Päänavaus: Jukolan viesti – urheilukansan oma juhla

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

On taas se viikonloppu, jolloin hikinen urheilu lyö kättä Shakespearen Kesä yön unen kanssa. Kukapa ei olisi vaikuttunut näystä, jolloin sadat otsalamput kirmaavat metsään ja tekevät sen maagiseksi. Jukolan kiiltomato muuttaa metsän satujen maisemaksi. Samoja reittejä pääsevät juoksemaan niin ammattilaiset kuin harrastajat ja ensikertalaisetkin. Tämäkin tekee Jukolan viestistä sen mitä se on. Liikunnan riemua ja juhlaa, välittämättä liikkujien kokemuksesta ja taustoista.

Kisakeskuksen teltoilla voit kohdata kaikki yhteiskuntaluokat toimitusjohtajista trukkikuskeihin. Siellä ei tuoksu kuohuviinit tai kalliit hajuvedet, vaan suolakurkut ja hyttysmyrkyt. Jukolan viikonloppu on todellinen urheilukansanjuhla, jolloin tuloilla ja muilla arjen asioilla ei ole merkitystä. Jukolan viestiviikonloppuna kaikki osallistujat ovat yhtä suurta suunnistusperhettä.

Varhaisimmat muistoni Jukolan viikonlopuista liittyvät kuitenkin mediaan. Kesämökillä viestiä radiosta kuunnelleena ei voinut kuin vakuuttua kisan ainutlaatuisuudesta kun aiemmin kovaääniset selostajat kuiskailivat mikrofoneihin väijypaikoistaan. Mediarastien päivystäjät joutuvatkin vuodesta toiseen maastoutumaan pois näkyvistä ja olemaan hyttysten syötävänä. Jukolan tunnelmaan siis kuuluvat myös kuiskaukset ja ryske, joka kantautui radiolähetyksiin rasteille kirmaavien suunnistajien jaloista.

Tämän vuotinen Jukolan viesti juostiin Joensuussa. Aiemmin lauantaipäivällä juostun Venlojen viestin aloitti 1315 joukkuetta. Jukolan viestin yöhön kirmasi puolestaan 1590 joukkuetta. Mukana oli siis jälleen kattava ja kansainvälinen otos koko suunnistusperheestä.

Tällä kertaa voitto meni niin Venlojen kuin Jukolankin puolella länsinaapuriin. Se ei tosin tässä tapauksessa juurikaan haittaa, sillä todelliset Jukolan sankarit ovat veteraaneja, jotka vuodesta toiseen kiertävät juoksemassa rasteja suomalaisessa metsämaisemassa ja siten markkinoivat omaa hienoa harrastustaan lähipiireissään.

Oma osallistuminen itse kilpailuun jäi tälläkin kertaa tekemättä, mutta olen luvannut itselleni, että ennen kuin täytän 40 vuotta, niin käyn rastit juoksemassa. Varautukaa siis silloin pelastamaan eksynyt metsästä.

 

Kansikuva: AOP