Lionel Messi on yksi monista viimeistä sopimuskauttaan pelaavista tähdistä – Ovatko ilmaiset siirrot yleistymässä?

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Kesän villit siirtomarkkinat saivat jalkapallon ystävän tuntemaan, että raha on menettänyt arvonsa kuningaspelin huipulla. Neymarin maailmanennätyssiirto järkytti maailmaa, mutta myös brassin takana nähtiin kasapäin hävytöntä rahansiirtelyä. Kysymys luonnollisesti kuuluu, kuinka kauan nykyinen trendi voi jatkua? Voi olla, ettei se itse asiassa jatku enää kauaa, sillä moni pelaaja näyttäisi haluavan mittauttaa oman arvonsa vapailla markkinoilla.

Bosman-sääntö mullisti jalkapallomaailman 1990-luvun puolivälissä. Eurooppa-oikeuden päätös katsoi jalkapalloilijat työntekijöiksi ja määräsi ettei sopimuksettomasta pelaajasta tarvitse maksaa siirtokorvausta. Tuloksena oli paitsi palkkojen räjähdysmäinen kasvu, myös EU-kansalaisten poistuminen ulkomaalaiskiintiöistä.

Bosman-päätös jakoi kortit pelaajien käteen, jotka pystyivät vaatimaan kovempia palkkoja sitoutuakseen pitkiin sopimuksiin. Pitkät sopimukset olivat seurojen intresseissä luonnollisesti siitä syystä, etteivät he menettäisi pelaajiaan ilmaiseksi.

Blackburniin kesällä 1994 siirtyneestä Chris Suttonista tuli 10 000 punnan viikkopalkallaan Valioliigan ensimmäinen viisinumeroista liksaa nauttinut pelaaja. Seitsemän vuotta myöhemmin Tottenhamista Arsenaliin vaihtanut Sol Campbell oli ensimmäinen kuusinumeroisen viikkopalkan saanut pelaaja. Tätä nykyä Valioliigan ykköstienaajat ansaitsevat vajaat 300 000 puntaa viikossa. Neymarin viikkopalkka Pariisissa taas on tiettävästi 600 000 euroa, eli noin 540 000 puntaa viikossa.

Rapakon takana NHL:ssä ja NBA:ssa vapaiden agenttien kiinnittely on yksi kesän kohokohdista, mutta futiksen puolella vapaat agentit ovat ani harvinaisia lajin huipulla. Niitäkin toki löytyy, mutta yleensä kyseessä on päälle 30-vuotias pelaaja, jolla ei ole enää montaa huippuvuotta jäljellä.

Viime kesänä kovan profiilin ilmaisia siirtyjiä ei vielä liiemmin ollut. Schalkesta Arsenaliin vaihtanut Sead Kolasinac, 24, Evertoniin palannut Wayne Rooney, 32, ja Hoffenheimista Bayern Müncheniin siirtynyt Sebastian Rudy, 27 olivat Transfermarktin arvoilla mitattuina kolme arvokkainta ilmaista siirtyjää.

Messi viimeistä sopimuskauttaan pelaavien listan kärjessä

Tällä hetkellä viimeistä sopimuskauttaan pelaavista futaajista nimekkäin on kenties koko lajin historian paras pelaaja Lionel Messi, 30. Argentiinalaisen venyneet sopimusneuvottelut ollaan kuitenkin tulkittu supertähden mielenosoitukselliseksi eleeksi Barcelonan kritiikkiä saanutta seurajohtoa kohtaan. Vaikka Messin lähtö Camp Noulta on epätodennäköistä, saa argentiinalainen avata neuvottelut muiden seurojen kanssa jo tammikuussa mikäli uutta sopimusta ei synny loppuvuoden aikana.

Vielä Messin sopimussaagaa enemmän esillä ovat olleet Arsenalin Alexis Sanchez, 28 ja Mesut Özil, 29, jotka tuskin uusivat sopimuksiaan Tykkimiesten kanssa. Myös vahvaa syksyä pelaavan Jack Wilsheren, 25, sopimus päättyy ensi kesänä. Pohjoislontoolaisten pääkilpailijoihin kuuluvassa Manchester Unitedissa taas on useampi viimeistä sopimuskauttaan pelaava: Daley Blind, 27, Ander Herrera, 28, Luke Shaw, 22, Juan Mata, 28, ja Maroune Fellaini, 29, joiden lisäksi kokeneesta kaartista Ashley Youngin, 32, Michael Carrickin, 36 ja Zlatan Ibrahimovicin, 36, pahvit loppuvat tähän kauteen.

Merseysideltä löytyy kaksi nuorta ja pian sopimuksetonta pelaajaa. Liverpoolin 23-vuotias keskikenttämies Emre Can ei ole päässyt seuran kanssa yhteisymmärrykseen. Samanikäisen Ross Barkleyn jatkaminen Goodison Parkilla taas näyttää erittäin epätodennäköiseltä.

Saksan maalla sopimusneuvotteluihin muiden kuin nykyisen työnantajansa kanssa pääsee kesän Confederations Cupissa säväyttänyt Leon Goretzka, 22. Schalkea edustavan Goretzkan lahjakas ikätoveri ja joukkuekaveri Max Meyer on samassa tilanteessa. Hoffenheimille viisi osumaa alkukaudesta ampunut Mark Uth, 26, lienee myös yksi Bundesliigamarkkinoiden kuumimmista nimistä.

Espanjan kärkinimi tässä kategoriassa on Atletico Madridin 22-vuotias huipputoppari Jose Gimenez. Serie A:n huipuista Lazion Stefan De Vrij’n, 25, ja Napolin Faouzi Ghoulamin, 26, pahvit päättyvät tähän kauteen.

Muissa Euroopan liigoissa pelaavista vapaille markkinoille on nykytiedon mukaan suuntaamassa Ajaxin 24-vuotias Amin Younes, Shakhtar Donetskin Bernard, 25, Besiktasia ja Turkin maajoukkuetta edustava Oguzhan Özyakup, 25, Nicen 24-vuotias hyökkääjä Alassane Plea sekä Kiovan Dynamoa edustava Kroatian maajoukkuetoppari Domagoj Vida, 28. Eikä myöskään sovi unohtaa lajin kauhukakarana tunnettua Mario Balotellia, 27, joka teki viime kesänä Nicen kanssa uuden yksivuotisen sopimuksen.

Yli 30-vuotiaita viimeistä sopimuskauttaan pelaavia huippuja löytyy runsaasti myös Ibrahimovicin jälkeen. Bayernin Münchenin laituriduo Arjen Robben, 33, & Franck Ribery, 34, Manchester Cityn keskikentän ankkuri Fernandinho, 32, sekä Atletico Madridin luottomies Juanfran, 32, saattavat vaihtaa kesällä maisemaa ilman siirtokorvausta. Tähän kauteen päättyy myös Serie A:n huippupuolustajiin kuuluvien Mirandan, 32, ja iki-Juventus Giorgio Chiellinin, 33, sopimukset. Ranskassa Monacon 31-vuotias erikoistilannespesialisti Joao Moutinho pelaa viimeistä sopimuskauttaan.

Emre Can, Alexis Sanchez ja Leon Goretzka saattavat kaikki vaihtaa seuraa ilman siirtokorvausta. (Ian Walton/Getty Images)

Vastaisku poskettomille siirtosummille?

Kesän siirtomarkkinoilla riitti parranpärinää hurjiin summiin kohonneista siirtokorvauksista. Kesän kovimpiin kuluttajiin kuuluneen Man Unitedin manageri Jose Mourinho esitti erinomaisen huomion Neymarin megasiirron jälkeen. Lusitaaniluotsin mukaan Neymar oli maksetun korvauksen arvoinen, mutta hänen siirtonsa tulee paisuttamaan jo ennestään ”hulluja” markkinoita. Käytännössä Mourinho tarkoitti, että Neymar-kaupan jälkeen tullaan näkemään tukku siirtoja, jossa pelaajista maksetaan reippaita ylihintoja. Eikä portugalilainen ollut väärässä.

Yhtään superlupaus PSG:n paitaan siirtynyttä Kylian Mbappea vähättelemättä, nousi 18-vuotias ranskalainen Monacon pelaavaan kokoonpanoon vajaa vuosi sitten. FFP-säädösten takia ensi kesänä aktivoituva ostovelvoite kerryttää Monacon kassaa 180 miljoonalla eurolla. Ja nyt puhutaan pelaajasta, joka ei ollut kaupan toteutumishetkellä pelannut kuin yhden kauden huipulla.

Paul Pogban toissa kesän ennätyssiirron peittosi myös Ousmane Dembele, josta Barcelona pulitti yli 100 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin Dortmundille 15 miljoonaa euroa maksanut ranskalainen pelasi eittämättä huippukauden ja omaa eväät nousta aivan futismaailman terävimmälle huipulle, mutta on täysin absurdia maksaa yli 100 miljoonan euron siirtokorvaus yhden huippukauden pelanneesta lupauksesta.

Kovia summia maksettiin myös huippulupausten takana. Everton pulitti Swansealle 49 miljoonaa euroa 28-vuotiaasta Gylfi Sigurdssonista, joka on erinomainen jalkapalloilija, muttei missään nimessä maailmanluokan pelaaja.

Siirtosummia ei kuitenkaan kannata suhteuttaa kymmenen vuoden takaisiin, koska jalkapalloon virtaavan rahan määrä on kasvanut niin huimasti. Toisin sanoen, vaikka rahan arvo on pysynyt likipitäen samana, on kasvanut ostovoima nostanut hintoja – etenkin tv-rahassa kylpevien Valioliigaseurojen osalta. Pikkuhiljaa kuningaspelin huipulla kuplan on kuitenkin puhjettava, sillä loputtomiin siirtosummat eivät voi kasvaa.

Yksi mahdollisuus on nimenomaan sopimusten pelaaminen loppuun, mitä jotkut asiantuntijat ehtivät ounastelemaan jo kesällä.

Paljon ehtii vielä tapahtua, eikä varmasti kaikki edellä mainitut ole vapaata riistaa kesällä tai edes neuvottelemassa uusista sopimuksista tammikuussa. Osalla on nykyisissä sopimuksissa optioita, joko omasta tai seuran puolesta. Se, että listalla on kuitenkin niin paljon nimiä kertoo jostain. Varsinkin kun joukossa on niin monta nuorta huippupelaajaa.

Aiemmin seurat ovat saaneet lähes poikkeuksetta sidottua alle 30-vuotiaat tähtensä pitkiin sopimuksiin, mikä on pitkälti estänyt vapaat siirrot. Nyt kun siirtosummat ovat kohonneet pilviin, näyttää moni nuori tähti haluavan mittauttaa arvonsa vapailla markkinoilla. Päällimmäisiä syitä uuteen tilanteeseen on kaksi, urheilulliset ja taloudelliset.

Urheilullisesta näkökulmasta nuorempien huippujen ei välttämättä ole järkevää sitoa itseään pitkäksi aikaa, mikäli he eivät pelaa absoluuttisissa huippuseuroissa. Schalke voi pyytää 22-vuotiaasta Leon Goretzkasta nykymarkkinoilla perustellusti vähintään 60 miljoonaa euroa, mutta kuka uskaltaa ottaa riskin B-korin joukkueessa dominoineen talentin kanssa. Goretzkan taas voi olla vaikea irrota Schalkesta, joka alkaa käymään keskikenttämiehelle liian pieneksi.

Varoittavana esimerkkinä voi nähdä Leicesterin Riyad Mahrezin, jolla on Kettujen kanssa sopimus kevääseen 2020 asti. Algerialaistaituri ilmaisi lähtöhalunsa heti kauden päätyttyä, mutta kun kukaan ei ollut valmis vastaamaan Leicesterin reippaan 50 miljoonan euron hintapyyntöön, jäi Mahrez King Power Stadiumille.

Taloudelliset houkuttimet taas voivat olla vieläkin suurempia. Kun kosijoita on useampia, pystyy pelaajaa luonnollisesti hinaamaan palkkapyyntöään reilusti ylöspäin. Tämä näkyy esimerkiksi NHL:n vapailla markkinoilla, jossa hieman keskivertoa paremmat pelaajat tuntuvat tämän tästä saavan tähtipelaajien sopimuksia. Kilpailun lisäksi pelaajien on mahdollisuus napata huomattavasti suurempia allekirjoitusbonuksia, kun seurojen ei tarvitse maksaa heistä siirtokorvauksia.

Nämä spekulaatiot voivat toki osoittautua turhiksi tai ne voivat toteutua vasta muutaman vuoden päästä. Niin tai näin, saattaa futismarkkina muuttaa muotoaan pelaajasiirtojen osalta. Voi siis olla, että pilviin nousseet siirtosummat ajavat entistä enemmän huippupelaajia ja nuoria talentteja vapaille markkinoille.

Vuoteen 2019 on tällä hetkellä pitkä matka, mutta tämän hetken tiedon mukaan vapaille markkinoille olisi tulossa liuta huippupelaajia. Sergio AgüeroDavid De GeaThibault CourtoisAngel Di MariaMarco Reus ja Cesc Fabregas ovat kaikki nykyisen sopimuksensa toiseksi viimeisessä vuodessa.

Sopimusten pelaamisen loppuun voi näin ollen nähdä ainakin jonkin asteisena vastaiskuna järjen vastaiselta tuntuvia siirtosummia vastaan. Kehitys voi puhkaista siirtokuplan, mutta kasvattaa eroja suurseurojen ja pienempien välillä, sillä tällä mallilla pienemmät seurat eivät saa siirtokorvauksia.

Toinen seuraus on luonnollisesti se, että siirtosummat kääntyvät laskuun, kun taas palkkakehitys – ainakin huippujen osalta – lähtee kovaan kasvuun. Jalkapallomarkkinoilla eletään siis erittäin jännittäviä aikoja ja mahdollista käännekohtaa.

Lähde: Transfermarkt

Kansikuva: Alex Caparros/Getty Images