Vedonlyönti – Monen suomalaisen harrastus

Me suomalaiset rakastamme rahapelejä ja varsinkin vedonlyöntiä, meitä ei siis aivan syyttä suotta kutsuta uhkapeli kansaksi. Vedonlyönti toimii niin ajanvietteenä, jännityksen luojana ja myös ammattina, mitä toisaalta voidaan kutsua myös harrastukseksi. Kuten muukin maailma ja sen sisältämät asiat, on myös vedonlyönnin maailma kehittynyt vuosisatojen saatossa. Ja varsinkin 2000-luvulla se on siirtynyt täysin uusiin mittakaavoihin. Mennään kuitenkin ajassa aimo harppaus taaksepäin, ennen kuin ruodimme tämän hetken vedonlyönnin maailmaa. Tiedämme että vedonlyönnin historia kantautuu meille johonkin äärettömään ja tuntemattomaan maailmaan, ja on useita mielipiteitä, milloin vedonlyönti oikeastaan on saanut juuret istutettua ihmisten tietoisuuteen. On olemassa arvioita että, vedonlyönti on saanut alkunsa Kiinasta, yli 2300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tällöin vedonlyönti on ollut vielä enemmän hupia kuin bisnestä, johon se tänä päivänä taittuu.

Varsinainen urheiluvedonlyönti voidaan katsoa alkaneen antiikin Kreikan ja Rooman ajoilta, tosin ei vedonlyönnin nimellä. Antiikin Kreikan ja Rooman aikana käydyissä taisteluissa vedonlyönti on saanut omat piirteensä, jotka pätevät vieläkin. Eli laitat rahat likoon jonkin puolesta, jonka uskot voittavan. Mitä vedonlyönnin historiaa tulee, on sitä pidetty jokseenkin arveluttavana toimintana, mutta näin ei suinkaan tänä päivänä ole. Siinä missä ennen vetoja tehtiin keskenään tai vedonlyönnin välittäjän kautta, on matkattu isoin askelin kohti nykyistä tilannetta. Fyysiset vedonlyöntitoimistot ja pörssit alkavat olemaan historiaa, kun nykymaailman teknologia ja internet mahdollistavat vedonlyönnin, kuten muunkin rahapelaamisen tietokoneiden ja älylaitteiden välityksellä. Vedonlyöntiä voidaankin ajatella tänä päivänä penkkiurheiluna, koska se käy helposti ja nopeasti omalta kotisohvalta. Suosituimpiin kohteisiin kuuluu jääkiekko vedonlyönti, sekä muista tunnetuista tapahtumista vedonlyöminen. Kohteita voi olla tarjolla jopa tuhansia.

Mistä suomalaiset lyövät vetoa ja missä se tapahtuu?

Tänä päivänä suomalaiset lyövät vetoa paljon ulkomaalaisilla pelisivustoilla. Toki meillä on olemassa kotimainen Veikkaus sivusto, mutta sen tarjonta ja tarjoukset ovat hyvin rajallisia, sen monopoliaseman vuoksi. Ulkomaiset pelisivustot tarjoavat lukemattomia kohteita, aina pienistä suurimpiin, ja kertoimia pystytään helposti kilpailuttamaan. Suomalaiset suosivat kohteissaan talviurheilulajeja kuten hiihtoa ja mäkihyppyä. Vetoja lyödään myös hyvin tiuhaan tahtiin F1 kilpailuiden aikana sekä tietenkin jääkiekon parissa. Hevosurheilu ja varsinkin Toton pelaaminen on ollut suomalaisten sydämissä niin kauan kuin vedonlyöntiä Suomessa on harrastettu. Nykyisin kuitenkin myös viihteen ja politiikan saralla suomalaiset vedonlyöjät ovat aktivoituneet. Suomalaiset ovat nimittäin melko kiihkeää Euroviisu kansaa, joten tämä tapahtuma aina alkukarsinnoista lopulliseen voittajaan saa suomalaiset vetoja asettamaan.

Vedonlyönnillä, kuten kaikilla muillakin on huonopuoli, nimittäin ongelmapelaaminen. Erilaisten kyselyjen pohjalta luodut tilastot kertovat ajoittain ikäviäkin lukemia. Uhkapelaamisesta tulee hyvin nopeasti ja salakavalasti ongelmallista, kun sitä tehdään äkkirikastumisen toivossa, otetaan riskejä eikä tutustua etukäteen asiaan, johon rahat laitetaan likoon. Tämä on varmasti yksi syy miksi myös ulkomaiset pelisivustot joutuvat sitoutumaan tarjoamaan apua ongelmapelaajalle, kun huomaavat riskialtista pelityyliä. Vaikka vedonlyönti on usealle pelkkä ajanviete harrastus ja toisille jopa ammatti, on sillä tosiaan synkkä puoli, joka pahimmillaan voi viedä niin perheen kuin talouden mennessään.

Millaisia vedonlyöntisivut ovat?

Nykyisin ulkomaisia vedonlyöntisivuja on paljon. Useimmat sivut tarjoavat vedonlyöjille erilaisia tarjouksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi ilmaiset vedot sekä käteispalautus. Lisäksi tarjolla voi olla jopa kymmeniä tuhansia kohteita. Sivustojen kattavuus on suuri, eikä itse vedonlyöminen ole ainoa viihde. Sivustoilla on usein myös mahdollisuus seurata urheilua samalla. Live-vedonlyönti puolestaan tuo perinteisen vedonlyönnin oheen hieman lisäjännitystä. Vedonlyöntisivut tuovat pelaajille usein monipuolisen pelikokemuksen, sekä viihdettä.