Mosa Cup vaalii stadilaista futiskulttuuria: ”Positiivista jännitettä jengien välillä”

Lauantaina 9.4.2016 viidennen kerran järjestettävä Mosa Cup kerää kahdeksan lähialueen seuraa taistelemaan Koillis-Helsingin mestaruudesta. Joukkueet kilpailevat omien kesän sarjatasojensa mukaan kahdessa sarjassa, jotta kaikille on luvassa tasaisia ja mielenkiintoisia otteluita. Yhden päivän kestävä turnaus tarjoaa pelaajille mahdollisuuden kohdata tutut vastustajat ja hakea tuntumaa juuri alkavan kauden alla. Katsojille luvassa on toinen toistaan mielenkiintoisempia paikalliskamppailuja, grillimakkaraa ja ennen kaikkea todellista stadilaista futiskulttuuria. Turnauspäivä jatkuu aina yöhön asti, kun pelaajat ja katsojat on kutsuttu otteluiden jälkeen viettämään iltaa paikalliseen anniskeluravintolaan.

Mosa Cupin järjestävät Puistolan Urheilijoiden miesten edustusjoukkue ja MPS Atletico Malmi. Tavoitimmekin Atletico Malmin joukkueenjohtajan ja Mosa Cupin taustoilla vahvasti toimivan Janne Vottosen kertomaan turnauksesta ja sen historiasta.

Mosa Cup on muodostunut perinteiseksi hienoksi stadilaiseksi urheilutapahtumaksi. Mistä kaikki sai alkunsa?

– Mosa Cupin juuret juontavat oikeastaan haluun lisätä Koillisen Helsingin alueen paikallisderbyjä ja vahvistaa sitä yhteisöllisyyttä, mitä on osaltaan ollut jo ennen turnausta havaittavissa. Joukkueita on paljon ja kentillä tulee kyllä sattumalta törmäiltyä, mutta niitä keskinäisiä pelejä tuntui aiempina vuosina olevan harmittavan vähän. Siksi ideoitiin joskus ihan ilman mitään suurempia visioita Maxin (Poljakov, yksi järjestäjätahoista ja Puistolan Urheilijoiden kantava voima) kanssa, että josko pistettäisiin oma turnaus pystyyn ja saataisiin kaikki meidän mielestä kiinnostavat joukkueet samalle baanalle.

Toinen syy turnauksen ja erityisesti ajankohdan taustalla on se, että haluttiin tuoda vielä yksi merkityksellinen tapahtuma ennen kauden alkua valmistamaan joukkueet omiin sarja-avauksiinsa huhtikuun loppupuolella ja esittelemään myös suurelle yleisölle kenties hieman uudistuneitakin joukkueita talven jäljiltä.

Noista keskusteluista se kai alkujaan lähti ja nyt näin viisi vuotta myöhemmin voin olla tosi tyytyväinen siitä, että niiden kaikkien suureellisten visioiden joukosta juuri tämä idea päätettiin toteuttaa.

Turnaus on saavuttanut suuren suosion niin pelaajien, kuin katsojienkin osalta. Mihin menestys perustuu ja mikä Mosa Cupissa viehättää?

– Uskon, että se on se paikallishenki. Pelaajat tietävät suurimmaksi osaksi toisensa ja jokaisesta joukkueesta löytyy väkisinkin vanhoja koulu- tai joukkuekavereita. Se luo heti positiivista jännitettä jengien välille. Kyllähän se sarjassakin menee niin, että ensin katsoo listoilta, että löytyykö tuttuja joukkueita ja vasta sen jälkeen syynää tarkemmin esim. voimasuhteita tai muuta. Tänäkin vuonna joukkueet tulevat Malmilta, Tapaninvainiosta, Siltamäestä, Puistolasta ja Jakomäestä, joten Koillis-Helsinki on todella hyvin edustettuna.

Lisäksi näkisin, että viehätys perustuu osaltaan myös tapahtuman toistuvuuteen ja siihen talkoohenkeen, mikä tästä koko jutusta huokuu. Sen sijaan, että joku ulkopuolinen isompi taho järjestäisi turnausta ja keräisi rahat joukkueilta pois, niin turnauksen järjestelytiimiin kuuluu osallistuvien joukkueiden pelaajia ja taustahenkilöitä eikä turnauksella edes yritetä rahastaa vaan toteuttaa vaan joukkueiden ja katsojien näkökulmasta mahdollisimman hyvä tapahtuma.

Kolmantena syynä nousee esille vielä ajankohta. Vaikka Mosa Cup on viime vuosina kärsinyt vähän heikommista säistä, niin onhan monelle joukkueelle kyseessä kevään ensimmäiset merkityksellisemmät ottelut pitkän ja tuskallisen talven jälkeen.

 

11027478_10153248153708281_7539475192040604231_n

Atletico Malmi juhli viime vuonna kilpasarjan voittoa. (Kuva: V-P Liimatainen)

Onko suuren kysynnän vuoksi mahdollista kasvattaa turnauksesta tulevaisuudessa entistäkin isompi tapahtuma?

– Se jää nähtäväksi. Sen verran voin paljastaa, että on sitä ideoitu kyllä, koska oikeastaan viime vuotta lukuun ottamatta (ajankohta osui tuolloin pääsiäiseen) meillä on ollut positiivinen ongelma siinä, että halukkaita joukkueita olisi huomattavasti tarjottavia paikkoja enemmän. Suurimmat haasteet liittyvät kuitenkin aikatauluihin ja kenttätilanteisiin. Turnaus on haluttu pitää yksipäiväisenä, koska joukkueiden yhteiset jatkobileet päivän pelien jälkeen kuuluvat juttuun. Toisaalta taas yhdellä kentällä non-stoppina tapahtuvat pelit ovat olleet tärkeä osa tätä konseptia sen sijaan, että pelejä olisi ripoteltu eri päiville tai pahimmillaan jopa eri kentille. Joukkueita täältä suunnalta kuitenkin löytyy, joten eihän sitä koskaan tiedä.

Kuinka suurta yleisöä on lupa odottaa lauantaiksi Tapanilan tekonurmen lehtereille?

– Vaikea ennakoida. Sääennusteet lupaavat hyvää ja kevään ensimmäiset kisamakkarat vetävät tyypillisesti myös sitä tavanomaista tuulipukukansaa, joten toivottavasti kentänlaidoilla nähdään päivän aikana joitakin satoja katsojia. Osa peleistä kerää varmasti enemmän katsojia kuin toiset, mutta niinhän se aina menee. Eiköhän viides vuosi ole vähintään yhtä menestyksekäs kuin edeltäväkin.

Pelit alkavat Mosassa jo klo. 9.00 aamulla ja jatkuvat aina iltaan klo. 19.30 asti. Faneille.com suosittelee lämpimästi saapumaan lauantaina osoitteeseen: Moisiontie 5, 00730 Helsinki, mikäli haluat päästä aistimaan aitoa ja hienoa stadilaista jalkapallokulttuuria. Turnauksessa nähdään joukkueita kolmosdivarista aina kutosdivariin saakka.

Lisätietoa:

Turnauksen Facebook-ryhmässä ja -tapahtumassa.

Kansikuva: V-P Liimatainen