Pesäpallon miesten hallimestaruus ratkaistaan Joensuussa

Kesän matseja odotellessa pitää tyytyä hallipeleihin ja kuviin (Robert Andersson)

Kesän matseja odotellessa pitää tyytyä hallipeleihin ja kuviin (Robert Andersson)

Pesäpallon pitkän talvikauden huipennus miesten halli-SM lopputurnaus pelataan Joensuu Areenassa 8. -9.3. Kaksipäiväisen lopputurnauksen ensimmäisenä päivänä kahdessa kolmen joukkueen lohkossa pelaavat joukkueet ratkaisevat keskinäisen paremmuusjärjestyksensä ja lohkojen voittajat kohtaavat sunnuntain loppuottelussa, kakkoset pelaavat pronssista ja viimeiseksi jääneet sijoista 5.-6.

Alkuturnaukset sujuivat tasaisissa merkeissä

Karsintaturnauksia pelattiin neljällä paikkakunnalla. Joensuussa pelattavaan lopputurnaukseen selviytyi isäntäjoukkue Joensuun Mailan lisäksi alkuturnausten voittajat sekä paras lohkokakkonen.

Jyväskylässä toisistaan mittaa ottivat hallitseva Suomen mestari Sotkamon Jymy, Hyvinkään Tahko sekä Jyväskylän Kiri. Turnausvoiton ja sitä kautta suoran paikan lopputurnaukseen itselleen Hippokselta lunasti Sotkamon Jymy. Ottelut olivat hyvätasoisia ja tasaisia vääntöjä, joissa kahdessa haettiin voittaja kotiutulyöntikilpailun kautta. Päivän ensimmäisessä ottelussa Tahko kaatoi Kirin värikkäiden vaiheiden jälkeen kotareissa 2-1 (4-0, 2-3, 2-4) ja pienen huilin jälkeen pelatussa toisessa ottelussa haettiin voittaja jälleen kotareiden kautta. Sotkamon Jymy oli vahvempi ratkaisuhetkillä ja kukisti Tahkon 1-0 (6-6, 2-2, 3-4). Kirin ja Jymyn välinen ottelu päättyi Jymyn 2-0 (1-0, 6-2) voittoon. Lopulta muiden alkuturnausten pahasti ristiin menneiden tulosten takia Jyväskylästä eteni Sotkamon lisäksi Hyvinkään tahko

Jyväskylän turnauksessa mielenkiintoisinta oli nähdä miten Koskenkorvalta Tahkoon siirtynyt Juha ’Puppe’ Puhtimäki suoriutuu lautasen äärellä ja miten Sotkamo onnistuu täyttämään Aki Oravan ja Mikko Korhosen jättämät aukot ulkokentällä.

Menneinä vuosina aavistuksen epävarmasti ajoittain palloa nostellut Puppe suoriutui urakastaan ihan kohtalaisesti, olkoonkin että mukaan lipsahti Jymyä vastaan yksi tärkeä pesänvälinen vapaataival. Sotkamon otteissa Oravan puuttuminen näkyi ehkä eniten terveen pohojalaasen junttihurmoksen puutteena. Korhosen puuttumista takakentällä ei juurikaan huomannut, toisaalta hallipeleissä kopparin peliä on muutenkin vaikea arvioida. Viikonloppuna saamme varmasti lisää osviittaa asian tiimoilta.

Imatralla ja Oulussa nähtiin yllättäviä lopputuloksia

Imatralla pelatusta alkuturnauksesta jatkoon eteni molemmat ottelunsa voittanut Kiteen Pallo. Isäntäjoukkueen oikeudella alkuturnauksessa ilman panosta pelannut Joensuun Maila on automaattisesti mukana , vaikka molemmat ottelunsa hävisikin. Mielenkiintoista olisikin pohtia, tulisiko isäntäkaupungin joukkueelle suoda lopputurnauspaikka automaattisesti vai pitäisikö viimeinenkin osallistumisoikeus ratkasista urheilullisin perustein.

Yllättävää Imatralla oli rankasti uusiutuneen ja omissa papereissani vahvistuneen Joensuun Mailan konttaaminen etenkin sisäpelissä. Seuran valmennuspuolelle näkemystä ja asennetta tuovan Petri ’Peni’ Pennasen, uuden pelinjohtajan, lajilegenda Janne Vuorisen, kaikkien aikojen lyöjätilastoa johtavan Sami Joukaisen, varman ja nopeajalkaisen vasurilta lyövän Jonne Kemppaisen sekä toisen Kankaanpäästä siirtyneen pikajunan Jouni Itävalon joukkueeseen tulon myötä Joensuu on yksi niistä joukkueista, joilla tulevana kesänä on hyvä mahdollisuudet suistaa Sotkamo ja Vimpeli raiteiltaan. Imatralla joukkue pelasi kyllä tiukkaa ulkopeliä päästäen vain viisi juoksua kahteen peliin, mutta sisäpelin tökkiessä joensuulaiset saivat todeta sekä paikallisvastustaja Kiteen Pallon että nuorentuneen Kouvolan Pallonlyöjien poistuvan otteluista voittajina. Vanhana velmuna Vuorinen saattoi tosin alipeluuttaa joukkuettaan herättäen samalla paljon kysymyksiä ja epävarmuutta vastustajien mielissä. Joensuulta puuttui turnauksesta valtakunnan eliittipelaajiin kuuluva Lauri Kivinen, jonka viime kausi meni puihin pahan polvivamman seurauksena. Kunhan Kivinen saa itsensä täyteen iskuun, Joensuun kärki ei häviä juurikaan vertailussa Sotkamon ja Vimpelin vastaaville.

Oulussa pelatusta alkuturnauksesta jatkoon eteni odotetusti Vimpelin Veto Raahen ja Alajärven Ankkureiden jäädessä lopputurnauksesta ulos. Viime kaudella välierissä viuhkaan tarttuneen Jussi Järvisen johdolla ainakin hallissa Vimpeli marssitti sisäpeliin totustusta poikkeavan pelisysteemin. Vuosikaudet nollaa ja ykköstä purkanut parivaljakko Sami Haapakoski-Henri Puputti oli pudottettu kaksi numeroa alemmas numeroille kolme ja neljä Teemu Isokedon ja Mikko Kanalan pelatessa numeroilla 1 ja 2. Vimpeliläisten sisäpeli kulki molemmissa otteluissa ja korkeasta tilannemäärästä jokerikaksikko Mikko ’Taikuri’ Rantalahti sekä Janne Mäkelä paukuttivat kahteen peliin yhteensä 15 juoksua vimpeliläisten 23:sta.

Raahe hävisi hivenen yllättäen Alajärven Ankkureille oman ottelunsa kotiutuslyöntikilpailun jälkeen 1-2 (3-1, 5-6, 2-4). Toisaalta yllätystä pienentää se, että vahvaa juniorityötä jo vuosia tehneen Ankkureiden pelinjohtaja/valmentaja Matti Iivarinen on luonut joukkueelle persoonallisen agressiivista ja ennakkoluulotonta pelitapaa jo usemman kauden ajan. Odotankin Ankkureiden pelaavan tulevana kesänä huomattavasti korkeammista sijoista kuin kahdella edellisellä kaudella.

Seinäjoella isäntäjoukkue Jymy-Jussit voitti nuorentuneen Kankaanpään Mailan puhtaasti 2-0 ja Koskenkorva kaatui kotareissa 2-1 (2-3, 10-3, 3-1). Toisen jakson murskatappio Seinäjoelle tiesi Koskenkorvalle lopputurnauspaikan karkaamista, kun joukkue kompuroi Kankaanpäätä vastaan eikä onnistunut nappaaman kolmen pisteen voittoa.

Lopputurnauksessa mielenkiintoiset lohkojaot

Pesäpalloväkeä hemmotellaan Joensuussa jo lohkovaiheessa, kun viime kausien finaalivastustajat Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto ottavat mittaa toisistaan klo 15 alkavassa ottelussa. Toinen mielenkiintoinen kohtaaminen nähdään klo 17, kun Joensuun Maila hakee revanssia alkuturnauksessa Kiteen Pallolle kärsitystä tappiosta.

Halliturnauksen lohkojaot ja ohjelma

Joensuun halliturnauksen lohkojaot ja otteluohjelma. (www.superpesis.fi)

A-lohkossa en laske juurikaan mahdollisuuksia Hyvinkään Tahkolle, sen verran vahvempia sekä Sotkamo että Vimpeli materiaaliltaan ovat. Tahkon yllätysmahdollisuus piilee sisäpelissä. Mikäli joukkue onnistuu Juha Korhosen ja Teemu Nikkasen johdolla kurmuuttamaan ennakkosuosikkien ulkokenttää läpilyöntien muodossa ja Riku Rantanen iskee jatkotilanteista palloa väliin, on joukkueella mahdollisuus yllättää jompi kumpi suosikeista. En kuitenkaan usko Tahkon voittavan kahta kertaa pelkillä läpilyönneillä ja peruspelissä joukkue ei pärjää paremmilleen. Niinpä jatkoomenijä ratkaistaankin Sotkamon ja Vimpelin välillä. Ottelusta ei varmasti tunnetta tule puuttumaan. Uskon etenkin Vimpelin tulevan äärimmäisen voitontahtoisena otteluun Sotkamolle kärsittyjen kolmen perättäisen finaalisarjatappion myötä.

Sotkamo on paperilla aavistuksen verran heikentynyt viime kauteen verrattuna kun Vimpelin paljetti on pysynyt miltei samana. Nostankin titaanien taistossa Vimpelin ennakkosuosikiksi hallissa korostuvan sisäpeliosaamisen takia. Joukkueen kärki tulee tekemään varmasti tilannetta liukuhihnalta ja kotiutusarsenaali hakee vertaistaan. Joukkueen pitkä 1-kärki on mielenkiintoinen, sillä vaikka Isoketo tai Kanala ei pääsisi kentälle, Haapakoski ja Puputti hoitavat vähintään etutilanteen ja joukkue pystyy käyttämään joko Taikuri Rantalahtea tai Perttu Hautalaa 2-tilanteen purkamiseen ja näin tehdä tilanteen mörssäri Janne Mäkelälle. Jussi Järvisen uudistama lyöntijärjestys aiheuttaa varmasti hikikarpaloita vastustajan pelinjohtajalle kun periaatteessa Vimpelillä on tarvittaessa kaksi tai jopa kolme kärkeä ensimmäisen neljän pelaajan sisällä. Tilanne mahdollistaa numeroiden 1 ja 2 suhteellisen paineettoman pelaamisen, kun takana tulee vielä Haapakosken ja Puputin tasoiset etenijä-vaihtajat.

Myös Sotkamon kärki tulee rakentamaan paljon tilanneteita nopean trion Vikström-Korhonen-Hartikainen –johdolla ja legendat Jani Komulainen sekä runsaasti lisää lihasta runkoonsa saanut Roope Korhonen hoitavat kyllä miestä kotia Immo ja Kosti Rautiaisen säestäessä, mutta Vimpelin sisäpeli vaikuttaa aavistuksen verran paremmalta tällä hetkellä. Sotkamon vahvuus verrattuna Vimpeliin on se, että joukkue pystyy pelaamaan tarvittaessa mistä kohtaa numerojärjestystä tahansa vaihtajavirtuoosi Komulaisen hoitaessa miestä pesältä toiselle.

Joensuu ottaa revanssin Kiteestä

Joensuun Mailan materiaali on yksinkertaisesti niin kova, että uskon joukkueen ottavan revanssin Kiteestä, mikäli kärkipään tärkeät pelaajaparit ovat löytäneet yhteisen sävelen ja sopivat lyönnit vaihtotilanteiden purkamiseen. Ei Kiteekään heikentynyt viime kaudesta ole, päinvastoin. Jukka Latvalan ja Saku Hakkaraisen tulo joukkueeseen tuo lisää sekä kokemusta että nopeutta, lukkari Toni Laakso ja etukentän ikoni Sami Partanen pitävät huolen siitä, ettei huonoilla lyhyillä pesänvälejä kuljeta. Kiteen ykköskärki Posti-Hurskainen- Rahunen on hyvä, mutta materiaalin laajuudessa joukkue häviää Joensuulle. Itse odotan mielenkiinnolla, mihin ryhmitykseen Joensuu laittaa kärkensä Kiteetä ja Seinäjokea vastaan. Uskon Kankaanpäästä siirtyneen kaksikon Itävalo-Kemppainen pelaavan numeroilla 1 ja 2, nuoren Henri Litmasen pelatessa numerolla kolme. Toinen vaihtoehto on iskeä Ilkka Männikkö (mikäli terve) tai Mikko Kemppainen kärkeen. Männikkö on kuitenkin aavistuksen verran epävarma kentällemenijä ja Mikko Kemppainen ei ole yhtä luontainen etenijä kuin Itävalo. Näillä perusteilla uskon ensimmäisen vaihtoehdon toteutuvan Joensuun rosterissa.

Kiteen kotiutusosasto kalpenee vertailussa Joensuulle, jonka arsenaali on maan eliittiä. Aleksi Rautiainen on monipuolinen lyöjä, jolta löytyvät niin hyvät aktiiviset kuin vapaatkin lyönnit ja joukkueen mörssäriosasto Juha Niemi ja Joukainen iskevät kovalla prosentilla paikoista juoksuja. Ainoa kysymysmerkki onkin, miten kahden puhtaan lyöjäjokerin peluuttaminen vaikuttaa sisäpelin pyörittämiseen. Esimerkiksi Sotkamon pystyessä tarvittaessa tekemään tilannetta mistä kohdasta lyöntijärjestystä tahansa pelkällä jokeritriolla, on vaikea nähdä Niemi ja Joukainen mailanvarressa 1-tilanteessa, saati sitten 0-tilanteessa. Mielenkiintoista onkin seurata, sitooko kahden vahvan jokerikotiuttajan peluuttaminen liiaksi joensuulaisten pelitapaa.

Seinäjoen Jymy-Jussit on minulle vielä totaalinen kysymysmerkki, enkä osaa joukkueesta sen tarkempaa analyysia tähän heittää. Joka tapauksessa on selvää, että ennakkoon B-lohkosta kuka tahansa voi mennä sunnuntain finaaliin. Joensuun Maila on alkuturnauksen nihkeästä esityksestä huolimatta minun suosikkini sunnuntain loppuotteluun Vimpelin seuraksi.

Seuraa näitä viikonlopun aikana

1. Sotkamon Jymyn etukenttä. Ensin lopetti Jimi Heikkinen. Seuraavan kauden päätteeksi lähti Aki Orava. Mihin ryhmityksiin Jymy etukenttänsä järjestää, pelaavatko Kosti Rautiainen ja nuori Markus Tuikka vaihtotilanteet edessä. Hyökätäänkö Jymyä vastaan paljon pienillä? Kohonenkaan ei enää ole niin räjähtävä kuin kymmenen vuotta sitten.

2. Joensuun Maila. Jatkuvatko huonot otteet myös kotiyleisön edessä? Miten Vuorinen rakentaa kärjen Kivisen puuttuessa?

3. Sami Haapakosken ja Henri Puputin muuttuneet roolit. Ajetaanko alkuturnauksessa nähtyä uutta roolitusta kesää varten sisään myös Joensuussa? On mielenkiintoista nähdä, millä lyönneillä ja miten herrat Puputti ja Haapakoski uudesta roolistaan selviävät.

Pesis-tv lähettää lauantain alkusarjaottelut ilmaiseksi ja sunnuntain mitaliottelut suorina lähetyksinä, selostajana Aleksis Ärje ja asiantuntijana Antti Eteläpää. Mikäli et itse Joensuu Areenalle pääse, mikäpä parempi tapa viettää maaliskuinen viikonloppu kuin nauttia hyvästä viihteestä ja tutustua uusiutuneisiin voimasuhteisiin kesää silmällä pitäen.

Kuva: Robert Andersson