Bosnia & Hertsegovina-Iran, klo 19.00

F-lohkon toisessa kamppailussa kohtaavat jo mahdollisuutensa jatkopaikkaan menettänyt Bosnia & Hertsegovina sekä vielä pudotuspelikierrokselle pääsystä haaveileva Iran. Bosnia on pelannut hyvää jalkapalloa, mutta kärsinyt kovista ja virheellisistä tuomariratkaisuista. Iran taasen on perustanut pelinsä tiiviiseen puolustuspeliin, joka oli tuoda megaluokan yllätyksen Argentiinaa vastaan.

Asetelma

Kuten sanottua, sympaattinen ja iloista jalkapalloa pelannut Bosnia & Hertseegovina on jo menettänyt mahdollisuutensa jatkopaikkaan. Kisojen ensimmäisessä ottelussaan maa kiusasi tosissaan Argentinaa, mutta hävisi kuitenkin 2-1. Toisessa ottelussa tukkaan tuli Nigerialta 1-0, mutta ottelu muistetaan lähinnä useista katastrofaalisista tuomarivirheistä, joista Bosnia kärsi kovasti. Iran taasen on pelannut turnauksessa kaksi ottelua, mutta maalitili on vielä avaamatta. Nigeriaa vastaan joukkue taisteli 0-0 tasatuloksen ja samat loppulukemat olivat lähellä myös Argentiinaa vastaan ennen Lionel Messin yksilösuoritusta lisäajan kupeella. Iran tarvitsee jatkopaikkaan ehdottomasti voiton, mutta sekään ei välttämättä riitä, sillä jatkopaikka vaatisi sitä, että Argentiinan kukistaisi lohkon toisessa kamppailussa Nigerian.

Bosnia & Herzegovina

Maan historian ensimmäisiä jalkapallon arvokisoja pelaava Bosnia lähti kisoihin potentiaalisena mustana hevosena, mutta tuloksena on kaikkien suureksi pettymykseksi aikainen kotimatka. Pelkkä paikka arvokisoissa oli kovia kokeneelle maalle kuitenkin valtavan iso asia, sen huomasin itse ollessani Bosniassa kisojen ensimmäisen ottelun aikana. Vaikka ihmiset vakuuttelivatkin, että pelkkä paikka kisoissa on maalle kuin lohkovoitto, aiheutti Nigeriaa vastaan koetut tuomarivirheet maassa todellisen kalapaliikin, joka ei ole vieläkään loppunut. Jotain joukkueen ja kansan tunnetiloista voi päätellä Edin Dzekon kommentista tappion jälkeen.

We are going homewe are sad because of that but the referee should go home too. – Dzeko

Bosnia on esiintynyt kisoissa hyvin, vaikka pistetili onkin vielä avaamatta. Joukkueen vahvana pidetty hyökkäyspeli ei ole kuitenkaan missään vaiheessa lähtenyt rullaamaan, vaikka keskikentän kuningas Miralem Pjanic onkin pelannut hienon turnauksen. Bosnia on pyrkinyt pelaamaan turnauksessa hyökkäysvoittoista jalkapalloa, vaikka se ei joukkueen maalitilastoissa näykkään. Irania vastaan joukkueella ei ole enää mitään hävittävää, mutta pelaajat haluavat palkita intohimoiset kannattajat voitolla. Joukkue ryhmittynee 4-2-3-1 muodostelmaan, jossa epävireisesti kisoissa esiintynyt supertähti Edin Dzeko pelaa yksinäisenä kärkenä. Bosnia pyrkinee ottamaan ottelun kontrolliinsa ja luomaan tilanteita laitojen kautta, joka sopii erityisen hyvin Dzekolle, joka on yksi maailman vaarallisimmista kärjistä vastustajan rangaistusalueen sisällä.

byi 25.6.Iran

Jalkapalloromantikkojen ja Mika Nurmelan vihat niskaansa saanut Iran on päävalmentaja Carlos Queirozin johdolla lähtenyt hakemaan kisoista parasta mahdollista tulosta, ei keräämään uusia ystäviä. Joukkue on pitänyt palloa kahdessa ensimmäisessä ottelussa keskimäärin käsittämättömät 27 % peliajasta ja joukkueen maalitili on vielä avaamatta. Nyt Iran tarvitsee kuitenkin ehdottomasti voiton, joten etukäteiskaavailuissa Queiroz johdattaa kentälle nähtyä hyökkäävämmän joukkueen. Mitään seksijalkapalloa tuskin on silti odotettavissa, Iran ei nimittäin pysty paperilla kilpailemaan Bosnian kanssa ja joukkue hakenee tälläkin kertaa rauhassa vastaiskupaikkoja, joista tarkoituksena olisi iskeä ainakin se yksi voittoon riittävä maali. Ykköskärki Ghoochannejhadin rooli kisoissa ei ole ollut kadehdittava, sillä mies joutuu operoimaan ypöyksin vastustajan puolustuslinjaa vastaan. Quieroz peluuttanee Irania niin ikään 4-2-3-1 muodostelmalla, mutta roolittanee varsinkin laitahyökkääjät huomattavasti nähtyä hyökkäävämpään rooliin.

iran 256Pelin kulku

Bosnia ottanee itselleen pallonhallinnan ja pyrkii rakentelemaan rauhassa paikkoja ykköskärki Dzekolle. Mitä pidemmälle ottelu etenee, sitä enemmän Iranin on avattava peliään, sillä jatkohaaveiden kannalta joukkueen on ehdottomasti voitettava tämä ottelu, mielellään mahdollisimman suurella maalierolla. Bosnian keskikenttä on täynnä satumaisen taitavia pelaajia, jotka osaavat tilaisuuden tullen rokottaa vastustajaa, joten Iranin pitää pyrkiä pitämään pakka tiivinää myös hyökkäyspäässä. Jos Bosnia tekee ottelun alussa maalin, voidaan ottelussa nähdä rumatkin lukemat, sillä silloin Iranin on hyökättävä todella yltiöpäisesti loppumatsin ajan.

Bosnialta odotin enemmän, sillä joukkueessa on paljon Saksassa pelaavia pelaajia. Mutta ensikertalaisilla ei tällä kertaa ollut onneakaan. Veikkaan, että he silti ottavat historiansa ensimmäisen arvokisavoiton, siitäkin huolimatta, että vastassa on iranilainen seinä. – Sami Hyypiä, legenda.

Vedonlyönti

Käsissä on jälleen kerran sellainen ottelu, joka voi päättyä periaatteessa ihan miten vain. Pohdimme pitkään alle 2,5 maalin pelaamista, mutta päätimme panostaa vetokassamme illan muihin otteluihin. Iran tuskin tulee tekemään useampaa maalia, mutta panoksettomana pelaava Bosnia saattaa innostua, varsinkin jos he saavat tehtyä maalin heti ottelun alussa. Bosnia on siis pienoinen ennakkosuosikki, mutta Iran osoitti Argentinaa vastaan osaavansa puolustaa kurinalaisesti 90-minuuttia. Nyt pelkkä puolustaminen ei kuitenkaan riitä, vaan joukkueen on ehdottomasti tehtävä ainakin yksi maali.

Tuplaa talletuksesi Betssonilla. Lunasta 100€ bonus vedonlyöntiin tästä.