Kommentti: Bottaksella on potentiaalia Hamiltonin kukistamiseen

Jo pitkään käyty spekulaatio Valtteri Bottaksen siirtymisestä päättyi tänään. Williamsin F1-talli uutisoi siirrosta maanantaina. Williamsilta viime vuosien ykköstalliin hyppäävä nastolalainen korvaa Mersulla yllättävästi puolitoista kuukautta sitten uransa päättäneen hallitsevan maailmanmestarin Nico Rosbergin ja Felipe Massa ottaa Bottaksen paikan Williamsilla.

Kriittisemmät ajattelijat voivat nähdä kiltin ja rauhallisen oloisen Bottaksen olevan Mercedeksellä köysissä kolminkertaista maailmanmestaria sekä hallitsevan luonteista Lewis Hamiltonia vastaan. Kukaan ei voi tietää, kuinka Bottas tulee lopulta Mersulla pärjäämään, mutta on olemassa seikkoja, jotka puoltavat 27-vuotiaan suomalaisen onnistumista uudessa tallissaan.

Ensinnäkin Bottas on pessyt pisteissä tallikaverinsa jokaisen formula ykkösissä olemansa neljän vuoden aikana. Etenkin kolmen viime kauden aikana hän teki niin kisoissa ja etenkin aika-ajoissa selvää jälkeä lähes koko 2000-luvun sarjassa ajaneesta Felipe Massasta. Samaisella kilpakalustolla ajavan tallikaverin päihittäminen kuninkuusluokassa on paras mittari vähemmän kilpailukykyisimmissä talleissa.

Bottas on ollut myös tarpeeksi nopea. Hän on saanut ruoskittua Williamsin tasoisesta autosta irti sen, mikä on ollut otettavissa. Vaikka 2014 Williams oli sarjan parhaimpia, se ei ollut silti läheskään samanveroinen kuin Mercedes, jotta Bottas olisi pystynyt taistelemaan voitoista. Kuusi palkintosijaa tuona vuonna kuitenkin osoittivat suomalaisen potentiaalin.

Kylmäpäinen ote on myös paistanut hänen otteistaan läpi. Bottas on ollut usein vaikea ohitettava sarjan parhaimmille kuskeille, joilla on ollut allaan selvästi nopeampi auto. Tällaisissa tilanteissa Bottas ei ole sortunut paineen alla ajovirheisiin, vaan on ajanut varmasti, harkitsevasti ja viisaasti. Vahva paineensietokyky korostuu silloin, kun taistellaan maailmanmestaruudesta. Tyhmiä virheitä 77 osakilpailun mieheltä ei ole muutenkaan nähty.

Kannattaa muistaa, että myös Nico Rosbergin potentiaali puhkesi kunnolla kukkaan hänen saadessaan Mersun mestaruusauton. Ennen sitä saksalainen oli päihittänyt Bottaksen tavoin tallikavereitaan sekä raapinut keskinkertaisilla autoilla parhaansa. Hän väläytteli aina silloin tällöin nopeuttaan ja ohitustaitojaan, mutta varsinaisia sirkustemppuja ei häneltäkään aiemmin nähty. Näin ollen myös Bottaksella on voittaja-autossa sama mahdollisuus osoittaa kykynsä.

Tylsän puoleinen persoona voi olla myös hyvä valtti häikäilemätöntä Hamiltonia vastaan. On vaikea nähdä, että kylmänviileän Bottaksen kuppi menisi samalla tavalla nurin kuten Rosbergilla ja varsinkin tulisieluisella Fernando Alonsolla on käynyt britin tallikavereina. Kun Bottas on loistavalla työllä ja olemalla oma itsensä päässyt tähän asti, miksei se voisi toimia myös Mersun kaltaisessa tallissa. Tämä on myös jatkossa hänen paras aseensa Hamiltonia vastaan.

Kansikuva: Getty

Päivitetty klo 17.10: Mercedes ei vielä ole vahvistanut asiaa, Williams uutisoi aiheesta sivuillaan.