Aika kokeilla uutta? Huuhkajat kohtaa Slovakian harjoitusottelussa

Suomen A-maajoukkue kohtaa tiistain harjoitusottelussa huippuvireisen Slovakian.

Slovakia johtaa EM-karsintojen C-lohkoa neljän ottelun jälkeen puhtaalla pelillä. Se kellisti kotonaan myös huippukovana jalkapallomaana tunnetun Espanjan lukemin 2-1. Suomi saa siis tiistai-iltana vastaansa kovaa itseluottamusta tihkuvan ryhmän.

Huuhkajat kohtasi perjantaina EM-karsintaottelussa Unkarin Budapestissä, ja tulos oli raaka: Reilut kuusi minuuttia ennen loppua isäntäjoukkue iski 1-0-voittomaalin, ja Suomi joutui poistumaan pukukoppiin vailla pisteitä. Huuhkajien peli oli ollut läpi ottelun vähintääkin kelvollista, mutta tehottomuus maalipaikoissa koitui sinivalkoisten kohtaloksi.

Tiistain ottelussa onkin aika kokeilla jotain uutta. Mixu Paatelainen on Suomen penkin päässä jakanut pelaajille vastuuta laajasti, mutta myös hiukan pakonomaisesti. Esimerkiksi Alexander Ringin pelikielto ja maalivahti Niki Mäenpään vaisut esitykset pakottivat vaihtoihin. Etenkin eri hyökkäyspään pelaajia on esiintynyt karsintapeleissä runsaasti, mutta myös puolustuspäässä on nähty muutoksia. Unkari-ottelussa Suomen vaihtopenkin tiivistyminen johtui suurimmaksi osaksi Kari Arkivuon, Sakari Mattilan, Sebastian Sorsan ja Veli Lammen potemasta vatsataudista, jonka syyksi A-maajoukkueen johtoporras epäili ruokamyrkytystä.

Suomi on tehnyt nykyisissä karsinnoissa vain neljä maalia, nekin sarjan häntäpään joukkueita Färsaaria ja Kreikkaa vastaan. Slovakia-ottelun
kannalta tärkeä asia olisi saada luotua pelaajille luottamusta siitä, että joukkue pystyy edelleen tekemään maaleja, vaikka kahdessa viime ottelussa (Romania ja Unkari) onkin jääty nollille.

Mixu Paatelainen tuskin lähtee muuttamaan joulukuusitaktiikkaansa (4-3-2-1) tiistaina, mutta pelaajakohtaisesti muutoksia voisi tehdä ikään kuin kokeilunhaluisesti. Ei pelkästään tulevien EM-karsintaotteluiden, mutta myös pelaajien kykyjen tarkastelemisen kannalta, Paatelaisen olisi hyvä antaa mahdollisimman monelle pelaajalle sauma lunastaa pelipaikkansa tulevaisuutta varten.

Minne muutoksia?

Maalivahdit: Lukas Hradecky pelasi kelpo pelin Unkaria vastaan, vaikka joutuikin antautumaan kertaalleen. Itseluottamuksen ja maajoukkueen kanssa saatavan pelituntuman kannalta olisi hyvä, että Bröndy-vahti pelaisi tiistaina ainakin puolet ottelusta. Toisen puolikkaan voisi huoletta antaa huippukauden FC Lahdessa pelanneelle Henrik Moisanderille, jolle tuore maajoukkuekutsu on vasta uran ensimmäinen.

Puolustus: Vaikka Niklas Moisander ja Joona Toivio ovatkin Suomen tämän hetken ykköstopparipari, on harmillista, että Juhani Ojala matkusti takaisin Suomeen tutkituttamaan vääntyneen polvensa. Ojalaa olisi huolettu voitetu kokeilla Moisanderin vierellä, vaikka vastuuta Venäjän liigan Terek Groznyssa ei olekaan tullut aikoihin. Ojala pelaa kovempaa kuin Moisander, mutta on riittävän hyvä myös pallollisena.

Helsingborgin Jere Uronen alkaa pikkuhiljaa päästä yhä enemmän sisään maajoukkueen pelitapaan, minkä huomasi hänen Unkari-ottelussa tekemistään nousuista vasemmalla laidalla. Nuorukaiselle peliminuutit ovat kullan arvoisia, kun mietitään ensi vuoden EM-karsintaotteluita sekä uran kehitysaskelia. Myös Sebastian Sorsa ja Veli Lampi saattavat päästä näyttämään taitojaan tiistaina. Peliminuutit olisivat HJK:n kaksikolle hyödyksi ensi viikon torstain kotiottelussa FC Kööpenhaminaa vastaan.

Keskikenttä: Alexander Ring ottanee jälleen paikkansa keskikentältä ensi vuoden karsintapeleissä, kun tuore pelikieltokin on kärsitty. Siitä huolimatta Paatelainen voisi huoletta tarkastella Kasperi Hämäläisen, Riku Riskin ja Roman Eremenkon peluuttamista kentällä  samanaikaisesti. Hämäläinen ja Riski voisivat tuoda hyökkäyspäähän eloa, vaikka ovatkin jokseenkin samanlaisia pelaajia. Eremenko puolestaan rauhoittaa peliä olemuksellaan, ja pystyy jakamaan palloa laitoihin kuten myös pelaamaan pelivälineen vastustajan puolustuslinjan taakse.

Hyökkäys: Teemu Pukki on ollut jo kauan Suomen ykköskärki, mutta näytöt maajoukkueessa ovat ailahdelleet. Joel Pohjanpalo on ykkösenä paikan riistäjäksi, seuraavaksi listalla on Eero Markkanen. Kokeilemisen arvoista olisi kahden hyökkääjän peluuttaminen kärjessä samanaikaisesti, sillä yhden kärjen saama vastuu maalinteossa alkaa käydä liian suureksi. Hyökkäysosastolla Suomella ei pitäisi olla tiistaina kokeilujen muodossa muuta kuin voitettavaa.

Slovakia-Suomi klo 18.00 YLE Areena (ottelu nähdään myös YLE TV2:lla jälkilähetyksenä klo 22.05 alkaen).