Päänavaus: Tiikeri karjuu taas – Tiger Woods on palannut

Viaplay LogoGolfin suurimmat kilpailut Viaplaylta. Siis sen kaiken jalkapallon ja NHL-kiekon lisäksi.

Urheiluhistoria tuntee muutamia nimiä, jotka ovat muuttaneet merkittävällä tavalla edustamaansa urheilulajia. Edesmenneen Johan Cruyfin voidaan katsoa tehneen jalkapallolle kokonaisvaltaisen palveluksen, sillä hän keksi yhdistää kasvatustyön, valmennuksen ja pelitaktiikan yhdistelmäksi, jota Barcelonassa käytetään yhä. Jääkiekon puolelta ensimmäiseksi mieleen tulee Gordie Howe, jonka fyysisyys ja taitotaso oli jotain sellaista, johon lajissa ei ollut totuttu. Puhuttaessa fyysisyydestä mieleeni tulee Serena Williams. Hän on muuttanut naistenniksen olemuksen omalla fyysisellä presenssillään ja ottanut haltuun lähes kaikki ennätykset.

Tiger Woods ei suinkaan ole keksinyt miten lyödä pitkälle, vaikka hänen drivejään onkin tullut vuosien mittaan ihasteltua. Hän ei myöskään, ainakaan vielä, ole tehnyt mittavia urotekoja golf-valmennuksen puolella. Mutta yhden asian hän on tehnyt paremmin kuin yksikään ensimmäisessä kappaleessa mainituista. Kyse on tietenkin rahasta.

Tiger Woods muutti karismallaan ja eläytymisellään koko lajin valovoiman. Ja nykyisessä maailmassa valovoima on yhtä kuin raha. Oheisesta Business Insiderin jutusta voidaan lukea, niin Woodsin uran aikana palkkiorahat PGA-kiertueella ovat karkeasti sanoen kuusinkertaistuneet. Woodsista tulikin aikoinaan ensimmäinen urheilumiljardööri, jonka tuotteessa ei pitkään aikaan ollut mitään vikaa. Ulkoisestikin puhtoinen Woods hymyili leveästi niin valokuvaajille kuin matkalla pankkiin. Vaikka golfaajien tienestit ovat viimeaikoina olleet kovemmassa nousussa, niin esimerkiksi Jordan Spieth on itse todennut olevansa lähes kaiken tienesteistään velkaa juurikin Woodsille.

Woodsin pintaan alkoi tulla säröjä 2010-luvun alussa, jolloin tiikerin todelliset raidat paljastuivat. Salarakkaita (sana tulisi hetimiten poistaa suomen kielestä) alkoi löytymään monien kulmien takaa ja tiedot melko kosteastakin elämästä päätyivät keltaisen lehdistön sivuille. Kiiltokuvapojan takaa alkoi paljastua todellisia ongelmia, jotka omalla tavallaan huipentuivat pidätykseen. Woods löydettiin kolaroineesta autosta melkoisen tokkurasta. Lääkecocktailin kemikaalit, jotka entisen suuruuden verestä löydettiin olivat myös melkoisen moninaiset. Kyllä, tuolloin uskoin hänen olevan entinen suuruus.

Enkä taatusti ollut ainoa. Edellisestä voitosta oli ehtinyt kulua tovi ja ainaiset kirjoitukset tähden yksityiselämästä yhdistettynä selkäongelmiin näkyivät suorastaan surkeina esityksinä. Woods kyllä vilautteli, golftaitojaan, aika-ajoin, mutta tasaisuus loisti poissaolollaan. Olikin kaameaa katsoa nuoruuden idolin taaperrusta. Kaukana olivat fist pumpit ja tiikerin karjahdukset. Näiden tilalla oli huonosti liikkuva ja selvästi vanhentunut Woods.

Ihmisen todellinen suuruus on aina ollut mielestäni liitännäinen hänen kykyynsä nousta ylös kuopista. Tänä vuonna Tiger Woods on näyttänyt juurikin tämän. Oli jo itsessään mahtavaa nähdä Tigerin johtavan British Openia, vaikka hänen otteensa herpaantuikin lopussa. Mutta silti en aivan uskonut, että ensi yönä jännitän nuoruuden idolini, siis sen yhden syyn, joka saisi minut läiskimään Green Cardin, puolesta. Tiger Woods johtaa PGA-kiertueen päätöskilpailua kolmella lyönnillä ennen viimeistä kierrosta. Siis johtaa. Ja kaltaisilleni tilastoniiloille tämä tarkoittaa paljon, sillä Tiger Woods ei ole koskaan hävinnyt kilpailua, kun on lähtenyt viimeisellä kierrokselle johtoasemassa.

On siis aivan sama mitä tapahtuu ensi yönä Atlantassa, niin silti miehen ikään ehtinyt Tiger Woods on palannut. Ja tämä tietää golf-nimiselle pelille vain ja ainoastaan hyvää. Niin karismaattinen ja kannatettu pelaaja Woods on kaikkialla. Toivoa sopii, että Tiger jaksaisi pelata huipulla vielä ainakin ensi kauden. Silloin hänellä olisi kaikki mahdollisuudet lyödä rikkomattomana pidetty Sam Sneadin 82 turnausvoiton ennätys. Woodsin voittaessa ensi yönä hänen kokonaissaldonsa olisi 80.

Kansikuva: Kevin C. Cox / Getty Images