Allsvenskan käynnistyi – mukana kahdeksan suomalaispelaajaa

Malmön tähti Markus Halsti juhlii tekemäänsä maalia (Getty Images)

Malmön tähti Markus Halsti juhlii tekemäänsä maalia (Getty Images)

Ruotsin jalkapallon pääsarja, Allsvenskan, käynnisty viime viikonloppuna. Tällä kaudella sarjassa pelaa kahdeksan suomalaispelaajaa, joista osa on joukkueensa tähtipelaajia ja osa taistelee peliajasta.

Tähdet

Markus Halsti, Malmö FF

30-vuotias Markus Halsti aloittaa jo kuudennen peräkkäisen kautensa Malmö FF:n riveissä. Viime kaudella Halsti oli joukkueen tähtipelaajia, kun malmölaiset juhlivat Ruotsin mestaruutta.

Halsti on nykyjoukkueen yksi kokeneimmista pelaajista ja hänellä on iso rooli keskikentällä puolustavassa roolissa. ”Halstinho” on aina terveenä ollessaan avauskokoonpanossa. Malmö FF on myös tällä kaudella yksi sarjan suosikeista.

Kari Arkivuo, Häcken

Arkivuo on kuulunut viime vuosina sarjan parhaimpien laitapakkien joukkoon. Hänen uumoiltiin siirtyvän viime kauden jälkeen isompiin sarjoihin, mutta niin vaan laitapakki teki jatkosopimuksen Häckenin kanssa.

Arkivuolla on Häckenissa merkittävä rooli myös joukkueen hyökkäyspelissä, sillä hänen nousuistaan käynnistyy iso osa Häckenin hyvistä hyökkäyksistä. Arkivuolle tuleva kausi on göteborgilaisseurassa jo viides.

Runkopelaajat

Jere Uronen pääsee Helsingborgin paidassa pelaamaan myös Europelejä (All over press)

Jere Uronen pääsee Helsingborgin paidassa pelaamaan myös Europelejä (All over press)

Daniel Sjölund, Åtvidaberg

30-vuotias keskikenttäpelaaja Daniel Sjölund pelasi pitkään Djurgårdenissa, mutta siirtyi monen yllätykseksi viime kaudeksi Åtvidabergin riveihin. Åtvidabergissä ”Daja” jatkoi siitä, mihin hän jäi Tukholmassa, eli kuului joukkueensa runkopelaajistoon. Viime kaudella Sjölund teki myös kuusi maalia, joten arvo joukkueelle on merkittävä.

Eri medioissa on povailtu, että Sjölund siirtyy tämän kauden jälkeen IFK Mariehamniin, joten kokeneella pelaajalla saattaa olla edessään viimeinen kausi Allsvenskanissa.

Jere Uronen, Helsingborg

19-vuotias Uronen siirtyi kaudeksi 2012 TPS:sta Helsingborgiin. Debyyttikausi oli hieno ja nuori laitapakki nousi heti avauskokoonpanoon. Viime kaudella Uronen kärsi polvivammasta ja paluu kentille tapahtui vasta loppukaudesta. Esitykset olivat pitkän tauon jälkeen laadukkaita ja Helsingborg laskee paljon tämän nuoren suomalaisen varaan.

Jos kaikki menee tällä kaudella suunnitelmien mukaan, Uronen nousee sarjan tähtipelaajaksi ja hänet kaupataan isommille areenoille.

Jens Portin, Gefle

29-vuotias Jens Portin on yksi tuntemattomimmista suomalaispelaajista ulkomailla. Portin siirtyi Geflen riveihin Jarosta kaudeksi 2010. Nyt alkamassa on siis jo viides kausi samassa ruotsalaisjoukkueessa. Portin on ollut joka kausi yksi puolustuslinjan runkopelaajia ja pelejä on kertynyt joka kausi reilu parikymmentä. Sama tahti jatkunee myös tällä kaudella.

Portin palaa todennäköisesti vielä uransa loppuvuosiksi Jaroon, mutta toistaiseksi ”peruspakin” ura jatkuu Allsvenskanissa.

”Mustat Hevoset”

 

Häckenin Kari Arkivuo liitelee helposti jopa Iniestan ohi (Getty Images)

Häckenin Kari Arkivuo liitelee helposti jopa Iniestan ohi (Getty Images)

Eero Markkanen, AIK

Isokokoinen Eero Markkanen siirtyi tukholmalaisen AIK:n riveihin viime kauden päätteeksi JJK:sta. Viime kaudella hän pelasi syksyn lainalla HJK:ssa, mutta esitykset eivät riittäneet sopimukseen Klubin kanssa.

AIK:ssa Markkanen on lähtökohtaisesti joukkueen neloshyökkääjä, mutta loistavat otteet treenikaudella ovat nostaneet häntä ylemmäksi hierarkiassa. Maaliverkko on heilunut kiitettävää tahtia ja Markkanen saattaa nousta jopa AIK:n avauskokoonpanon pelaajaksi tällä kaudella.

Simon Skrabb, Åtvidaberg

19-vuotias Simon Skrabb on yksi Suomen lupaavimmista nuorista pelaajista. Täksi kaudeksi Skrabb siirtyi lainalle Jarosta Åtvidabergin riveihin, joten edessä ovat siis uudet haasteet.

Viime kauden Skrabb oli pääasiassa sairaustuvan puolella, joten siirto Ruotsiin tapahtui haastavista asemista. Talven aikana Skrabb on kuitenkin pysynyt terveenä ja saanut hyvin vastuuta uudessa joukkueessaan. Jos tahti jatkuu samana, taistelee nuori pelaaja avauksen paikasta Åtvidabergissa.

Hampus Holmgren, Åtvidaberg

Nuori vaasalaislähtöinen pelaaja siirtyi yllättäen kaudeksi 2013 VIFK:sta Åtvidabergin riveihin. 18-vuotias puolustaja pelasi viime kaudella pääasiassa nuorisojoukkueissa, mutta harjoitteli koko ajan edustuksen kanssa. Viime kaudella Holmgren oli kolmessa pelissä Allsvenskanin pelissä vaihtopenkillä, mutta minuutteja ei vielä tullut.

Kaudella 2014 Holmgren tekee todennäköisesti debyyttinsä Allsvenskanissa, mutta vastuu jäänee pieneksi.