Zanetti 4 ever – tunteikkaat jäähyväiset

Käsittämättömät 857 ottelua Interin paidassa pelannut Javier Zanetti lopettaa pelaajauransa tulevana viikonloppuna

Käsittämättömät 857 ottelua Interin paidassa pelannut Javier Zanetti lopetti pelaajauransa viime viikonloppuna (Getty)

Pitkäjänteisyys ei ole ensimmäinen adjektiivi, jolla italialaista jalkapalloa tulisi kuvailla. Hektisessä Serie A:ssa pelaajat ja valmentajat vaihtuvat, mutta viimeisen 20 vuoden aikana ainakin yksi asia on ollut ja pysynyt, nimittäin Interin numero 4, Javier Zanetti. Nyt tämä aikakausi on tulossa päätökseensä, sillä Zanetti pelasi viime viikonloppuna uskomattoman uransa viimeisen virallisen ottelun Interin paidassa.

Keskinkertaisesta lupauksesta suurseurojen kiinnostuksen kohteeksi

Zanetti syntyi keskivertoon Argentinalaiseen perheeseen vuonna 1973. Maan tavan mukaisesti Zanettin ensimmäiset kosketukset jalkapalloon tulivat pihapeleistä, jotka järjestettiin muiden samassa naapurustossa olevien lapsien kanssa. Nuorena Zanetti ei ollut mikään varsinainen superlupaus ja muunmuassa Argentinan suurseura Independiente ei aikoinaan tarjonnut hieman kömpelölle nuorukaiselle sopimusta. Zanettin ensimmäinen virallinen seura oli Argentinan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Talleres RE, jossa Zanetti pelasi mainion kauden herättäen monen suuremman seuran kiinnostuksen. Kausi jäikin ainoaksi kyseisessä joukkueessa, sillä seuraavaksi kaudeksi Zanetti siirtyi pelaamaan Argeninnan pääsarjan Banfieldiin. Zanetti nousi nopeasti kannattajien suursuosikiksi ja mies sai myös ensimmäistä kertaa kutsun maajoukkuepaitaan hänen ensimmäisen pääsarjakautensa aikana. Tulokaskausi pääsarjassa oli menestys ja moni Eurooppalainen suurseura oli jälleen kerran miehen kintereillä. Zanetti päätti kuitenkin pelata vielä toisen kauden Banfieldissa, mutta kaudeksi 1995-1996 tie vei Italian suurseura Inter Milaniin.

Zanetti vs Giggs 1999 (Getty)

Zanetti vs Giggs 1999 (Getty)

Zanetti oli nostamassa Interiä sen kultavuosien tasolle

Legendaarisen Angelo Morattin aikakaudella kultaisella 60-luvulla Inter eli seurana sen suuruuden vuosia. Grande Interiksi nimitetty joukkue voitti persoonallisen Helenio Herreran valmennuksessa kolme Scudettoa ja kaksi Mestareiden liigaa edeltänyttä Euroopan cupia. Tultaessa lähemmäs 90-luvua seura ajautui kuitenkin suuriin ongelmiin kentällä ja kentän ulkopuolella ja Interiä pidettiinkin todellisena nukkuvana jättiläisenä. Vuonna 1995 Angelo Morattin neljänneksi vanhin poika Massimo Moratti osti seuran itselleen ja hänen ensimmäinen pelaajahankintansa seuran edustusjoukkueeseen oli muuan Javier Zanetti. Zanetti nousi välittömästi Interin avainpelaajaksi pelaten käytännössä katsoen jokaisessa ottelussa ollessaan kunnossa. Menestys kuitenkin antoi odottaa itseään hetken, mutta vuonna 1998 Zanetti juhli Interin kanssa edesmenneen Uefa-Cupin voittoa. Zanetti osui finaalissa myös maalipuiden väliin tehden Interin 2-0 maalin.

Siirto Real Madridiin oli aikoinaan lähellä

Vuonna 1999 niinikään legendaarinen Giuseppe Bergomi lopetti 20 vuotta kestäneen uransa Interissä ja Javier Zanettista tuli seuran uusi kapteeni. Bergomi piti hallussaan kaikkia mahdollisia Interin otteluennätyksiä, mutta hänen seuraajansa Zanetti on vuosien saatossa rikkonut niistä jokaisen. Zanetti on toiminut myös Interin itseoikeutettuna kapteenina aina ensimmäisestä nimityksestään lähtien. Kesällä 1999 ennen Zanettin nimittämistä Interin kapteeniksi liikkui Italiassa vahvoja huhuja Real Madridin halusta hankkia Zanetti joukkueeseensa. Myöhemmin Zanetti on todennut, että siirto Espanjan ökyseuraan oli todella lähellä, mutta hänen saadessaan kapteenin nauhan oli päätös Italiaan jäämisestä helppo.

2000-luvun loppupuolella Zanetti juhli mestaruuksia ja pokaaleja

Jotain Zanettin peliuran pituudesta kertoo se, että hän on pelannut Interissä 21 eri managerin alaisuudessa. Täksi kaudeksi Interin päävalmentajaksi nimetty Walter Mazzarri on ensimmäinen valmentaja, jonka luottopelaajiin Zanetti ei ole kuulunut. Zanetti on koulutukseltaan laitapakki, mutta vuonna 2006 Interin hannkiessa riveihinsä Maiconin siirtyi Zanetti pelaamaan enemmän ja enemmän keskikentän keskustassa. Italiaa järisyttäneen Calciopoli-skandaalin jälkimainingeissa Juventus tiputettiin Serie B:n ja Italiassa alkoi Interin suuri valtakausi. Seura juhli Roberto Mancinin ja Jose Mourinhon valmennuksessa viittä perättäistä Scudettoa ja kolmea Coppa Italian voittoa. Zanettin seurajoukkueuran suuri huipentuma nähtiin vuonna 2010, kun Inter voitti Mestareiden Liigan finaalissa Bayern Munchenin kahdella Diego Militon maalilla lukemin 2-0. Zanetti luuti ottelussa totutusti täydet 90-minuuttia ja pääsi nostamaan Mestareiden Liigan voittopokaalia joukkueen kapteenin roolissa.

Scudetto 2008 (Getty)

Scudetto 2008 (Getty)

Maajoukkueura pettymysten säväyttämä

Javier Zanetti on Argentinan kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut pelaaja, vaikka häneltä jäi väliin vuoden 2006 ja 2010 MM-kisat. Vuonna 1996 Zanetti voitti Argentinan kanssa Atlantan Olympiakisoissa hopeaa. Vuonna 1998 mies oli mukana Argentinan nimekkäässä joukkueessa Ranskan MM-kisoissa tippumassa neljännesvälierissä pilkkukisassa Hollannille. Vuoden 2002 kisoihin Argentina lähti etukäteiskaavailuissa suurimpana yksittäisenä ennakkosuosikkina, mutta Marcelo Bielsan valmentama tähtisikermä jäi katastrofaalisesti alkulohkonsa kolmanneksi Englannin ja Ruotsin jälkeen tippuen näin jatkosta. Vuoden 2006 ja 2010 kisoihin Zanetti ei kansan suuresta suosiosta huolimatta mahtunut, vaikka mies pelasi jatkuvasti isoja minuutteja seurajoukkueessaan Interissä. Miehen 145. ja viimeinen maaottelu nähtiin vuoden 2011 Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa Copa Americassa, jolloin Argentina tippui Uruguaylle rangaistuspotkukilpailussa neljännesvälierissä.

Graeme Le Saux vs Javier Zanetti 1998 World Cup (Getty)

Graeme Le Saux vs Javier Zanetti 1998 World Cup (Getty)

Viimeinen kotipeli täyden katsomon edessä

Zanetti on aina ollut pelaajien ja kannattajien keskuudessa todella arvostettu pelaaja enkä uskoakseni liioittele ollenkaan väittäessäni, ettei miehellä ole jalkapallomaailmassa juurikaan vihollisia. Jotain kannattajien arvostuksesta Zanettia kohtaan kertoo se, että hänen viimeinen kotiottelunsa viime viikonloppuna oli käytännössä loppuunmyyty. Pelissä ei ollut suurta panosta, mutta Interin kannattajat halusivat nähdä vielä kerran suuren sankarinsa pelikentillä. Ottelua ennen Milanon urheilukaupat täyttyivät kannattajista, jotka halusivat painattaa Zanetin viimeisessä ottelussaan käyttämän erikoispainatuksen selkäänsä; Zanetti pelasi Laziota vastaan paidassa, jonka selässä luki Zanetti 4 ever. Ottelupäivänä lippuja sai enää kalliimpiin katkarapukatsomoihin ja lopulta nekin täyttyivät viimeistä paikkaa myöten. Hieman yllättäen päävalmentaja Mazzari penkitti Zanettin, mutta mies vaihdettiin raikuvien suosionosoitusten myötä kentälle pelin 52. minuutilla. Zanetti oli viimeisessä kotiottelussaan totuttu oma itsensä pelaten perusvarman puoliajan ilman suurempia näkyviä onnistumisia.

Viimeinen kotipeli Giuseppe Meazzalla (Getty)

Viimeinen kotipeli Giuseppe Meazzalla (Getty)

Zanettin ura jatkuu Interin organisaatiossa

Zanetti ei ole koskaan ollut se äänekkäin pelaaja, mutta on johtanut joukkuettaan kokemuksen tuomalla esimerkillään. Harras katolilainen Zanetti tapasi tulevan vaimonsa vuonna 1992 ja vuonna 1999 pariskunta meni naimisiin. Kolmen lapsen isä on viettänyt rauhallista perhe-elämää Italiassa, eikä hän ole koskaan herättänyt tabloid-lehtien kiinnostusta, kuten moni muu hänen joukkuetoverinsa vuosien varrella. Zanetti on ollut esimerkillinen pelaaja niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Miehestä kertoo paljon se, että ennen tätä kautta hän on pelannut jokaisella Interin kaudellaan yli 30:ssä virallisessa ottelussa. Lopulta Zanetti on esiintynyt ennen sunnuntain viimeistä otteluaan 614 kertaa Serie A-kentillä ollen Paolo Maldinin jälkeen kaikkien aikojen eniten liigaotteluita pelannut pelaaja. Vaikka Zanettin pelaajaura tulikin päätökseensä viime sunnuntaina, ei miehen ura jalkapallon parissa suinkaan lopu, sillä mies jatkaa Interin organisaatiossa varatoimitusjohtajan roolissa.

Zanettin jäähyväiset kolmessa osassa: