Huuhkajat kovan haasteen edessä: ”Itseään tässä huijaa, mikäli lähtee tekemään Islannista jotain muuta kuin selkeän ennakkosuosikin”

Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa illalla Islannin. Koko Suomen suosikkijoukkueeksi kesän EM-kisoissa noussut sympaattinen Islanti on hyvä tasonmittari Huuhkajille, sillä saarivaltion maajoukkue on muuttunut kesän jälkeen äärimmäisen vähän ja vilisee lukuisia kovia pelimiehiä. Faneille.comin toimittajat Eemeli KosonenJaakko Tiira ja Roope Liimatainen perkasivat niin Huuhkajien nykytilanteen kuin mahdollisuudet ”Reykjavikin ihmeeseen”.

Suomella on takana 1-1 -tasapeli Kosovoa vastaan. Mitä karsintojen avauksesta jäi käteen?

EK: Ei juuri mitään. Avauspelistä olisi ehdottomasti pitänyt napata kolme pistettä, mutta pelitapahtumien perusteella tasapeli ei missään nimessä ollut vääryys. Moni Huuhkajien pelaaja pelasi niin pahasti alakanttiin, että pelistä ei kannata ottaa mitään jatkoa varten. Pelkästään organisoidut hyökkäyksetkin loistivat poissaolollaan, maalipaikoista puhumattakaan.

JT: Todiste siitä ettei kolmen linja toimi huuhkajissa. Karsinta-avaus osoitti myös kuinka korvaamattomia pelaajia Perparim Hetemaj sekä Tim Sparv ovat nykyhuuhkajille. Vaikka startti ei ollut missään määrin toivottu, oli pistetili hyvä saada avatuksi. Eihän Kosovo nyt kuitenkaan mikään Liechtensteiniin tai Luxembourgiin verrattavissa oleva maajoukkue ole, vaikka moni on Suomessa näin olettanutkin.

RL: Musta Pekkahan sieltä käteen jäi. Tasapeli tuntui tappiolta ja sitä se myös melkeinpä on, kun punnitaan mistä peleistä ne tarvittavat pisteet olisi helpoin napata ja mistä ei. Pelillisesti ottelu oli vielä tulostakin huonompaa, joten parannettavaa todella riittää. Onneksi jokaisesta ottelusta saa voitosta saman kolme pistettä ja tasapelistä yhden, joten mitään ei vielä ole lopullisesti menetetty, urakka vain tehtiin vaikeaksi heti kättelyssä.

Minkälaisista lähtökohdista Huuhkajat lähtee torstain otteluun?

EK: Kohtalaisista. Joel Pohjanpalon loukkaantuminen on paha takaisku, mutta Perparim Hetemaj’n paluu ei olisi voinut tulla parempaan saumaan. EM-karsintojen avaus oli Suomelta farssi, mutta suunta ei ole kuin ylöspäin. Nyt Huuhkajat pääsee kamppailuun selvästi altavastaajana ja kyttäämään rauhassa vastaiskuja.

JT: Sanoisin myös kohtalaisista. Eemelin mainitsema Pohjanpalon poissaolo yhdistettynä pitkäaikaispotilas Sparviin ovat luonnollisesti isoja menetyksiä kapealla materiaalilla operoivalle Suomelle. Tietysti ilmassa on isoja kysymysmerkkejä esimerkiksi peliryhmityksen ja roolituksen suhteen, mutta olen silti luottavainen, sillä Huuhkajat ovat osoittaneet puolustamisen onnistuvan. Islannille vetäytyvä pakka voi olla myrkkyä.

RL: Lohkossa kaikki joukkueet ovat ensimmäisen ottelun jälkeen tasoissa yhdellä tasapelipisteellä, joten siltä osin lähtökohdat ovat kunnossa. Kosovoa vastaan nähty esitys ei juuri toivoa anna, mutta josko peli tällä kertaa lähtisikin rullaamaan huomattavasti paremmin. Lähtökohdat eivät ole lohduttomat kunhan tässä välissä on onnistuttu tekemään selkeä ryhtiliike.

Miten suuri ennakkosuosikki Islanti on?

EK: Melko suuri. Pelkästään jo senkin takia, että joukkue ei hävinnyt edellisissä karsinnoissa ainuttakaan kotipeliä. Tosin, ennakkoon heikommat Kazakstan ja Latvia hakivat Islannista tasapelin, kun taas Tshekki, Hollanti ja Turkki kärsivät tappiot. Islannin joukkue on lähes sama kuin mainetta EM-kisoissa niittänyt ryhmä, jonka rutiini on jo kovalla tasolla. Huuhkajilta vaaditaankin melkoista venymistä eikä heikkoja lenkkejä saa olla. Islannin nykymaajoukkueen kovimman maalintekijän Kolbeinn Sigthórssonin puuttuminen loukkaantumisen takia on paha takaisku joukkueelle.

JT: Onhan Islanti kotonaan selkeä ennakkosuosikki, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Islanti on laadukas nippu, jonka pelaajat tienaavat leipäänsä kovissa sarjoissa ja isoissa rooleissa. Kertonee jotain Islannin laadukkuudesta, ettei Udinesen tasoisessa joukkueessa pelaava Emil Halfredsson mahdu joukkueen avaukseen. Sinällään Islannin näkeminen selkeänä ennakkosuosikkina on mielenkiintoista, sillä EM-viheriöillä valaanpyytäjät keskittyivät lähinnä puolustamisen ja rappaamiseen, joten torstaina nähtäneen erilainen Islanti.

RL: Näin se valitettavasti on, kuten herrat edellä toteavat. Itseään tässä huijaa, mikäli lähtee tekemään Islannista jotain muuta kuin selkeän ennakkosuosikin. Joukkue ei kuitenkaan silti ole mikään ylitsepääsemätön vuori Huuhkajille ja kyseessä ei hienoista EM-karsinnoista ja -kisoista huolimatta ole mikään Euroopan kärkimaa.

Ketkä Huuhkajien pelaajista ovat avainasemassa?

EK: Pohjanpalon ollessa loukkaantumisen takia sivussa Teemu Pukin rooli korostuu. Joni Kaukon ottaminen Pohjanpalon tilalle vaikuttaa kummalliselta, mutta ehkä kyseessä on Hans Backen yllätyskortti. Suomi kun olisi tarvinnut nimenomaan hyökkäyspäähän lisää ruutia. Isointa tasonnostoa avausosasta vaaditaan Roman Eremenkolta, joka oli Kosovoa vastaan lähes kentän heikoin pelaaja.

JT: On totta, ettei Eremenko ollut parhaimmillaan Kosovoa vastaan, mutta miehen perässä hiihdellyt päällystakki ei tehnyt Eremenkon pelaamisesta helppoa. CSKA Moskovan miehen pitäisi kuitenkin herätä näihin karsintoihin, sillä Suomelta puuttui Kosovoa vastaan linkki hyökkäyksen ja puolustuksen välistä. Myöskään Hetemajn roolia ei sovi vähätellä, sillä Chievon mies pelannee Islannin pelinrakentelun sielua, Swansean Gylfi Sigurdssonia vastaan.

Joko nyt nähtäisiin samaa Eremenkoa Suomi-paidassa kuin CSKA:n nutussa. Kuva: Getty

Joko nyt nähtäisiin samaa Eremenkoa Suomi-paidassa kuin CSKA:n nutussa. Kuva: Getty

RL: Kyllähän tässä katseet kiinnittyy hyökkäyspelaajien suuntaan, sillä maalinteko ja paikoille pääseminen on tökkinyt pahasti. Jollea on ikävä jo tässä vaiheessa, mutta kenties nyt on Pukin vuoro loistaa. Pukki on pelannut Bröndbyssä hyvin kahden kärjen systeemillä, mutta Huuhkajissa hänestä ei ole saatu juuri mitään irti. Mielenkiintoista on nähdä miten hyökkäyspeli koostuu ja ketkä saavat Backelta paikan näyttää osaamistaan ykköskärjen puuttuessa. Myös todella heikosti Kosovoa vastaan esiintyneeltä Eremenkolta odotan tällä kertaa paljon enemmän.

Missä Suomen mahdollisuudet Islannin kaatoon piilevät?

EK: Suomi on pelannut edellisten karsintojen päätyttyä harjoitusotteluita nimenomaan ennakkoon selvästi vahvempia joukkueita vastaan, joten joukkueen pitäisi olla valmis venymiseen. Toisaalta, vaikka numerot eivät olleet pahoja Italiaa ja Saksaa vastaan, niin Huuhkajat oli todella kaukana edes tasapelistä. Suomi antanee pallonhallinnan suosiolla kotijoukkueelle, ja kyttää paikkoja vastaiskuihin. Huuhkajilla on tosin ollut todella suuria ongelmia organisoitujen vastaiskujen luomisessakin. On sanomattakin selvää, että Lukas Hradeckyn on pelattava täydellinen ottelu ja Teemu Pukin, tai kenelle tahansa maalipaikkoja siunaantuu, on pystyttävä hyödyntämään ne tehokkaasti.

JT: Olen ehdottomasti samoilla linjoilla. Suomen kannattaa luovuttaa pallo isännille, sillä pallon kanssa operoiminen ei ole Islannin vahvuus. Jos taas Suomi haluaa hallita pelivälinettä, voi pelistä tulla vaikea. Islanti on kuitenkin niin sanottu haista v#6*u -joukkue fyysisine ja väsymättömine raappaajineen, kippari Aron Gunnarsson etunenässä. Omat paikat pitää kliseisesti käyttää, mutta Suomen olisi keksittävä jotakin edes maalipaikoille pääsemiseksi. Kenties Eero Markkanen piikkiin ja rehellistä lädipalloa kookkaalle kärjelle, jos paikat eivät aukea maata pitkin rakentamalla.

RL: Islanti ei ole paperilla mitenkään merkittävästi Huuhkajia edellä. Joukkueen menestys on perustunut siihen, että se on ollut yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Tästä kiittäminen käy Lars Lagerbäckiä, joka teki Islannin peräsimessä erinomaista työtä. Ruotsalainen ei valmenna ”viikinkejä” enää, joten joukkueen pakka voi olla enemmän tai vähemmän sekaisin ja parhaat saavutukset jo takanapäin. Käytännössä Huuhkajilla on täysi mahdollisuus olla tasaväkisessä ottelussa vastustajaansa parempi ja osoittaa se myös loppulukemissa.

Miten ottelussa käy?

EK: Sinivalkoisten lasien läpi katsottuna Huuhkajien tilanne ei ole täysin toivoton. Kazakstan ja Latvia osoittivat edellisissä karsinnoissa, että Islanti on haavoittuvainen kotikentällään. Hradeckyn loistotorjunnat siivittävät Suomen ensimmäiseen voittoon vuoteen, kun Huuhkajat hakee kolme pistettä lukemin 1-0.

JT: Ihailtavaa optimismia, johon en itse voi valitettavasti yhtyä. Suomen hyökkäys ilman Pohjanpaloa tulee olemaan äärimmäisen nuhaista, joten uskoisin Backen keskittävän voimansa oman maalin varjeluun. Kotiintuomisina Reykjavikista on tasuripiste maalittoman asemasodan jälkeen.

RL: Otetaan nyt vielä se kolmas ja realistisin vaihtoehto mukaan laskuhiin ja sanotaan Islannin voittavan yhdellä osumalla, Huuhkajien jäädessä ilman maalia. Ottelussa tuskin montaa rysää nähdään ja nyt vaan peukut pystyyn, että olen väärässä ja Suomi hoitaakin vähämaalisen nyhjäyksen nimiinsä.

Kansikuva: Getty