Saksan viranomaiset taistelevat fanien Red Bull -vihaa vastaan

 Avaa tili Unibetille ja saat liittymislahjana uudenkarhean pipon!

Saksa on ollut jo vuosikausia tunnettu upeasta jalkapallokulttuuristaan. Yhteisöllisyys, halvat liput sekä loistava tunnelma ovat saaneet ihmiset täyttämään Bundesliiga-stadionit viikonloppu toisensa perään. Täksi kaudeksi ylimmälle sarjatasolle noussut RB Leipzig on koetellut perinteiden nimeen vannovien kannattajien sietokyvyn rajoja toden teolla. Nuori seura on kokenut jo divisioonavuosilta tutuksi tulleita protesteja yhä enemmän tällä kaudella. Jäävuoren huippu nähtiin viime viikonloppuna Dortmundissa.

Lauantain tapahtumat olivat vain ajan kysymys

Ennen Dortmundin ja RB Leipzigin lauantaista Bundesliiga-ottelua nähtiin massiivisia järjestyshäiriöitä Dortmundin kotistadionille Signal Iduna Parkille vievällä Strobelallee-kulkuväylällä. Tölkkiseuran kannattajat joutuivat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi saapuessaan stadionille. Heitä viskottiin kivillä ja tölkeillä Dortmundin fanien toimesta, paikallispoliisin julkaisemassa tiedotteessa kerrottiin.

Rähinät saivat alkunsa, kun arviolta noin 350-400 Dortmundin Ultra-kannattajaa kerääntyivät stadionin liepeille, tarkoituksenaan estää Leipzigin pelaajabussin saapumisen stadionille. Poliisi sai Dortmundin seuratyöntekijöiden avustuksella ohjattua pelaajabussin toista reittiä perille. Tämä ei kuitenkaan rauhoittanut kotijoukkueen faneja, jotka suuntasivat aggressionsa sen jälkeen Leipzigin kannattajiin.

– Väkivalta kohdistui täysin sattumanvaraisesti kaikkiin tunnistettaviin Leipzig-faneihin. Myös naiset ja lapset joutuivat silmittömän hyökkäyksen kohteiksi, kertoi Dortmundin poliisi omassa tiedonannossaan.

Ryhmä Dortmundin kannattajia heitteli pulloja, kiviä, olutlaatikoita sekä ilotulitteita kohti vierasjoukkueen faneja. Virkavalta yritti hillitä levottomuuksia pippurisumutteen ja pamppujen avulla. Yhteenoton seurauksena neljän poliisin ja yhden poliisikoiran raportoitiin loukkaantuneen.

Paikalla olleet ihmiset tviittasivat tuoreeltaan jopa aikuisten miesten sylkeneen vierasjoukkueen väreissä kulkeneiden lasten päälle.

Rumia, vastenmielisiä tapahtumia.

Asennemuutos huudettu

Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Reinhard Grindel julkaisi alkuviikosta kriittisen kannanoton väkivaltaisuuksien kitkemiseksi. Hän peräänkuulutti koko maanlaajuista, perusteellista keskustelua aiheesta, jotta vihanlietsonta saataisiin loppumaan pikaisesti.

– On tärkeää aloittaa heti perusteellinen keskustelu, jotta saamme koko jalkapalloyhteisömme avulla kitkettyä kaikenlaisen fyysisen sekä henkisen väkivallan pelin ympäriltä. Syylliset on saatava nopealla aikataululla edesvastuuseen ja tuomiolle, Grindel paalutti DFB:n omilla kotisivuilla.

Viranomaiset pidättivät ainakin 28 ihmistä eriasteisista väkivallanteoista. Saksalainen Bild-lehti tiesi kertoa kymmenen RB Leipzigin kannattajan loukkaantuneen

Sen lisäksi, että Dortmund on seurana saanut paheksuntaa viikonlopun tapahtumista viranomaisilta, poliitikoilta sekä muilta Bundesliigan seuroilta, se saattaa saada sanktioita myös Saksan jalkapalloliitolta. Kotijoukkueen fanikatsomossa nähtiin valtava määrä Red Bullia ja sen omistamaa leipzigiläisseuraa herjaavia, alatyylisiä lakanoita. Tutkinnan alla on, täyttääkö niiden sisältö vihapuheen määritelmän.

Dortmundin keltainen seinä, kuuluisa Gelbe Wand, ennen RB Leipzig-ottelua. (Kuva: AOP)

Leipzigin seurajohto on ollut ymmärrettävästi näreissään pelin jälkeen, ja vaatineet selitystä kotijoukkueen puolelta.

– Iskut viattomia katsojia kohtaan, jopa naisia ja lapsia vastaan, eivät ole missään määrin hyväksyttäviä. Ne ovat kiusallisia ja noloja koko saksalaiselle jalkapalloilulle, RB Leipzig tiedotti nettisivuillaan

Dortmund-pomo Hans-Joachim Watzke on ollut pitkin kautta yksi äänekkäimmistä kriitikoista, mitä tulee RB Leipzigiin ja sen todellisiin tarkoitusperiin, mutta hänkin tuomitsi kannattajiensa käytöksen.

– Me teemme kaiken voitavamme torjuaksemme tällaisen käytöksen lopullisesti. Syylliset tullaan saamaan kiinni ja vastuuseen, hän sanoi seuran julkaisemalla videolla.

Viha kytenyt jo vuosia

Saksassakin on muiden Euroopan maiden tapaan oma vaiherikas historiansa huliganismin kanssa. Strobelalleella ei tällä kertaa isoja henkilövahinkoja sattunut, mutta välikohtaus oli silti puistattava. Yleensä halukkaat tappelupukarit ovat sopineet kohtaamisensa syrjäseuduille, pois massojen luota. Nyt valtava patoutunut viha Red Bull -konsernin joukkuetta kohtaan purkautui hallitsemattomana kaikkia sen kannattajia kohtaan. Ikään ja sukupuoleen katsomatta.

RB Leipzig, joka on energiajuomajätti Red Bullin omistama seura, on ollut koko lyhyen olemassaoloaikansa ajan Saksan vihatuin seura. Tällä kaudella, seuran noustua sensaatiomaisesti pääsarjaan, on sitä vastaan kohdistetut hyökkäykset ja protestit olleet entistä useammin otsikoissa.

Syyskuussa vierasottelu Kölniä vastaan viivästyi, koska Leipzigin bussin kulku stadionille estettiin Kölnin kannattajien toimesta.

Elokuussa, Saksan Cupin pelissä Dynamo Dresdeniä vastaan, vastaanotto oli vieläkin rujompi. Dresdenin fanit heittivät härän pään katsomosta kentälle. Katsomossa olleissa bannereissa luki ”RB siat ulos!”.

5000 Leipzigiin matkannutta Mönchengladbachin kannattajaa organisoivat syksyllä vieraspelissä oman 19 minuutin mittaisen hiljaisen hetken, protestoidakseen ”Red Bullin luomaa keinotekoista tuotetta”. 19 minuuttia alleviivasi Mönchengladbachin perustamisvuotta 1900 ja sen pitkiä perinteitä. Eli juuri sitä mikä RB Leipzigiltä puuttuu.

Vastaavia tapauksia pystyisi luettelemaan vaikka kuinka paljon, mutta se lienee tarpeetonta. RB Leipzigin ympärillä on leijunut väkivallan uhka koko ajan, mutta vasta nyt pinnan alla kytenyt viha roihahti toden teolla.

Jalkapallokannattajat yli seurarajojen pitävät RB Leipzigiä puhtaasti vain Red Bullin markkinointivälineenä. Kaupallisuuden huipentumana, joka on kaukana oikeasta jalkapalloseurasta. Inhoa ei varsinaisesti laske se, että Leipzig on menestynyt odotuksia paremmin kuluneella kaudella. Nuorista pelaajista koottu, näyttävää futista pelaava joukkue on tällä hetkellä sarjassa toisena, heti Bayern Münchenin vanavedessä.

Puhtaasti urheilullisesta näkökulmasta tarkasteltuna RB Leipzigin nousu on ollut onnenpotku. Nyt Bundesliigassa on Dortmundin lisäksi toinenkin joukkue, joka pystyy haastamaan FC Bayernin. Samaan aikaan mukana seuraavat kuitenkin lieveilmiöt. Leipzigin kyseenalaiset toimintatavat ja seuran poikkeuksellinen kaupallisuus herättävät ärtymystä laajasti eri tasoilla saksalaisessa jalkapalloyhteiskunnassa.

Vihanpito tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa, vaikka suurin uhma todennäköisesti jossain vaiheessa vähän laimeneekin. Kannattajat ovat Saksassakin seuroille suurin yksittäinen voimavara, mutta halutessaan myös pahin vastustaja. Nähtäväksi jää minkälaisia konflikteja tölkkiseura tulee kohtaamaan jatkossa.

Artikkelikuva: AOP

Lähteet: Bild, DW, ESPN, Presseportal.de