Liverpoolin Mestarien liigassa haastava Bayern München on kipuillut uudistumispaineiden alla — saksalaisjätillä silti mahdollisuudet vielä jopa kolmeen pokaaliin tällä kaudella

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

Borussia Dortmund aloitti kuluvan Bundesliiga-kauden erinomaisesti. Vastaavasti kuusi edellistä Saksan mestaruutta vienyt Bayern München kompasteli useaan otteeseen syyskauden peleissään. Bundesliigan luonteeseen kuuluu vuosittain, että talvitauon jälkeen tapahtuu yllättäviä heilahteluja sarjataulukossa. Tällä hetkellä purjeissa on Dortmund, joka on onnistunut voittamaan vuoden vaihteen jälkeisistä 11 kilpaottelustaan vain neljä.

Bayern München on sen sijaan löytänyt vakuuttavan kirivaihteen jonka ansiosta Niko Kovacin baijerilaiset ovat jälleen täysillä mukana mestaruustaistelussa Lucien Favren keltamustien kanssa. Dortmundin yhdeksän pisteen kaula on kadonnut kuin tuhka tuuleen ja joukkueet ovat jo tasapisteissä. Viime viikonlopun 6-0 Wolfsburg-voiton myötä hallitseva mestari on jälleen sarjakärjessä paremman maalieron turvin. Aaltoilevasti sujuneen syyskauden jälkeen münchenilaiset ovat hivuttautuneet peliotteittensa perusteella oikeutetusti piikkipaikalle ja se taistelee menestyksestä Bundesliigan lisäksi myös Mestarien liigassa ja Saksan cupissa.

Bayernin pelaajarunko on kuitenkin jo pahasti ikääntynyt ja edustusmiehistön väistämätöntä nuorennusleikkausta on valmisteltu jo hyvän aikaa tuleville sukupolville. Pelaajat kuten Arjen Robben, Franck Ribery, Mats Hummels ja Jerome Boateng ovat kaikki pelanneet alle tasonsa tällä kaudella ja kesällä jälleenrakennusta tullaan jatkamaan vieläkin intensiivisemmin. Kovacin tulevaisuudesta FC Bayernin peräsimessä on puhuttu kaikenlaista läpi kauden, eikä hänen jatkamisestaan ole takeita vielä. Varmaa sen sijaan on, että ikoniset Robben ja Ribery vaihtavat maisemaa kauden jälkeen.

Kaksikon poistumisen myötä punapaidoissa tulee ”Robbery”-aikakausi päätökseensä ja seurapomo Uli Hoenessin odotetaan vastaavan siirtomarkkinoilla väkevästi kahden legendan lähtöön. Seura on toteuttanut määrätietoisesti omaa filosofiaansa jo vuosien ajan, lähtien Joshua Kimmichin kaappaamisesta RB Leipzigistä vuonna 2015 aina hiljattain lukkoon lyötyyn HSV-talentti Jann-Fiete Arpin värväämiseen. Ensimmäinen kaksikosta on jo noussut tärkeäksi avauskokoonpanon pelaajaksi ja Philipp Lahmin manttelinperijäksi. Jälkimmäisen puolestaan odotetaan kasvavan lähivuosien aikana Etelä-Saksassa täyteen potentiaaliinsa.

Bayernin tähtäimenä on rakentaa nuori ja pitkäikäinen runko, jonka turvin seura pystyisi ylläpitämään yksinvaltiaan asemaansa saksalaisessa jalkapallossa. Sitä lähdetään rakentamaan seuraavankaltaisilla palasilla:

Serge Gnabry

23-vuotias Serge Gnabry on ollut paikoin jopa ilmiömäinen tällä kaudella ja hän on hyvin paljon Robbenin tyylinen laitapelaaja, joka tykkää haastaa vastustajien puolustajia vasemmalla kaistalla. Arsenalin juniorityön hedelmä on kuitenkin monipuolisempi kuin veteraaniverrokkinsa, sillä Gnabry kykenee pelaamaan missä päin hyökkäyskolmannesta tahansa – jopa piikissä – ja hänen nopeudestaan on tullut merkittävä ase Bayernin vastahyökkäyspelaamiseen.

Gnabry tunnetaan juuri nopeista jaloistaan ja hän tykkää tehdä näyttäviä soolojuoksujaan, joka saa vastustajat näyttämään usein naurettavan hitailta. Hän on vaarallinen pelaaja lähellä vastustajan rangaistusaluetta, jonne leikkaa viiltävästi usein vasemmalta laidalta , kuin Robbenin peilikuva ikään. Nuorukaisen ongelma on ehkä liiallinen halu ja into pallojallitteluihin tilanteissa, joissa helppo syöttö edistäisi peliä enemmän.

Serge Gnabry on ollut Bayernin toiseksi paras maalintekijä tällä kaudella. (Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images)

Kingsley Coman

22-vuotiaalle ranskalaiselle on soviteltu jo pidemmän aikaa paikkaa Bayernin hyökkäyksen oikealta laidalta, mutta sitkeät, pahat loukkaantumiset ovat pitäneet nuoren taiturin lääkärin vastaanotolla useammin kuin pelikentän puolella. Comanin suurin vahvuus on hänen räjähtävä lähtönopeutensa. Hänen kiihdyttäessään maisema vaihtuu salamannopeasti, mutta samalla hän on erittäin yksiulotteinen pelaaja. Comanin merkittävin kyky on pelata pallo vastustajan eteen ja voittaa yksi vastaan yksi tilanne nopeudella. Tämä tosin tekee hänestä helposti ennakoitavan pelaajan. Nuorella ranskalaisella on vielä varaa parantaa ratkaisukykyään ja näin hän varmasti myös tehnee.

Leon Goretzka

Jotkut ovat kutsuneet 24-vuotiasta Leon Goretzkaa ”köyhän miehen Steven Gerrardiksi, koska saksalaisella on kokemusta niin hyökkäävän keskikenttämiehen roolista kuin myös keskikentän keskustasta. Goretzkalta luonnistuu murtavat pystysyötöt, mutta hän liikkuu hyvin myös pallottomana sekä taklaa kovaa ja ahnaasti. Aktiivinen ja määrätietoinen pelaaja on luonnollinen johtaja, jolla on paljon yhtäläisyyksiä sekä Gerrardiin että Bayern-legenda Bastian Schweinsteigeriin. Goretzkan vaikutus Bayernin puolustus- ja hyökkäyspelaamiseen takaa sen, että hän tulee olemaan Bayernin keskikentän moottori vuosiksi eteenpäin.

Benjamin Pavard

Maailmanmestaruuden Ranskan paidassa voittanut pelaaja ei kuulu vielä tällä kaudella Bayernin kokoonpanoon, mutta siirtyy Stuttgartista Müncheniin ensi kesänä. Benjamin Pavard on monipuolinen pelaaja, joka luontaisen topparin ominaisuuksistaan huolimatta mukautuu kivuttomasti myös oikean laitapakin tontille. Ahkerien laitanousujen ja hyökkäysten tukemisten myötä Pavard tarjoaa joukkueelleen syvyyttä ja variaatioita pelinrakenteluun.

Ehkä huomionnarvoisinta hänen pelaamisessaan on poikkeuksellinen kyky sijoittua yksi vastaan yksi tilanteissa niin, että pallolliselta hyökkääjältä viedään tila ohitukseen tai syöttöön. Tällainen taito on peruja hänen ajastaan laitapuolustajana ja ominaisuuden ansiosta hän erottuu edukseen tulevaan joukkuekaveri Niklas Süleen verrattaessa. Mutta kuten Sülen, myös Pavardin on parannettava pallollista peliään, jotta kaksikko pystyisi tosissaan syrjäyttää Hummels-Boateng kaksikon Bayernin alakerran keskustasta.

Renato Sanchesin tavoitteena on nousta vaihtomiehen roolista Bayernin avaukseen. ( TF-Images/Getty Images)

Renato Sanches

Vuonna 2016 tuoreena Euroopan mestarina Bayern Münchenin riveihin hankittu Renato Sanchesin ura on ollut hurjaa aaltoliikettä. Benficassa loistanut pelaaja ei löytänyt ensiyrittämällä paikkaa saksalaisjätin kokoonpanosta, eikä lainapesti Swanseaan ollut lainkaan onnistunut. Viime kesänä portugalilainen palasi takaisin Müncheniin, tarkoituksenaan nousta ”Die Rotenissa” avainpelaajien joukkoon. Vaikka todellista läpimurtoa ei olla vielä nähty, on 21-vuotiaan otteissa nähtävissä viitteitä paremmasta.

Hyväkuntoisella Sanchesilla on erinomaiset kestävyysominaisuudet ja väsymätön työmoraali. Monipuolinen keskikenttäpelaaja on esiintynyt tällä kaudella 13 Bundesliiga-ottelussa ja viidessä Mestarien liigan kamppailussa. Matka vakituiseksi avauskokoonpanon pelaajaksi on vielä kesken, mutta nuorella pelaajalla on runsaasti aikaa ja Sanchesista on kasvamassa profiilipelaaja FC Bayernille.

Alphonso Davies

Kanadalainen Alphonso Davies tuli Bayerniin tammikuun siirtoikkunassa MLS:n Vanvouver Whitecapsista. Hänen nopeudessaan sekä palloteknisessä osaamisessaan on hyvin paljon samaa kuin Riberyllä nuorempana. Davies on omimmillaan kentän vasemmalla laidalla, jossa hän käyttää räjähtävää nopeuttaan hyväkseen puhkoakseen vastustajan puolustuslinjoja. 18-vuotiaan pelaajan vahvuuksia on myös yksi vastaan yksi – tilanteet, joissa Daviesin näppäryys pallon kanssa tulee parhaiten esiin.

Nuorella kanadalaisella on vielä puutteita fysiikassaan ja jää alakynteen isompia pelaajia vastaan pelatessa Bundesliigassa. Jos Davies saa tätä puolta kehitettyä Bayernin paidassa, voi kanadalaislupaus lunastaa häneen asetettuja kovia odotuksia seuraavien vuosien aikana.

Artikkelikuva: Getty Images