Urheilu ja NFT

Urheilun suosio kasvaa vuosi vuodelta. Penkkiurheilijoita on erittäin paljon ja jokaiselle lajille on faninsa. Usein fanit seuraavat otteluita ja muita tapahtumia tiiviisti kotikatsomoista ja kenttien laidoilla. Fanit pyrkivät samalla tukemaan suosikkijoukkuettaan monin tavoin. Yhä useampi onkin innoissaan, kun fanittaminen on monipuolistunut viime vuosien aikana. NFT teknologia on tullut osaksi myös urheilua. Samalla uusin teknologia on päätynyt myös fanien saataville.

Tämän hetken suurimpiin trendeihin kuuluu lohkoketjugteknologiaan perustuva NFT crypto. Kyseessä on siis NFT eli Non-fugitive Token. Yksinkertaisesti sanottuna NFT:ssä on kyseenä on kohteen omistussuhteen kirjaus lohkoketjuun. Kyseessä on pala lohkoketjua, joka ei muuntaudu. Vaikka muut voivat myös nähdä omistusoikeuden, vain yhdellä voi olla siihen oikeudet. NFT tokenit ovat suosittuja erityisesti taiteen piirissä. Mutta nyt myös urheilun parissa ovat NFT alkaneet nostaa suosiotaan.

NFT osana urheilumaailmaa

Lähes jokainen tietää, että urheilumaailmassa tuttuja ovat erilaiset keräilykortit. Samalla kun NFT:n suosio on kasvanut netissä, ovat myös erilaiset urheiluseurat sekä liigat kiinnostuneet NFT:stä. Yksi parhaista esimerkeistä lienee NBA:n Top Shot.  Sen kautta on viime aikoina myyty paljon koripallon muistettavimpia hetkiä keräilijöille ympäri maailman. Parhaimmillaan hinnat ovat olleet jopa satojen tuhansien eurojen arvoisia.

Seurojen ja liigojen ohella myös yksittäiset urheilijat ovat löytäneet NFT:n, sillä se tuo myös urheilijalle mahdollisuuden kaupallistaa itseään. Useat suositut urheilijat, kuten NFL:stä tuttu Patrick Mahomes on yksi esimerkki. Hän on myynyt omia NFT-teoksiaan jo 3,7 miljoonalla dollarilla. Lisäksi esimerkiksi jalkapallossa vaikuttava Megan Rapinoe on aloittanut oman NFT kokeilunsa. Rapinoen ajatuksena on sekä itsensä kaupallistaminen, että oman itsemääräämisoikeutensa lisääminen. Rapinoe kokee, että liigat ja erilaiset liitot rajoittavat urheilijoita liikaa. NFT:n avulla hän kokee saavansa itse oman nimensä kryptomaailmaan.

Soraren NFT

Soraren NFT on ranskalaisen yrityksen alusta, jolla voi vaihdella digitaalisia kortteja. Kyseiset kortit edustavat eri pelaajia. Fanit voivat hankkia kortteja, koota niitä esimerkiksi joukkueiksi ja kilpailla keskenään. Houkuttelevaa on, että pisteet sekä palkinnot perustuvat niitä edustavien urheilijoiden suorituksiin todellisuudessa. Ranskalainen yritys kertoo, että alustalla vaihtuu vuosittain miljoonien dollarien arvosta kortteja. Samalla myös käyttäjien määrä nousee koko ajan.

Suomalainen urheilu ja NFT

Tällä hetkellä on tiettävästi myös Suomessa yksi NFT projekti käynnissä. Kyseessä on Huuhkajien, eli Suomen jalkapallomaajoukkueen kannatuslaulu. Kannatuslaulun taustalla on alunperin ollut ajatus siitä, että se kunnioitaa sekä joukkuetta, mutta myös joukkueen faneja ja muita taustajoukkoja. Tällä hetkellä kannatuslaulun tehnyt yhtye pyrkii hyödyntämään NFT teknologiaa myös hyväntekeväisyyskampanjan osana. Ajatuksena on, että myyntiin tulee rajoitettu erä keräilytiedostoja digitaalisessa muodossa. Tuotoista 80 % ohjautuu sen jälkeen vähävaraisten jalkapallojunioreiden toimintaan.

NFT tokenin nimeksi tulee Huhhuh-token. Tokeni sisältää Pohjoiskaartees Pukkiparteis kappaleesta äänitiedoston. Toistaiseksi tokeni ei ole vielä kaupan, sillä sille odotetaan vielä Poliisihallitukselta ohjeistuksia. Ajatuksena on, että Pertti Alaja -rahasto saisi aina lahjoituksen, kun NFT myytäisiin eteenpäin. Projektin tavoitteena on kerätä miljoona euroa vähävaisten jalkapallojunioreiden toimintaan.

Millainen on tulevaisuus NFT:llä ja urheilulla yhdessä

Kuten virtuaalivaluuttojen kanssa aina, myös NFT:n tulevaisuus on avoinna. Tällä hetkellä kuitenkin suosio on suurta ja se ulottuu koko ajan paremmin urheiluun. Aiemmin mainitun Soraren menestys kertoo siitä, että markkinat käyvät vilkkaina. Useat seurat käyvät jo kauppaa kryptovaluuttojen avulla. Fanit puolestaan hyötyvät NFT:n tuomista omistusoikeuksista. Tarjolla on keräilyesineitä, videoleikkeitä erityisistä tilanteista sekä paljon muuta. Aika tulee näyttämään, miten NFT ja urheilu jatkavat yhteistä taivaltaan.