McLaren visioi futuristista kilpa-autoa – Tämäkö on moottoriurheilun tulevaisuus?

F1-sarjan kilpa-autoilussa käydään jo läpi kaukaisia näkymiä – aina vuodelle 2050 asti. McLarenin suunnitteluasteella olevassa ajokissa olisi tekoälyllä toimiva ”apukuski” ja renkaat korjaisivat itse itseään ajon aikana. Tekoälykuskin olennaisimpiin tehtäviin kuuluu varsinaisen kuljettajan mielenliikkeiden ja tunnetilan analysoiminen, jolloin se pystyy tarpeen mukaan auttamaan ajon aikana ja kehittymään ajatuksia tulkitsemalla.

Idean taustalla on McLaren Applied Technologies, Formula One Teamin tytäryhtiö, joka suunnitteli futuristisen menopelin fanien mielipiteiden pohjalta. MAT on kertonut suunnittelevansa myös ”tulevaisuuden kilpurille” sopivia, nykyaikaisia ratoja seuraavien vuosikymmenten aikana. Ehdotusten mukana oli myös näkymiä lentävästä kilpa-autosta, mutta ajatus haudattiin nopeasti sekä insinöörien että fanien toimesta.

Hurjimmissa visioissa moderni F1-auto voisi saavuttaa jopa yli 500 kilometrin tuntinopeuden, joten myös kuljettajan olosuhteiden parantaminen on yksi pääteemoista luodin nopeudella kulkevan auton hallitsemista varten.

kansikuva: AOP