Timo Favorin, SM-liigan tuomari, 1000 ottelua tuomarina. Pelaajien ja valmentajien näkemykset hänestä vuosien varrelta.

Mika ”Kölli” Kortelainen: ”Muistan oikein hyvin, kun Timo tuli tuomariksi. Ensimmäisenä mielikuvana hän antoi ylimielisen ja tiukan kuvan itsestään. Kyllähän sitä itsekin ajatteli silloin pelaajana ja kapteenina, että kyllä toi jätkä murretaan. Kävin sille lässyttämässä ja puhumassa ja sitten se heitti tiukalla linjalla pari kertaa kymmenen minuutin jäähyn. Kun istuin tuolla jäähyllä miettimässä syntyjä syviä, niin pikkuhiljaa heräsi arvostus häntä kohtaan. Timo Favorin on legenda”.

Jukka Rautakorpi: ”Pitkän linjan tuomari, joka on nähnyt SM-liigan muuttumisen puoliammattilaisten sarjasta ammattilaissarjaksi. Favorin on nähnyt jääkiekosta paljon pitkän uransa aikana. Joskus otin yhteen Timon kanssa tuolla Lappeenrannassa 20 vuotta sitten ja siitä puhuttiin pitkään julkisuudessa, mutta asiat sovittiin hänen kanssaan ja matka jatkui. Arvostan todella paljon hänen logiikkaansa jääkiekkotuomarina. Favorin on todella jämäkkä tuomari”.

Jani Tuppurainen, JYP: ”Timo on sellainen jämerä äijä, joka päätöksen tehdessään noudattaa selkeää linjaa. Linjan perään ei paljoa kysellä. Muistan, kun vietin polttareitani vuonna 2009 ja baarissa tuli painittua Janne Jalasvaaran kanssa. Portsari tuli paikalle ja lähti viemään ulos, mutta Favorin totesi ovimikolle, että ”Minä näin! Jalasvaara lähtee” ja minä jäin Timon kanssa nauttimaan illasta. Timo on päättäväinen mies”.

Risto Dufva, JYP: ”Timo tuli herrasmiehenä siihen aition ovelle, joka oli auki. Ilmoitin, että aion astua jalalla tähän jäälle. Favorin totesi, että ”sä tiedät, että sitten mä joudun heittämään sut ulos” ja vastasin, että sitä mä just toivon. Astuin jäälle, Timo heitti mut ulos ja viimeistään siitä joukkue heräsi taistelemaan ja voitettiin ottelu yhdellä maalilla. Ihmiset luulivat, että siinä oli isompikin kahakka, mutta se oli hyvin veljellisesti sovittu, mitä seuraavaksi tapahtuu”.

Ville Nieminen, Pelicans: ”Pelaajana sen huomasi, että parempi pitää suunsa kiinni, koska se mitä sä huutelet, ei vaikuta päätöksiin mitenkään. Parempi antaa ”Faven” tuomita. Terveisiä Timpalle. Muistan, että olet viimeisen kymmenen vuoden ajan puhunut viimeisestä kaudesta aina, kun on nähty, joten kyllä sä nyt vielä yhden kauden voisit puristaa”, toteaa Nieminen hymyillen.

Jonne Virtanen, TPS: ”(virnistäen) Puusilmä niin kuin muutkin… ei. Tuhat ottelua on kunnioitettava luku. Favorin kuuluu osaan niistä tuomareista, jotka osaavat keskustella pelaajien kanssa. Siksi hän on tuhat ottelua viheltänyt, koska kantti on kestänyt hyvin. Timppa on eläkepäivänsä ansainnut ja sitten kun tulet käymään, niin mä tarjoan piispanmunkin”.

Pentti Matikainen: ”Kuuluu top-tuomareihin. Ei meillä ole montaa tuomaria Suomessa, jotka ovat tehneet noin pitkän uran tuomarina. Arvostus on tullut työn ja osaamisen kautta, hän on kannuksensa ansainnut”.

Kansikuva: AOP