Mesut Özilin manttelinperijäksi — Bayer Leverkusenin huippulupaava Kai Havertz on seuraava saksalainen suurpelaaja

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on alkanut räväkästi, seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

Bayer Leverkusenilla on melkoisen pitkä historia kovan profiilin keskikenttäpelaajien suhteen. Seurassa on nähty menneinä vuosina lukuisia dominoivia pelaajia, jotka pystyvät kontrolloimaan pelin kulkua omalla tekemisellään. Lääketehtaan seuran uusin kultakimpale Kai Havertz jatkaa tätä perinteiden viitoittamaa tietä Leverkusenissa.

Michael Ballack, Toni Kroos, Arturo Vidal, Carsten Ramelow ja Bernd Schuster ovat käypiä esimerkkejä viime vuosikymmenten aikana Werkselfin riveissä loistaneista pelaajista. Yhdistämällä Ballackin viimeistelytaidon, Ramelowin kaksinkamppailukyvyn ja Vidalin fyysisyyden yhteen pakettiin, olisi kasassa hyvin lähelle Havertzin kaltainen pelaaja.

Johtavaksi pelaajaksi jo varhain

Aachenissa syntyneen Havertzin ensimmäiset junioriseurat olivat paikalliset Alemannia Mariadorf ja Alemannia Aachen. Jälkimmäisen junioriakatemiasta hän siirtyi 11-vuoden ikäisenä Leverkusenin riveihin, jossa hän on nyt viimeisten kausien aikana kasvanut keskeiseksi osaksi Leverkusenin joukkuetta. Nuoresta iästään huolimatta Havertz on osoittanut olevansa riittävän kypsä ja henkisesti vahva miesten peleihin. Eurooppalaiseksi suurseuraksi takaisin mielivä Leverkusen on tervehtinyt kehitystä ilolla ja sen seurauksena älykäs pallotaituri on saanut rutkasti peliaikaa.

Eikä Havertz ole karttanut vastuuta sitä saatuaan. Esimerikiksi tämän kauden ensimmäisessä Eurooppa-liigan vierasottelussa bulgarialaista Ludogoretsia vastaan hän nosti käytännössä omakätisesti joukkueensa suosta, Leverkusenin noustua tukalasta 2-0 tilanteesta makeaan 2-3 voittoon nuoren taiturin kahden maalin turvin. Kumpainenkin maaleista korosti pelaajan henkilökohtaista osaamista. Sen lisäksi, että maalit syntyivät rangaistusalueen ulkopuolelta, hän kykeni taikomaan itselleen laukaisupaikat tilanteissa, jossa ylimääräistä tilaa ei näyttänyt olevan lainkaan.

Muutamaa päivää myöhemmin Havertzin maali takasi 1-0 voiton Mainzista Bundesliigassa. Havertz on ehtinyt saavuttaa jo ennen 20-vuotissyntymäpäiväjuhliaan monta merkittävää virstanpylvästä. Hänestä tuli viime kaudella nuorin 50 peliä Bundesliigassa pelannut pelaaja. Sen lisäksi hän on Leverkusenin nuorin liigadebytantti, sekä seuran nuorin maalintekijä niin kotimaan sarjassa kuin Eurooppa-liigassakin.

Kai Havertz (vas.) on ollut Leverkusenin kärkipelaajia, vaikka seura aloitti kautensa tahmeasti.  (Maja Hitij/Bongarts/Getty Images)

Vielä viime kaudella Havertz joutui keskittymään koulunkäyntiin pelaamisen ohella, mutta nyt nuori mies pääsee paneutumaan pelkästään jalkapalloilijan ammattiinsa. Hän on pelannut tähän mennessä 61 Bundesliigan ottelua, joissa hän syöttänyt tai tehnyt itse kaikkiaan 25 maalia.

Molempijalkainen taituri pystyy pelaamaan erilaisissa rooleissa kentällä. Hän ei vierasta edes keskikentän pohjapelaajan roolia, vaikka on omimmillaan hyökkäävässä roolissa. Kauden alussa Leverkusenin joukkue kärsi loukkaantumisista, jonka seurauksena valmentaja Heiko Herrlich joutui peluuttamaan Havertzia keskikentän keskustassa. Vaikka Leverkusen hävisikin kaksi ensimmäistä sarjapeliään, oli hieman vieraammalla pelipaikalla operoinut saksalainen silti joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa.

Özilin manttelinperijäksi maajoukkueeseen

Mesut Öziliä suurena esikuvanaan pitävä Havertz on kertonut yhdeksi isoksi tavoitteekseen nousta maajoukkueeseen vuoden 2020 EM-kisoihin. Hän ei hieman yllättäen saanut tililleen ainuttakaan U21-maaottelua, mutta pääsi tekemään debyyttinsä miesten tasolla reilu kuukausi sitten syyskuussa harjoitusottelussa Perua vastaan. Özilin erottua dramaattisesti maajoukkueen toiminnasta kesällä, Saksan maajoukkue kaipaisi uutta hyökkäävää keskikenttämiestä murtamaan vetäytyviä puolustuksia. Lahjakas Havertz sopisi kuin nakutettu tähän rooliin, paikkaamaan Arsenal-tähden jättämää aukkoa.

Havertzin peliäly on omaa luokkaansa. Hän pyrkii jokaisella liikkeellään edistämään joukkueensa pelilä. Hyökkäyspään moottori pystyy ilmiömäisiin ja odottamattomiin ratkaisuihin paineistettuna, eikä nuoren miehen syöttövalikoima kalpene vertailussa kehenkään. On yhdentekevää, onko tarpeen jatkaa palloa yhdellä kosketuksella eteenpäin, tarjoilla krossipallo toiselle puolelle kenttää tai tuikata murtava pystysyöttö hyökkääjälle, Havertz pystyy ratkaisuihin joka tilanteessa.  Lisäksi nuorukainen liikkuu tehokkaasti ilman pelivälinettä, mikä tekee hänestä erittäin vaarallisen hyökkäyspäässä.

Havertz ei suinkaan ole vielä täydellinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Nuorukaisen ensimmäinen kosketus ei ole pehmein mahdollinen, ei aina edes riittävän hyvä. Siitäkin huolimatta hän saa pallon nopeasti hallintaansa ja kykenee jakamaan millintarkkoja syöttöjä, vaikka peliasento ei olisikaan ideaali joka kerta. Havertz lukee peliä hienosti, osaa ennakoida puolustajien liikkeitä ja havainnoi tehokkaasti avautuvia tiloja.

Odotettua surkeammin kautensa aloittanut Leverkusen on pääsemässä pikkuhiljaa vauhtiin. Joukkue on ollut ensimmäisten kierrosten aikana kohtuuttoman paljon Havertzin ja Julian Brandtin suoritusten varassa. Kaksikko on pelastanut joukkueelleen jo useita pisteitä syksyn aikana. Saksankielinen termi ”Leistungsträger” tarkoittaa vapaasti suomennettuna avainpelaajaa, ja sellainen Havertz toden totta on tällä kaudella ollut. Kemiat laitamiehenä operoivan Brandtin kanssa ovat kohdanneet ja tällä hetkellä heitä voikin pitää yhtenä älykkäimmistä duoista jalkapallossa.

Jos Havertz säästyy vakavilta loukkaantumisilta, hän tulee olemaan tulevaisuuden suurpelaaja niin seura- kuin maajoukkueessakin. Suomalaisittain Leverkusen on mielenkiintoinen joukkue Lukas Hradeckyn ja Joel Pohjanpalon ansiosta, mutta kovassa nosteessa oleva Havertz on jo yksinään riittävä syy seurata Die Werkselfin pelejä tällä kaudella.

Artikkelikuva: Getty Images