Kommentti: Espanjalaislupauksella on elämänsä tilaisuus nousta suuruuteen

Renault tarjoajaa Carlos Sainzille hyvän näyttöpaikan lunastaa loistava tulevaisuudennäkymä formula ykkösissä.

Ensi kaudella Renaultin kisakuljettajana toimiva Carlos Sainz saa oivallisen varaslähdön tulevaan F1-osoitteensa, kun hän korvaa ranskalaistallissa vaisuja otteita esittäneen Jolyon Palmerin jo tämän vuoden neljässä viimeisessä kisassa. Red Bullin kakkostiimistä Toro Rorrolta hyppäävän 23-vuotiaan espanjalaisen loppukausi lienee vielä vain opettelua uuden tallinsa tavoille.

Red Bullin junioriakatemiaan kuulunut Sainz käynnisti F1-uransa energiayhtiön kakkotiimissä Toro Rossolla, jossa hänellä on vierähtänyt vajaa kolme vuotta. Vuonna 2014 hän debytoi sarjassa silloisen tallikaverinsa Max Verstappenin kanssa, joka nostettiin viime vuonna Red Bullille Daniil Kvyatin tilalle. Kun lisäksi itävaltaistallissa ajaa tasaisen varma Daniel Ricciardo, paikka emotalliin onkin ollut tukossa.

Tästä Sainz onkin välillä ollut turhautunut, joten siirto Renaultille tekeekin miehen motivaatiolle hyvää. Toro Rosso ei jäänyt nuorukaisen viimeiseksi osoitteeksi toisin kuin vaikkapa Jean-Eric Vergnelle sekä aikoinaan kaikkien aikojen nuorimpana kuskina sarjaan saapuneelle Jaime Alguesuarille.

Tulokaskaudella Verstappenille pisteissä selvästi hävinnyt ysinelonen ei ole hollantilaisen veroinen superlupaus, mutta silti hänessäkin piilee potentiaali. Nopeuttaan ajoittaan väläytellyt Sainz on tällä kaudella tehnyt todellisen läpimurtonsa sarjaan.

Peräti 48 pinnaa kaapinut sekä Kvyatin selvästi ryöpyttänyt nuorukainen on kasvanut kolmessa vuodessa pojasta mieheksi. Vaikka ajoittain keskittyminen vielä herpaantuukin, hän on kypsynyt tasapainoisen F1-kuljettajan muottiin. Tämä kausi on osoittanut, että Sainz on valmis hyppäämään uudelle tasolle.

Entisen rallitähden poika on edelleen Red Bullin sopimuksen alainen kuljettaja, ja kausi 2018 Renaultilla onkin lainasopimus. Tuleva kausi tulee olemaan käänteentekevä kohta Sainzin uran kannalta.

Uusi tallikaveri Nico Hulkenberg on paras mahdollinen haaste Sainzille tässä kohtaa uraa. Nuoren miehen tallikavereina on ollut aiemmin vain muita nuorukaisia, mutta nyt hän kohtaa kokeneen ja tasaisen kuskin, joka on tehnyt nyt vahvaa jälkeä Renaultilla jättäen Palmerin tyystin varjoonsa.

Ensi vuonna Sainzin on vastattava kuusi vuotta vanhemman saksalaisen kyytiin. Mikäli näin ei käy, sillä saattaa olla negatiivisia vaikutuksia koko miehen uran suhteen.

Jos Sainz taas onnistuu jättämään Hulkenbergin kokonaisvaltaisesti taakseen, se tietäisi valoisaa näkymää hänen kannaltaan. Mikäli joko Verstappen tai Ricciardo lähtee Red Bullilta ensi kauden jälkeen, se avaisi espanjalaiselle oven kärkitalliin.

Vaikka tuo skenaario ei toteutuisikaan, hänellä on tie auki menetykseen myös toista kautta. Uutta nousua tekevä Renault on tehdastalli, joten sillä on oivalliset resurssit rakentaa vahva auto seuraavien vuosien päähän. Kenties 2020-luvulla Sainzilla voisi olla allaan mestaruuteen kykenevä Renault-kilpuri.

Sainzilla on edellytykset nousta todellisten huippukuskien kategoriaan. Sen peliliikkeen ottaminen vaatii Hulkenbergin lyömisen.

Kuva: AOP