Rosbergeista toinen F1:sten isä-poika –mestaripari?

Autourheilun kuninkuusluokka Formula 1 alkaa viikonloppuna Australiassa. Mercedes lähtee kauteen suurimpana suosikkitallina, joten tämä kausi voi viimein olla sesonki, jolla saksalais-suomalainen Nico Rosberg voittaa maailmanmestaruuden.

Mikäli Rosberg onnistuu tittelin valtaamaan, olisivat Rosbergit vasta toinen isä-poika –kaksikko, joka voittaa kilpa-autoilun halutuimman mestaruuden.

Koska Mercedeksen suosikkiaseman syyt on listattu niin moneen kertaan, menemme suoraan taustoihin ja esittelemme aiemman mestariperheen sekä laitamme myös Rosbergit pähkinänkuoreen.

Graham ja Damon Hill

Graham Hill kaasuttelemassa Englannin mestaruuskisoissa vuonna 1971 (Getty Images)

Graham Hill kaasuttelemassa Englannin mestaruuskisoissa vuonna 1971 (Getty Images)

Graham Hill aloitti F1-uransa mekaanikkona Lotus-tallissa. Ensimmäisen kisansa hän ajoi Monacossa vuonna 1958, niinikään Lotuksella. Pääsy kilpa-ajajaksi ovat aikalaiskertomusten mukaan tulosta Hillin perinpohjaisesta ja sinnikkäästä halusta päästä kokeilemaan myös ajamista.

Kaudeksi 1960 Hill siirtyi BRM-talliin, jolla hän voittikin ensimmäisen mestaruutensa. Ensimmäinen voitto odotutti itseään kauteen 1962 ja Hollannin GP:hen. Hill ajoi tuona vuonna täyden kauden, mikä ei kuljettajille ollut tuohon aikaan läheskään itsestään selvää. Hän oli F1-historian ensimmäinen mestari, joka ajoi koko kauden läpi keskeyttämättä. Joka kisassa hän ei kuitenkaan ajanut pisteille.

Hill voitti mestaruuden 42 pisteellä, ja nimenomaan tasaisuus toi hänelle mestaruuden. Pahin kilpakumppani Jim Clark keräsi 30 pistettä.
Hillin toinen mestaruus tuli vuonna 1968. Hän oli palannut kaudeksi 1967 takaisin Lotukselle, jonka uuden Cosworth V8 –moottorin kehitystyössä hän oli ollut suurena apuna palveltuaan ennen F1-uraansa Britannian kuninkaallisessa laivastossa nimenomaan teknikkosotilaana.

Hillin pahimmat kilpakumppanit Clark ja Mike Spence menehtyivät vuonna 1968, joten tie F1-mestariksi oli vuonna Hillille suhteellisen helppo. Hän voitti tittelin 48 pisteellä.

Graham Hillin F1-ura aivan sarjan ehdottomalla huipulla päättyi miehen molemmat jalat katkaisseeseen onnettomuuteen USA:n GP:ssä vuonna 1969. Tuon kolarin jälkeen hän ei enää koskaan voittanut Formula 1:sten MM-osakilpailua.

Hän on ainoa ajaja autourheilun historiassa, joka on voittanut sekä Formula 1:sten maailmanmestaruuden, Le Mansin 24 tunnin ajon ja Indy 500 –kilpailun. Hän kuoli häntä kuljettaneen pienkoneen pudottua maahan Englannissa 29. marraskuuta 1975 oltuaan palaamassa Paul Ricardin radalta Ranskasta.

Isä voittaisi Movemberin minä vuonna tahansa (Getty Images)

Isä voittaisi Movemberin minä vuonna tahansa (Getty Images)

Damon Hill oli isänsä kuollessa vasta 15-vuotias. Hän pääsi Formuloiden parrasvaloihin vasta myöhemmällä iällä oltuaan jo 32 vuoden ikäinen ajettuaan kahdessa GP:ssä takavuosien menestystiimissä Brabhamilla.

Seuraavana vuonna hän korvasi Williamsilla Riccardo Patresen, ja voitti tuona vuonna Unkarissa uransa ensimmäisen GP:n.
Hill ajoi Williamsilla yhteensä neljä kautta ja oli jokaisena vuonna MM-pisteissä kolmen parhaan joukossa. Uran huippu tuli kaudella 1996, jolloin hän voitti mestaruuden ja yhteensä kahdeksan kisaa.

Hill hyötyi noina vuosina siitä, että hänellä oli allaan sarjan ylivoimaisin auto. Williams dominoi sarjaa vuodesta 1992 vuoteen 1997 voittaen noina vuosina yhteensä neljä kuljettajien ja viisi valmistajien maailmanmestaruutta.

Mestaruutensa jälkeen Hill koki yhden oudoimmista kuljettajasiirroista koko lajin historiassa. Williams ei halunnut jatkaa mestarinsa sopimusta, vaan korvasi hänet Heinz-Harald Frentzenillä. Hill joutui tyytymään melkoiseen arvonalennukseen, sillä hän jatkoi uraansa pikkutalleihin luetulla Arrowsilla. Hän oli tuolla kaudella vasta 12. seitsemällä MM-pisteellä.

Hill jatkoi uraansa vielä kahden kauden ajan hieman korkeammalla tasolla Jordanin palkattua hänet. Hill voitti kaudella 1998 Belgian GP:n. Tuo jäi miehen viimeiseksi voitoksi. Niitä hän saalisti urallaan yhteensä 22.

Keke Rosberg

Suomen Seksikkäin Mies. Koskaan. (Getty Images)

Suomen Seksikkäin Mies. Koskaan. (Getty Images)

Keijo ”Keke” Rosbergia pidetään yleisesti Suomen ensimmäisenä kansainvälisen tason tähtiurheilijana. Rajattomalla itseluottamuksena varustettu Rosberg pääsi monien pikkuluokissa kiertämisen jälkeen F1-tasolle vuonna 1978, kun hänet palkkasi Theodore-talli. Rosberg ajoi ensimmäisen GP:nsä tuon kauden Etelä-Afrikan GP:ssä.

Kekestä tuli F1-historian ensimmäinen palkintopallille noussut suomalainen vuonna 1980 Argentiinan GP:ssä, jossa hän oli kolmas. Uran huippu tuli vuonna 1982, jolloin Rosberg ajoi ensimmäistä vuottaa Williamsilla. Kauden viidennessä osakilpailussa hän johti GP:tä ensimmäistä kertaa. Paikka oli Belgian Zolder. Saman osakilpailun aika-ajoissa oli samana viikonloppuna saanut surmansa vuoden 1997 maailmanmestari Jacques Villeneuven isä Gilles.

Rosberg voitti tuona vuonna vain yhden MM-osakilpailun, kauden kolmanneksi viimeisen kisan Sveitsissä. Koko kauden kestänyt tasaisuus oli kuitenkin johtanut siihen, että ennen kauden päätös-GP:tä Las Vegasissa vain Rosbergilla ja Paul Watsonilla oli mahdollisuudet MM-titteliin. Rosberg oli vahvoilla, sillä yksikin piste olisi riittänyt titteliin. Rosberg oli lopulta viides, ja voitti F1:sten maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena.

Katso Keken mestaruuskisa ja Matti Kyllösen tekemä mestaruushaastattelu tästä:


Vieläkään ei kuulemma ole selvinnyt, mitä Keke tarkoitti sanoessaan: ”sitten lähdetään kaseeraamaan.”

Nico Rosberg

Isä-Keke on ollut alusta lähtien mukana Nicon uran kehittymisessä aina nykypäivään asti (Getty Images)

Isä-Keke on ollut alusta lähtien mukana Nicon uran kehittymisessä aina nykypäivään asti (Getty Images)

Nicon tie tähtiin on ollut selvä pitkään. Jo 1990-luvulla alettiin puhua ”Keken pojasta” , joka on paitsi erittäin lahjakas, myös halukas nousemaan autourheilun korkeimmalle huipulle.

Miehen uraa on rakennettu määrätietoisesti, ja ensikosketus formuloihin tuli lopulta miehen ensimmäiseksi F1-tiimiksi osuneen Williamsin testeissä joulukuussa 2002.

Nico ajoi isänsä F3-eurosarjan tiimissä kaudet 2003 ja 2004. Noina vuosina mestaruudet veivät Ryan Briscoe, joka päätyi lopulta IndyCar-sarjaan sekä Jamie Green, josta oli tuleva monivuotinen Mercedes-Benzin luottokuljettaja DTM-sarjassa.

Vuoden 2005 GP2-mestaruuden jälkeen Rosberg nousi F1:siin, joita hän ajoi usean vuoden ajan sarjan alempaan keskikastiin pudonneella Williamsilla. Vuosina 2006-2009 hän nousi palkintopallille vain kahdesti oltuaan vuoden 2008 Australian GP:ssä kolmas ja Singaporen MM-osakilpailussa toinen.

Ensimmäisen voittonsa Nico saalisti vaihdettuaan tallia Mercedekselle, mutta niissäkin väreissä kesti kauan, ennen kuin keskikoroke kutsui. Nico voitti Kiinassa 2012. Se oli hänen 41. kisansa Mercedeksellä ja samalla hänestä tuli F1-historian viides Suomen kansalainen, joka on voittanut F1-osakilpailun. Rosberg toki ajaa saksalaisella lisenssillä. Edelliset voittajat olivat isä-Keke, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen.

Viime kaudella Rosberg voitti kahdesti, Monacossa ja Isossa-Britanniassa. Rosbergit ovat Hillien ja Villeneuvien jälkeen vasta kolmas isä-poika –pari, joka on voittanut F1:ssä ja ainoat isä ja poika, jotka ovat voittaneet Monacon GP:n.