Schalken lahjakas Max Meyer on noussut vihdoin uudelle tasolle valmentaja Domenico Tedescon oivalluksen ansiosta

Betsafe Logo10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Aiemmin tällä viikolla Bayern München vahvisti viimein pitkään velloneet huhut Schalken tähtipelaajan Leon Goretzkan siirtymisestä ensi kaudeksi Etelä-Saksaan Baijerin osavaltioon. Keskikenttäpelaaja päätyi ratkaisuun pelata sopimuksensa loppuun Gelsenkirchenissä, ennen siirtymistään monivuotisen Saksan mestarin riveihin. FC Schalke 04:n faneja katkeroittanut siirto noudatti pitkälti sitä samaa kaavaa, jota Bayern on toistanut vuodesta toiseen ja jolla tavalla muun muassa entinen Kuninkaansinisten maalivahti Manuel Neuer aikoinaan seurasta lähti.

Goretzkan painiessa siirtouutisen tuomassa median ja kannattajien ristitulessa, on vähemmälle huomiolle jäänyt toinen Schalken pelaaja, jonka tilanne muistuttaa monella tavalla Goretzkaa. Maximilian ”Max” Meyer on edustanut Schalkea jo vuodesta 2009 saakka, jolloin hän siirtyi MSV Duisburgista Gelsenkircheniin ja Schalken junioriohjelmaan. Siitä lähtien nuorukainen on ollut erittäin korkealle rankattu lupaus, niin Schalken kuin Saksan maajoukkueiden papereissa. Meyer on pelannut läpi kaikki juniori-ikäluokat ja oli voittamassa hopeaa vuonna 2016 Rion olympialaisissa Saksan paidassa.

Vaikka Meyerin ympärillä on käytännössä aina näkynyt kristallinkirkkaana valtava potentiaali, ei nuorukainen ole pystynyt sitä aivan täydellisesti vielä ulosmittaamaan. Viime vuonna Meyer kieltäytyi Schalken tarjoamasta uudesta sopimustarjouksesta ja myös seuran kannattajat näyttivät hyväksyneen asian ilman sen suurempia tunteen purkauksia. Osapuolten välillä vaikutti vallitsevan jopa tietynlainen sanaton yhteisymmärrys siitä, että pelaajan uran kannalta olisi ehkä parasta kokeilla seuraavan askeleen ottamista jossain muualla, Ruhrin ulkopuolella, kun nykyinen sopimus loppuisi kesällä 2018.

Vähänpä tuolloin vielä tiedettiin, mitä seuraava kausi toisi tullessaan.

Tedesco näki Meyerissä mahdollisuuden

Tämä kaikki tapahtui siis jo ennen viime kesää, ja ennen kuin Schalke ehti nimittää seuran edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi nuoren visionäärin, Domenico Tedescon. Kaivoskaupunkiin saapumisensa jälkeen italialainen on tehnyt ison vaikutuksen taktisella osaamisellaan ja kyvystään muokata käytettävissä olevasta materiaalistaan yhtenäisesti puolustava yksikkö. Tedescon suurin oivallus ja taktinen veto on kuitenkin ollut kiistatta se, että hän siirsi Meyerin hyökkäävämmästä roolista alemmaksi keskikentälle.

Perinteisesti pelaajat jotka operoivat keskikentän ja puolustuslinjojen välissä mielletään puhtaasti puolustaviksi keskikenttäpelaajiksi. Meyerin kohdalla kyse ei ole yksioikoisesti pelkästään tästä, vaan saksalainen on pelannut enemmän kontrolloivassa roolissa keskikentän pohjalla. Puolustuspelaamisen suhteen työsarkaa riittää silti edelleen. Meyerin kyky suorittaa laadukkaasti ja kokonaisvaltaisesti pelistä toiseen kaipaa vielä lisää harjoittelua. Samaan hengen vetoon on kuitenkin todettava, että esimerkiksi Meyerin sijoittuminen on kehittynyt selvästi menneen syyskauden aikana. Juuri tästä on kiittäminen Tedescoa, joka on panostanut harjoittelun taktiseen puoleen todella paljon.

Pienikokoisella Meyerilla on myös fyysisesti hiukan vielä kehittymisen varaa. Voimatasojen parantamisessa piilee kuitenkin joitain uhkakuvia. Isompana ja vahvempana hän voisi menettää osan nopeudestaan ja ketteryydestään, josta hän on kehittänyt tunnusomaisimmat piirteensä pelaajana.

Pienet miinukset eivät lainkaan pese pois sitä faktaa, että Meyerin parhaat ominaisuudet peittoavat nuo muutamat heikkoudet selvästi. Kuten todettua, Meyer on poikkeuksellisen tottunut hallitsemaan pelivälinettä ahtaissa tiloissa. Bundesliigassa hän saa usein painetta pelatessaan keskikentän pohjalla, mutta juuri vikkelyytensä ja pallovarmuutensa ansiosta Meyer pystyy rytmittämään peliä haluamallaan tavalla, eikä tämän takia ole erityisen altis virheille paineistettunakaan.

Nyt kun Tedesco on siirtänyt aiemmin puhtaasti hyökkäämään tottuneen pelaajan syvemmälle omaan puolustuslinjan eteen, on hän saanut joukkueeseensa ihailtavasti peliä hallitsevan keskikenttäpelaajan, jonka ensimmäinen pyrkimys on paineistettunakin jakaa palloa ylöspäin. Meyer suosii lyhytsyöttöpeliä ja saksalaisen syöttöprosentti on ollut tällä kaudella kova 89,5%. Uudesta roolistaan huolimatta Meyer on ollut koko kauden yksi Schalken avainpelaajista myös hyökkäyssuuntaan.

Kenties yksi mielenkiintoisimmista asioista Meyerin uudessa pelipaikassa on hänen taito dominoida vastustajia yksi vastaan yksi tilanteissa. Kun syvällä pelaava puolustava pelaaja pystyy haastamalla ohittamaan vastustajansa ja etenemään nopeasti pallon kanssa ylöspäin, rikkoo se tehokkaalla tavalla vastapuolen puolustusryhmityksen, tehden siitä haavoittuivaisemman.

Pois Veltins Arenalta vai sittenkin uusi jatkosopimus?

Hienosti sujuneen tämän kauden ansiosta Meyerin tulevaisuudesta on alettu spekuloimaan uudelleen. Minkä siirron 22-vuotias pelaaja aikoo tehdä seuraavaksi?

Vielä vähän aikaa sitten tuntui varmalta, että Meyer suuntaa pois Gelsenkirchenistä ja jopa Saksasta tämän kauden jälkeen. Tedescon johtaman Schalken tulevaisuus näyttää myös kuitenkin aiempaa ruusuisemmalta ja organisaation ympäriltä on kaikonnut vaihteeksi turha draama pois, joten kenties seurajohdolla on vielä neuvottelusauma olemassa jatkosopimuksen suhteen. Italialaisluotsi pitäisi mieluusti varmasti Meyerin ensi kaudellakin ja kaksikon yhteistyöllä voisi olla entistä hedelmällisemmät seuraamukset.

Jos lopulta kuitenkin logo rinnassa vaihtuu uuteen, on mielenkiintoista nähdä vaihtuuko Meyerin pelipaikka jälleen hyökkäävämpään rooliin vai onko keskikentän ankkuripelaajan rooli – jossa hän nyt pelaa uransa parasta jalkapalloa – se omin paikka myös jatkossa.

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta!

Lähde: WhoScored.com, Bundesliga.com

Artikkelikuva: All Over Press