa katsoa, kun Jokereiden tähtipelaajia vastaan pelataan vaihdosta toiseen aivan rajoilla ja osin jopa törkeästi. Tästä samasta asiasta on ainakin Moses ja Koukal ilmoittanutkin mediassa jo mielipiteensä. Kyllähän se on ihan selvä, että tästä muuttuneesta linjasta kärsii kaikkein pahiten Lokomo ketju ja sen myötä myös Jokereiden maalinteko. Toivotaan, että tuomaristo herää ja rupeaa viheltämään vielä loppukaudesta otteluita edes pikkusen siistimmiksi.

Katsojamäärät

Hartwall Arenalle on porukka löytänyt pikin kautta (AOP)

Hartwall Arenalle on porukka löytänyt pitkin kautta (AOP)

Jokerit asetti ennen kauden alkua yleisötavoitteen 11000 kävijän keskiarvoon per ottelu. Tämän lyttäsi niin mediassa kuin kahvipöydissäkin lähes kaikki, jotka vaan asiaan jotain kantaa otti. En itsekkään uskonut missään vaiheessa, että päästäisiin edes lähelle tuollaisia lukemia. Nyt on 26 kotiottelua takanapäin ja enää 4 ottelua runkosarjaa kotiotteluiden osalta jäljellä. Otteluissa on matsista toiseen ollut uskomattoman paljon porukkaa. Jokaiseen otteluun tullessa on voinut hymyillen katsella omalta paikaltaan lähes täysiä katsomoita. Kyllä siinä fiilis nousee ja koko tapahtumasta tulee huomattavasti mukavempi, kun on ympärillä elämää. Nyt on siis tätä kirjoittaessa pelattuna 26 kotiottelua. Katsojia näissä peleissä on käynyt huimat 282 497 kappaletta. Ottelukohtainen yleisökeskiarvo on siis tällähetkellä todella komea 10 865 katsojaa. Jäljellä on vielä neljä ottelua joissa vastustajina Medvescak Zagreb (KE) Slovan Bratislava (PE) Atlant Mytishtshi (SU) ja viimeisenä Dynamo Moskova (MA). Suluissa otteluiden pelipäivät. Hyviä ja mielenkiintoisia pelejä, kaksi ottelua viikonloppuna ja viimeisenä erittäin mielenkiintoinen vastustaja Moskovasta. Kyllä hyvällä markkinoinnilla ja kampanjoilla noihin otteluihin katsojamäärät kattoon niin tuo keskiarvo voi vielä kohota hyvinkin lähelle tuota ennen kauden alkua asetettua 11 000 katsoja keskiarvoa. Laskennallisesti jos jokaisessa jäljellä olevassa neljässä matsissa käy 11 875 katsojaa niin kauden lopussa katsojakeskiarvo on hyvinkin tarkkaan tuo 11 000 kävijää per. ottelu.

Pleijarit

Jokerithan varmisti tuossa muutama ottelu sitten jo paikkansa historian ensimmäisen KHL-kautensa playoff-otteluihin. Todella upea homma olla heti ensimmäisellä kaudella mukana kauden tärkeimmissä ja hienoimmissa peleissä. Vaikka kyllähän se on pelejä ja taulukoita seuranneena ollut mielestäni jo aikas pitkään selvä, että näitä pelejä Helsingissäkin tällä kaudella vielä pelataan. Vaikka paikka pleijareihin on jo varmistettu niin silti on vielä 11 tärkeää ja kovaa matsia runkosarjaakin jäljellä. Hyvillä otteilla ja SKA:n pienellä konttaamisella on vielä mahdollista nousta jopa konferenssissa toiseksikin ennen runkosarjan päättymistä. Taas vastaavasti Jokereiden tappioilla on mahdollista myös pudota ainakin neljänneksi vielä ennen, kun runkosarja on paketissa. Eli vielä riittää duunia ihan reilusti ennenkun voi näitä pelejä ruveta sen enempää miettimään ja fiilistelemään ainakaan joukkueen sisällä. Uutiset Hartwall Arenan käytössä olosta pleijareiden tokalla kierroksella on kyllä mielenkiintoisia. Todella harmi homma luopua mahdollisesta kotiedusta sentakia, että oma halli on muiden käytössä. Itse en usko siihen vaihtoehtoon, että joukkueen kotiotteluita onnistuttaisiin siirtämään muihin halleihin parin pelin ajaksi. Vaikka toisaalta oishan sellanen supermatka junalla turkuun pitkästä aikaa ihan maukas..

Vierasreissut

Itselle ne kaikkein hienoimmat eli vierasreissut vaikutti alkuun jäävän jopa kokonaan tälläkaudella väliin. Nyt on kuitenkin jo ensimmäiselle kaudelle nähtyä ottelu niin Zagrebissa kuin Riikassakin. Edessä on vielä ainakin kolme muutakin vierashallia tälle kaudella nähtäväksi, joten jo runkosarjassa tulee nähtyä joukkueelta 5 vieraspeliä mikä on todellakin sellainen määrä, että ei auta valittaa. Tuleehan tässä vielä hyvällä tuurilla nähtyä tälläkaudella joku playoffienkin vieraspeli paikanpäällä. Riippuen paljon vastustajasta ja ajankohdasta. Toivottavasti sieltä osuis joku vierasmatkailun kannalta hyvä vastustaja pudotuspeleihin. Mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden päästä todistamaan näitä kauden tärkeimpiä pelejä vierashalliinkin paikanpäälle. Kyllä suurella mielenkiinnolla odotan esimerkiksi 15.2 tulevaa Pietarin reissua, että pääsee näkemään täyden jääpalatsin paikanpäältä ja kokemaan sen tunnelman ja metelin mitä paikalliset siellä pitää. Samoin tulossa on vielä visiitti kahteen muuhunkin vierashalliin runkosarjan aikana, mutta pidän nämä pari kaupunkia vielä pimennossa. Näistä jäljelläolevista vierasreissuista tulee vielä taatusti kirjoiteltua reissunpäältä ja ainakin retkien jälkeen vielä tarkempaa raporttia joten pysykäähän kuulossa.

Nautitaanhan vielä runkosarjan viimeiset ottelut paikanpäällä ja sen päälle toivottavasti Jokereiden otteista vielä pitkälle kevääseen. Käykäähän ihmiset peleissä ja nähdäänhän taas hallilla!