Brasilia – Hollanti, klo 23.00

Estadio Nacional Brasilialla MM-kisojen pronssiottelussa kohtaavat Brasilia ja Hollanti. Ottelu alkaa klo 23.00 ja lähetys TV2:lla klo 22.35. Ottelun selostaa Matti Härkönen.

Asetelma

Kisojen isäntämaa koki yhden kaikkien aikojen nöyryytyksistä, kun se hävisi Saksalle välieränsä lukemin 7-1. Hollanti haki ratkaisua pidemmän kaavan kautta Argentiinaa vastaan, kun varsinainen peliaika päättyi maalittomaan tasapeliin. Lopulta Argentiina vei rangaistuspotkukilpailun selkeästi, ja Hollanti joutui tyytymään pronssiotteluun.

Molemmista leireistä kuului tappiollisten otteluiden jälkeen nurinaa pronssiottelua kohtaan, mutta lauantai-iltana ammattiylpeys vienee voiton, eikä kumpikaan joukkueista halua hävitä turnauksen viimeistä otteluaan.

Brasilia

Seleçãon pelissä Saksaa vastaan meni lähes ottelun alusta alkaen kaikki mahdollinen pieleen. Tasapainottavan topparin ja pelillisen johtajan Thiago Silvan puuttuminen näkyi karulla tavalla, ja topparipari Dante-Luiz esittivät turnauksen huonointa puolustuspeliä. Toki, Brasilia joutui avaamaan peliään ja yrittämään riskillä Saksan saatua nopeasti kaksi ensimmäistä maalia, mutta se ei poista sitä faktaa, että isännät murenivat täysin paineiden alla, eivätkä kyenneet pelaamaan omalla tasollaan. Ottelu oli selvää pässinlihaa viimeistään Kroosin 3-0 maalin jälkeen, joten loppu oli pelkkää kosmetiikkaa – liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata 7-1 tuloksesta vetää.

Scolari saa otteluun takaisin Silvan, ja hänen merkityksensä joukkueelle on iso. Tilaa hänelle antanee Dante, sillä Luiz on kuitenkin pelannut aiemmissa peleissä hyvin Silvan kanssa yhteen. Neymar on sivussa, kuten varmasti kaikille on tullut selväksi. Muuten on erittäin vaikea ennakoida, tekeekö Scolari lisää vaihdoksia avausmiehistöönsä. Todennäköisesti kyllä, sillä kansa haluaa nähdä muutoksia rajusti epäonnistuneen joukkueen kokoonpanossa.

Brasilia lähtee 4-2-3-1-ryhmityksellä, jossa avainasemassa ovat ennen kaikkea keskikentän pohjalla Gustavo ja Fernandinho. Hollanti ei perusta peliään samalla tavallan pelin temmon tappamiseen kuin Saksa, joten uskon että laitapuolustajina nähdään Alves ja Marcelo. Hyökkäyksessä yksinkertaisesti ei ole riittävästi vaihtoehtoja, jotta voitaisiin tehdä mitään radikaalia muutosta, joten piikissä nähtäneen Fred, ja alempana Oscar, Hulk ja Willian/Bernard.

brazil 11.7.Hollanti

Hollannin leiristä kuultiin sekä valmentaja Louis van Gaalin että Arjen Robbenin suusta, että pronssiotteluita ei pitäisi missään nimessä pelata. Paljon voidaan laittaa niukan tappion piikkiin, mutta ei voi olla ajattelematta, miten valmentajan ja johtavan pelaajan esimerkki vaikuttaa asenteeseen.

This match should never be played. I’ve been saying that for 10 years; it’s unfair. There is only one award that counts and that is becoming world champions.

The worst thing is that there is a chance you are going to lose twice in a row. And in a tournament in which you have played so marvellously well you go home as a loser. – Louis van Gaal (SuperSport.com)

Uskon ja toivon, että joukkue haluaa päättää kisansa voittoon. Brasiliaa vastaan sopisi parhaiten 3-5-2 tai 4-1-3-2 -ryhmitys. Mikäli van Gaal ei laita totaalista kokoonpanorulettia pyörimään, kärjessä Snejder, Robben ja van Persie pääsevät pelaamaan omilla vahvuuksillaan: nopeudella ja taidolla. Kelpo ottelun pelnnut Kuyt on rosterissa myös, enkä usko puolustuslinjaankaan tulevan muutoksia. Keskikentällä vaihtoehtoja sen sijaan riittää. Peluuttaako De Jongia, vai antaako esimerkiksi Clasielle näyttöpaikkaa?

Taktisesti Brasilia sopii Hollannille paremmin kuin Argentiina. Hollannin ei tarvitse ottaa pallonhallintaa ja se pääsee käyttämään vahvuuksiaan: suunnanmuutospeliä ja nopeutta.

Kaiken kaikkiaan on vaikee ennakoida, millä kokoonpanolla Hollanti lähtee otteluun. Haluaako se oikeasti kamppailla voitosta, vai osoittaako van Gaal mieltään pronssiottelua kohtaan ja tekee RoPSit ja laittaa kentälle B-miehistönsä?

hollanti 11.7.Pelin kulku

Ottelu on sinällään panokseton, sillä suurin titteli on mennyt molemmilta ohi suun. Historian saatossa pronssipelit ovat olleet runsasmaalisia, enkä odota tämänkään vuoden tekevän poikkeusta. Joukkueiden fokus ei tule pysymään tiukassa puolustuksessa, vaan pelaajat haluavat hyökätä. Kun vielä molempien pelitapakin tukee nopeita hyökkäyksiä ja vauhdikasta peliä, tilanteita tullaan varmasti näkemään. Brasilian laitapakit tykkäävät nousta, mikä avaa Hollannille mahdollisuuksia ylivoimahyökkäyksiin.

Vastaavasti, Brasilia voi pestä kasvonsa kotiyleisönsä edessä ja lähteä pelaamaan iloista hyökkäyspeliä. Ongelma Brasilialla on edelleen se, että kuka tekee maalit Neymarin poissaollessa. Hollanti ei kuitenkaan tule puolustamaan samalla intensiteetillä kuin Saksa, joten aavistuksen verran helpompaa maalinteko tulee olemaan. Brasilialla on edelleen vaaralliset erikoistilanteet, joten se voi iskeä myös niistä.

Saako Brasilia kerättyä itsensä? Saavatko he keskittymisen kasaan, ja haluavatko he voittaa? Heillä on kasvojenpesun paikka, ja monta asiaa korjattavana. Heidän itää pelata joukkueena ja Luis Felipe Scolarin valittava oikea joukkue eikä yksilöitä. Heidän pelaajistonsa on parempi kuin Hollannilla, eli jos he pelaavat joukkueena, heidän pitäisi voittaa. – Jere Uronen, Huuhkajat

Vedonlyönti

Olemme Jere Urosen kanssa samaa mieltä siitä, että Brasilian pitäisi ottelu voittaa. Ottelussa tullaan näkemään maalitilanteita ja maaleja enemmän kuin aiemmissa pudotuspeliotteluissa. Joukkueiden puolustusmotivaatio on iso kysymysmerkki, ja veikkaamme molemmat joukkueet tekevät maalin. Oma veikkauksemme on, että Brasilia voittaa ottelun joko 3-1 tai 3-2. Lapulle kotivoitto + molemmat tekevät maalin. Kerroin on mieltäylentävä 3.65.

pronssi