Arvio suomalaislupauksesta: ”Hän haluaa olla se, jonka nimi on seuraavana päivänä otsikoissa”

Thomas Lam oli lauantaina Pohjois-Irlanti-pelin alla suomalaismedian kiinteän mielenkiinnon kohteena.

Suurelle suomalaisyleisölle – ja varmasti monille toimittajillekin – 21-vuotias Lam on vielä tuntematon nimi, vaikka hän on kolunnut läpi Suomen juniorimaajoukkueet.

Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Tommi Kautonen toteaa Lamin olevan hollantilaistyyppinen pelaaja.

– Hän haluaa olla se, joka ratkaisee pelejä ja jonka nimi on seuraavana päivänä otsikoissa, Kautonen kuvaili maajoukkueen kannattajayhdistyksen keskustelutilaisuudessa maaliskuussa.

”Hollantilaistyyppisyys” ei tietenkään ole ihme: Lam pelasi ja harjoitteli AZ Alkmaarissa 11-vuotiaasta 20-vuotiaaksi. Hollantilaisisän ja suomalaisäidin poika matkusti koko tuon ajan liki päivittäin Amsterdamista Alkmaariin, koska seura oli alusta asti osoittanut selvää kiinnostusta.

– Kun olin alle 15-vuotias, bussi haki meidät Amsterdamista ja vei kouluun, treeneihin ja takaisin kotiin. Heräsin 6.30 ja olin takaisin kotona iltaseitsemältä, Lam kertasi Belfastissa.

– 15-vuotiaasta asti piti sitten mennä itse junalla. Ne maksoivat kyllä junat ja kaikki, mutta se oli vähän rankempaa. Mutta nuorena jaksoi, kun oli kiva pelata futista.

Matkustelu kannatti: Lam debytoi Alkmaarin edustusjoukkueessa 17-vuotiaana ja pelaa nyt PEC Zwollessa Hollannin pääsarjaa isossa roolissa. Samalla on alkanut itsenäinen asuminen poissa kotoa.

– Hyvin se on sujunut, Lam naurahtaa.

– Siellä on vähän rauhallisempaa kuin Amsterdamissa, ja se sopii mulle ihan hyvin. Saa levättyä kunnolla harjoitusten jälkeen. Mutta jos on vapaapäivä, lähden takaisin Amsterdamiin. Siinä on vain tunnin ajomatka, se ei ole paha.

Moisanderin jalanjäljissä

Lam (vasen) saa vastuuta Hollannin pääsarjassa ja se on kehityksen kannalta elinehto (AOP)

Lam (vasen) saa vastuuta Hollannin pääsarjassa ja se on kehityksen kannalta elinehto (AOP)

Topparina ja keskikentällä – sekä tarvittaessa myös oikeana laitapakkina – operoiva Lam kulkee tietyllä tavalla Huuhkaja-kapteeni Niklas Moisanderin jalanjälkiä. Myös ”Nikke” pelasi ennen Ajaxia sekä Alkmaarissa että Zwollessa.

– Ne puhuvat paljon Niklaksesta siellä edelleen, Lam kertoo.

– Itselleni siirto Zwolleen oli kuitenkin tärkeä, koska nyt pääsen pelaamaan korkealla tasolla ja paljon.

Alkukauden yllätysjoukkue on nyt seitsemäntenä ja siten edelleen kiinni playoff-paikassa, johon pääsevät kiinni joukkueet sijoilta 4-7.

Lam on – Kautosen kuvauksen mukaisesti – ollut otsikoissa: Hollannin cupissa hän on tehtaillut peräti neljä maalia ja liigassakin kaksi. Monipuolinen pelaaja on ollut 10 pelissä keskikentällä, 8 kertaa topparina ja 4 kertaa oikeassa laidassa.

Zwolle on kohtuullisen pienikokoinen, runsaan 100 000 asukkaan kaupunki. Tunnistetaanko sinut jo katukuvassa?

– Kyllä kun kaupungilla kävelee niin moni tuntee. Kaupunki ei ole kovin iso, ja nyt kun kausi on sujunut hyvin, niin kaikki ovat innoissaan. Se on tietysti ollut kiva nähdä, että kaikki elävät joukkueen mukana.