Päänavaus: Erik Karlsson vie San Jose Sharksin lähelle Stanley Cupia

Viaplay LogoNHL-kiekko asuu Viaplaylla! Tilaa oma pakettisi ja seuraa Erik Karlssonin otteita uudessa seurassaan

Jos joku saaga on pyörinyt kaikkien urheilutoimittajien näppäimistöillä liiankin kauan, niin näin voi sanoa ruotsalaisen Erik Karlssonin ja Ottawa Senatorsin välisestä jahkailusta. Tiedossa oli jo pitkään, että Ottawan johtoporras oli etsimässä eittämättä maailman parhaalle hyökkäävälle puolustajalle uutta seuraa. Tälle olikin kiire, sillä piakkoin alkava kausi olisi ollut Karlssonin sopimuksen viimeinen, joten ruotsalainen supertähti olisi vuoden pelattuaan päässyt siirtymään ilmaiseksi.

Keskiviikkona kaiken spekulaation jälkeen viimein tiedotettiin jotain konkreettista. Erik Karlsson siirtyy San Jose Sharksiin ja lähtee toden teolla hakemaan uransa kruunua, Stanley Cupia. On helppoa sanoa, että San Jose otti GM:nsä Doug Wilsonin johdolla aimon askeleen eteenpäin ennen kautta tehtävissä fantasiapohdinnoissa. Karlsson tulee istumaan oivallisesti jo Brent Burnsin ja Marc-Edouard Vlasicin tähdittämään puolustukseen ja vielä kun pre season -huhut kertovat Joe Thorntonin olevan täysin kunnossa kauden aloituksessa, niin joukkue on valmis taisteluun siitä kaikkein kirkkaimmasta palkinnosta.

San Jose menetti kaupassa neljä prospektia, joista merkittävin oli viime kaudella kolmosketjun keskellä pelannut Chris Tierney. Kuitenkin tärkeimpänä kauppatavarana Ottawan suuntaan toimivat varaukset, joiden suhteen on käytetty hyvinkin paljon mielikuvitusta. Ensinnäkin Kanadaan lähti ykköskierroksen varaus joko vuoden 2019 tai vuoden 2020 varaustilaisuuteen. Vuoden 2019 varaustilaisuuteen kauppatavaraksi heitettiin myös toisen kierroksen varausvuoro. Tämän jälkeen kaupan teossa on käytetty toden teolla luovuutta.

Ottawa saa myös toisen kierroksen varauksen vuoden 2021 varaustilaisuuteen, mutta vain jos Karlsson tekee jatkosopimuksen Sharksien kanssa. Tämä vuoro tosin muuttuu ensimmäisen kierroksen varaukseksi, jos San Jose nähdään ensi kauden päättävissä Stanley Cup -finaaleissa. Viimeinen ehdollinen varaus tulee toteen, jos Karlsson valitaan All Stars- otteluun. Tämän tapahtuessa Ottawaan matkaa vielä ensimmäisen kierroksen varaus joko vuoden 2021 tai 2022 varaustilaisuuteen.

On hyvin lyhytnäköistä ja jopa jollain tavalla valheellista katsoa, että Sharks on kaupan selvä voittaja. Jos ja melkein uskaltaa sanoa kun ainakin suurin osa varausvuorojen ehdoista täyttyvät, niin Doug Wilson tuli myyneeksi melkoisen palan San Jose Sharksin tulevaisuudesta. Ainakin itselleni herää kysymys, että onko Erik Karlsson ja hänen mukanaan Sharkseihin matkaava Francis Perron todella tämän arvoisia? Varsinkin kun muistetaan, että Sharks tuli ostaneeksi vain ruotsalaistähden sopimuksen viimeisen vuoden.

Doug Wilson onkin kovien paineiden alla. Karlssonin on käytännössä pakko onnistua odotusten mukaisesti, ellei jopa ne ylittävästi. Niin paljon tulevaisuutta San Jose Sharks laittoi kauppaan mukaan. Tosin mikään ei kertoisi siitä, ettei näin tapahtuisi. Viime kautta lukuun ottamatta, jolloin henkilökohtaiset ja pelin ulkopuoliset asiat vaivasivat Erik Karlssonia, hän on pelannut aivan omalla tasollaan. Tilastot 0,91 pisteen ottelukeskiarvoa myöten antavat juuri oikean kuvan pelipaikkansa parhaasta pelaajasta.

Kauppa on nyt tehty ja sen todellisen voittajan näemme vasta muutaman vuoden päästä. Se on kuitenkin jo tässä vaiheessa selvää, että San Jose Sharks on yksi mielenkiintoisimmista ja viihdyttävimmistä seurattavista ensi kauden NHL:ssä. Sen valtava hyökkäyspotentiaali tulee olemaan myrkkyä kaikille vastustajille enkä olisi lainkaan ihmeissäni, vaikka joukkue maistaisi menestystä kauden päätteeksi. Niin kovalta sen nimilista vaikuttaa.