Näkökulma: Hamiltonin ja Vettelin taistossa on kyse tämän aikakauden parhaan F1-kuskin statuksesta

Formula ykkösissä kahden huippukuljettajan välillä käydään tällä hetkellä kamppailua muustakin kuin pelkästä maailmanmestaruudesta.

Kun puhutaan formula ykkösten 2010-luvusta, Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel ovat olleet ylitse muiden. Vuosikymmenen alkua rytmitti vuonna 1987 syntynyt saksalainen neljällä perättäisellä mestaruudellaan. Etenkin 2013 häneltä nähtiin suvereenia hallintaa, kun hän sivusi 13 voitollaan Michael Schumacherin yhden kauden voittoennätystä.

Vettelin pitkän hallintajakson aikana tuli mietittyä, että oliko siihen mennessä vain yhden henkilökohtaisen MM-tittelin ajanut Hamilton tippumassa Vettelin kyydistä? Neljän viimeisen kauden aikana brittikuski on kuitenkin nostanut asemaansa suuresti ajamalla Mersulla kahdesti mestariksi sekä kahmimalla kasan voittoja.

Näiden neljän kauden aikana Hamiltonista on piirtynyt lopullisesti äärimmäisen vahva aika-ajaja. Tällä kaudella Schumacherin paaluennätyksen rikkonut Hamilton onnistuu ratkaisevilla hetkillä pusertamaan täydellisyyttä hipovan kierroksen pahimpiin kilpakumppaneihinsa nähden. Vettelistä on puolestaan viime vuosien aikana kuoriutunut yksi tasaisimmista, ellei jopa sarjan tasaisin kuski.

On kuitenkin merkillistä, että nämä kaksi gladiaattoria taistelevat mestaruudesta keskenään vasta tällä kaudella. Sebastian Vettelin voittaessa vuonna 2010 ensimmäisen mestaruutensa, Hamiltonilla oli viimeisessä kisassa saumat mestaruuteen. Tuolla todella tasaisella kaudella Vettelin todelliset päävastustajat olivat kuitenkin MM-sarjaa vielä ennen kauden päätöskisaa johtanut Fernando Alonso sekä Mark Webber.

Hamiltonin ja Vettelin kaltaisten suurkuljettajien kaksintaistelu onkin se, mitä sarjaa kaipaa. Esimerkiksi Bakun kilpailussa turva-auton takana tapahtunut yhteenotto vain lisäsi mukavasti jännitettä kamppailun ympärille. Tietämättä ensi kauden voimasuhteista, voisi sanoa, että kaksikon välillä kisaa käydään tässä ja nyt muustakin kuin maailmanmestaruudesta. Tämän kamppailun voittaja on 2010-luvun suurin F1-kuski.

Vettel vahingoittanut mainettaan

Aiempina kausina Hamilton ainut varteenotettava vastustaja oli oma tallikaveri Nico Rosberg, jota Lewis kuritti kausina 2014 että 2015 oikein urakalla. Kun Rosberg lopetti ja Ferrari on tullut tällä kaudella haastamaan aidosti Mersua, onkin ollut hyvin alusta asti selvää, että kolminkertaisen mestarin pahin uhka on Sebastian Vettel.

Vaikka Hamiltonin ja Vettelin väliltä on todella hankala löytää eroja ja molemmat ovat parhaimmillaan todella dominoivia, kyse on muustakin kuin vain ajotaidoista. Hamiltonissa on rocktähden piirteitä, joka on fanien suosiossa. Tänä vuonna sarjan suosituimmaksi kuljettajaksi valittu 32-vuotias ajaja osaa nauttia parrasvaloissa. Tähtikuski osaa huomioida faninsa, ja hän antoi ennen kautta faneilleen mahdollisuuden suunnitella miehen tämän kauden ajokypärän.

Vetteliä on persoonaltaan hieman tylsä kaveri, joka keskittyy raudanlujalla asenteella työhönsä. Hänet tiedetään todella pedanttisesta kuskina, joka tutkiskelee paljon, miten voisi suorittaa vielä paremmin. Hän ei ole julkisuudessa yhtä näkyvästi esillä kuin Hamilton, vaan pitää mieluummin matalaa profiilia.

Vettelin tavassa ei ole sinänsä mitään vikaa. Fakta on kuitenkin se, että Hamiltonin rento ja värikäs tyyli tekevät hänestä suosituimman kuljettajan.

Vettelin ulkokuorta ei ainakaan auta se, että miehestä on noussut viime aikoina kitisevä puoli esiin. Viime vuonna hän ryöpytti tiimiradiossa rumalla ja lapsellisella tavalla FIA:n kilpailujohtajaa Charlie Whitingia. Esimerkiksi tällä kaudella mies on sähissyt milloin mistäkin tarpeettomasta.

Epäasiallinen ja kitisevä käytös ei tee miehen maineelle palvelusta. Viimeistään tämä kohta voi olla ratkaisevaa siihen, että Hamilton jää historian kirjoihin paremmin mieleen kuin Vettel, varsinkin jos britti sattuisi ottamaan niskalenkin Vettelistä tämän kauden mestaruustaistelussa.

Vain toinen voittaa

Tällä hetkellä Hamiltonin neljäs mestaruus näyttää todennäköiseltä. Hän on suorittanut kesäkauden väkevästi, kun taas Vettelin pistejohto on murentunut oman töppäilyn sekä teknisen ongelman takia. Mikäli Hamilton voittasi, hänellä olisi yhtä paljon mestaruuksia kuin kilpakumppanillaankin. Toisen suurkuskin kukistaminen mestaruuskamppailussa olisi kuitenkin se ratkaiseva tekijä, joka nostaisi hänet 2010-luvun mahtavimmaksi kuskiksi ohi Vettelin.

Mutta kuinka sitten on kaksinkamppailun toisen osapuolen laita? Kun viisi kilpailua on ajamatta, Vettel on 34 pisteen päässä Hamiltonista. Vaikka ero on suuri, Ferrari-kuskin kovuutta ei voida kiistää. Mikäli Vettel jatkaa Malesian kisassa nähtyä suoritustasoa ja keskittyy vinkumisen sijasta ajamiseen, kaikki on mahdollista.

Jos hän onnistuu nousemaan tältä takamalta mestaruuteen Hamiltonin ohi, se olisi hauiksen osoitus Vetteliltä. Tuon suurteon ansionsa Vettelin sädekehä näyttäisi huomattavasti vankemmalta Hamiltoniin nähden.

Jommallekummalle on tarjolla aikakautensa suurimman legendan titteli. Se kisa käydään tässä ja nyt.

Kuva: AOP

Edit 7.10: Otsikkoon lisätty sana