Brasilia – Saksa klo 23.00

60 ottelua pelattu, neljä joukkuetta jäljellä. Estadio Mineiraolla, Belo Horizontessa tiistai-iltana kohtaavat kisojen isäntämaa Brasilia ja kisojen ennakkosuosikkeihin lukeutuva Saksa.

Asetelma

Kumpikin joukkueista on selvittänyt tiensä välieriin tekemällä tarvittavan. Kumpikaan joukkueista ei missään nimessä ole häikäissyt kuin ajoittain, mutta kuten voittavalle joukkueelle on tyypillistä, ovat Luiz Felipe Scolarin ja Joachim Löwin miehistöt onnistuneet kääntämään tiukat ottelut itselleen.

La seleçãon ja die Mannschaftin tilastotkin ovat lähes identtiset: molemmilla joukkueilla on alkulohkosta yksi tasapeli, ja molemmat ovat joutuneet turvautumaan pudotuspelivaiheessa lisäaikaan tai rankkareihin kertaalleen. Maaleja joukkueet ovat tehneet 10, Saksa on päästänyt kolme, Brasilia neljä maalia.

Saksa ja Brasilia kohtasivat viimeksi MM-tasolla vuoden 2002 Etelä-Korean finaalissa, jossa Seleção oli parempi lukemin 2-0. Brasilian viimeisimmän ja viidennen mestaruuden jälkeen joukkueet ovat kohdanneet kolmesti. Molemmat ovat voittaneet kerran ja kerran pisteet on jaettu. Viimeisimmästä kohtaamisesta on jo kuitenkin melkein kolme vuotta, joten pitkälle vietyjä johtopäätöksiä ei tuloksista kannata vetää.

Saksa lähtee otteluun pienenä ennakkosuosikkina, sillä Brasilian kokoonpanosta ovat sivussa sekä Neymar että Thiago Silva. Löwin miehistö pääsee otteluun miltei täysin terveenä, vain Mustafi on loukkaantumisen takia sivussa. Per Mertesacker käy ottelupäivän aamuna läpi testit, joissa ratkeaa onko mies kehissä.

Brasilia

Seleção yllätti monet ottelussa Kolumbiaa vastaan pelaamalla avointa hyökkäyspeliä. Kritiikkini Brasilian puolustusvoittoisesta ja varovaisesta pelitavasta voitiin heittää tuon ottelun osalta romukoppaan. Kuitenkin, täytyy muistaa ettei Brasilia tehnyt pelitilannemaalia tuossa ottelussa. Toppari Silva nikkasi pallon sisään kulmapotkusta ja David Luizin maali tuli vapaapotkusta.

Scolari joutuu tekemään vaikean valinnan: lähteäkö hyökäämään ilman Neymarin ja Silvan panosta Kolumbia-ottelun tavoin, vai muuttaako pelitapaa puolustavammaksi. Neymarin puuttuminen on toki iso menetys, mutta vielä enemmän Brasilia kärsii Thiago Silvan poissaolosta. Hän se ehkä kaikkein lähiten täydellisyyttä hipova toppari, Brasilian puolustuksen tasapainottava pelaaja ja joukkueen henkinen johtaja.

Odotan Scolarin pelaavan 4-2-3-1-ryhmityksellä, jossa Neymarin paikan ottaa Willian ja Dante tulee Silvan tilalle toiseksi toppariksi. Brasilian toppareilta tuskin nähtään aivan vastaavia nousuja kuin Kolumbia ottelussa, ja pelinteon vastuu siirtynee kaksikolle Willian – Oscar. Paineet maalinteosta kasautuvat Hulkille, joka on vaisun alkulohkovaiheen jälkeen väläytellyt. Hulk on räjähdysherkässä kunnossa, ja mikäli tulivuori purkautuu huomenna, eivät Saksan topparit ehdi juurikaan ymmärtää, mikä heihin iski.

Keskikentällä tasapainoisen turnauksen pelannut Fernandinho on parempi vaihtoehto kuin Paulinho, etenkin kun Neymar puuttuu. Fernandinho on monipuolisempi pelaaja kentän molempiin suuntiin kuin Paulinho, ja osoitti Kolumbiaa vastaan pystyvänsä hoitamaan puolustusvelvoitteensa erinomaisesti. Scolari on väläytellyt myös 4-3-1-2 tai klassisen joulukuusen käyttämistä, jotta Saksan keskikenttäpelaamista saataisiin vaikeutettua. En kuitenkaan usko aivan näin radikaaliin muutokseen.

Playing with three defensive midfielders is an option. If I have two players in there, the full-backs will have less freedom but I might be able to add something that imposes a bit more damage on Germany too. – Scolari (DailyMail)

Odotan, ja varmasti moni muukin odottaa, että näemme tiistai-iltana vastahyökkäyspelin nimeen vannovan Brasilian. Saksa on turnauksen ahkerin syöttelijä, ja se haluaa pallonhallinan. Toisaalta, taktiikkanero Scolari on varmasti laskenut todennäköisen välierävastustajan olevan juuri Saksa, eikä sinällään olisi yllättävää, mikäli hän haluaisikin haastaa Saksan riistämällä pallonhallinnan itselleen. Kysymys kuuluukin, kuka olisi tässä tapauksessa Brasilian hyökkäyksen moottori?

Brazil 7.7Saksa

Saksa ei ole häikäissyt hyökkäyssuuntaan, mutta sen ei ole tarvinnut häikäistä. Itse asiassa Saksa on ollut jopa loistava, jos katsotaan taktiikan onnistumista. Viimeistely on hivenen takkuillut alkulohkon jälkeen, eikä maalipaikoillakaan ole juhlittu, mutta die Mannschaft on riisunut kerta toisensa vastustajansa aseista ja pelannut peliä tavalla, joka heille on sopinut parhaiten: rauhallisella temmolla, hitaasti mutta varmasti tilaisuuksiaan vaanien.

Uskon Saksan lähtevän samalla miehistöllä kuin edelliseen Ranska-otteluun. Mikäli Mertesacker ei ole pelikuntoinen, löytynee Lahmin paikka tällä kertaa puolustuslinjasta. Saksalla ei ole tarvetta muuttaa 4-2-1-3 (tai 4-2-2-2)-ryhmitystään, sillä se on mitä parhain tappamaan tempo Brasilian pelistä. Özil ja Müller pelaavat todella laajalla säteellä ja hakevat palloja välillä Schweinsteigerin ja Khediran jalasta. Juuri muodostelman löyhyys ja vapaus takaa sen, että Saksa pystyy dominoimaan keskikenttää ja siten määrätä pelin kulun.

Löwin miehistön vahvuus on sen monipuolisuus. Mikäli kaksikko ÖzilMüller ei onnistu purkamaan vastustajien puolustusta, keskikentältä löytyy viimeistelyvoimaa Schweinsteigerin  ja Kroosin jaloista. Ja kuten nähtiin, Saksa on vaarallinen erikoistilanteissa. Pelaajat Özilia ja Khediraa lukuunottamatta ovat kohtalaisen kookkaita ja hyviä pääpelaajia, joten Brasilialla ei ole huomenna hirveästi varaa rikkoa.

Pakko on nostaa esiin myös Saksan maalivahti Manuel Neuer. Mikäli Kaylor Navas ei olisi pelannut Costa Rican paidassa niin käsittämättömän vahvaa turnausta, liputtaisin Neuerin valintaa turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Kankeahkot topparit ovat päästäneet välillä vastustajia vaarallisille maalintekosektoreille, mutta Neuer on ollut maalillaan itse varmuus.

Saksa 7.7Pelin kulku

Ottelun alku näyttää suuntaa pelille. Mikäli Saksa saa kontrollin itselleen, tulee ottelu noudattamaan aika selkeää kaavaa: Saksa hallitsee, Brasilia iskee vastaan. Jos taas Brasilia saa horjutettua Saksaa ottelun alussa jopa maalilla, saa ottelu aivan uuden luonteen. Lisäksi, mikäli Brasilia lähtee rohkeasti haastamaan Saksaa sen omilla aseillan, voi isäntämaan ylpeydellä olla hyvätkin mahdollisuudet viedä ottelu nimiinsä.

Jotenkin minusta tuntuu, että ottelusta tulee Saksan ja Ranskan välisen ottelun toisinto sillä erolla, että Brasilia tulee varmasti jättämään kaikkensa kentälle ja haastamaan paremmin Saksan puolustusta. Kuitenkin, Saksan peli on näyttänyt kahdessa edellisessä ottelussa niin hallitulta, niin rauhalliselta, että uskon turnauksen eniten syötelleen joukkueen ottavan pelin haltuunsa.

Jos Saksa voittaa ottelun, voittaa se sen 1-0 tai 2-1. mikäli Brasilia vie, lukemat voivat olla suuremmatkin. Tasapelin riskin on ilmeinen, sillä kyseessä on kaksi tarkasti puolustuspäähän pelaavaa joukkuetta.

Tässä vaiheessa kaikki pelit ovat tiukkoja, mutta Brasilialta puuttuu nyt kaksi avainpelaajaa varmuudella ja Saksa on ollut vakuuttava. Saksalla tuntuu vain olevan pelissä kaikki kunnossa ja samalla pelillä he ovat hyvin lähellä finaalipaikkaa. Brasilian voitto olisi pieni yllätys, mutta toisaalta nämä ovat olleet yllätysten kisat. – Riku Riski, Huuhkajat

Vedonlyönti

Kuten jo aiemmin sanottu, tasapelin riski on tässä vaiheessa turnausta todella suuri. Siksi lähdemme purkamaan ottelua tästä lähtökohdasta, samalla odottaen että ottelusta tulee vähämaalinen. Kumpikin joukkue ei tee maalia saa mukavan kertoimen 1,81. Tästä pientä selkärankaa päivän vedoille. Mukana on siis mahdollisuus että toinen joukkue pystyy viemään ottelun jo varsinaisella peliajalla 1-0 tai 2-0 lukemin. Tasapeli ja alle 2,5 maalia on jo tullut vetona turnauksen aikana tutuksi. Tämä on hyvä lähtökohta myös tähän otteluun, sillä tuskin 2-2 tasatulosta nähdään. Viimeinen kohde kermana kakun päälle on puoliaika/lopputulos X/X kertoimella 4.25. On varsin todennäköistä, että ensimmäinen puoliaika on vielä asetelmien hakemista ja ehkäpä jopa ylivarmaa junnaamista. Palloa siirellään, mutta todellisille maalipaikoille ei vielä ainakaan ottelun alussa päästä. Ne todelliset maalipaikat ovat muutenkin koko ottelussa kortilla meidän näkemyksemme mukaan. 0-0 on tulos, joilla kaikki päivän vedot tulevat kotiin, mutta jo yhdelläkin osumalla päästään (jo lähes = x/x) omille.

brassitsaksa

 

 

Tuplaa talletuksesi Betssonilla. Lunasta 100€ bonus tästä.