Bundesliiga palaa talvitauolta ryminällä

Saksan Bundesliiga palaa pitkältä talvitauolta tulevana viikonloppuna ja tarjolla on heti muutama äärimmäisen mielenkiintoinen huippujoukkueiden välinen kohtaaminen. Bayern Munchen on jo käytännössä varma mestari, mutta muuten sarjassa on kaikki auki ja mielenkiintoa riittää varmasti lähes koko loppukauden ajaksi.

Mestari jo käytännössä selvillä

Bayern Munchen on ollut tällä kaudella murskaavan ylivoimainen ja Pep Guardiolan joukkueen voidaan sanoa jo nyt varmistaneen mestaruutensa, vaikka eroa toisena majailevaan Wolfsburgiin onkin ”vain” yksitoista pistettä. FC Hollywood ei hävinnyt koko syyskaudella kertaakaan ja jäi vain kaksi pistettä sen omissa nimissä olevasta syyskauden piste-ennätyksestä. Bundesliigan historiassa ei ole vielä kertaakaan nähty tappiotonta kautta, mutta tämän kauden Bayernilla on kaikki mahdollisuudet tuon ennätyksen rikkomiseen. Kasassa on täydellisyyttä hipova joukkue monessa mielessä. Manuel Neuer on maalillaan pelipaikkansa paras pelaaja koko maailmassa. Joidenkin mielestä Neuer on jopa maailman kaikkien aikojen paras maalivahti, mikä ei myöskään ole kaukana totuudesta. Neuer on uudistanut omalla liberomaisella pelityylillään koko jalkapallomaailman käsityksen maalivahtiudesta ja miehen meriitit puhuvat puolestaan. Bayernin keskikentällä riittää vaihtoehtoja ja materiaalin valtavasta laajuudesta kertoo se, että lähes jokaisen muun Bundesliigajoukkueen avauskokoonpanoon mahtuvan Xherdan Shaqirin siirtyminen Inter Milanoon ei juuri näy joukkueen vahvuudessa. Varsinkin paljon siirtohetkellä kritisoitu Xabi Alonson hankinta on osoittautumassa nerokkaaksi vedoksi Guardiolalta. 33-vuotias syöttövirtuoosi on pelannut tällä kaudella jo 15 ottelussa, joissa mies on kellottanut keskimäärin täysin käsittämättömät 110 syöttöä ottelua kohden 90% onnistumisprosentilla. Hyökkäyspäässä Arjen Robbenin ja Thomas Mullerin johdolla riittää ratkaisijoita, eikä edes Robert Lewandowskin vaikeahko alkukausi ole haitannut menoa ollenkaan. Bayernin materiaalissa silmiinpistävintä on sen muuntautumiskyvykkyys. Guardiolalla on tapana vaihdella kokoonpanoaan paljon jopa ottelun sisällä ja Bayernin nykymateriaali sopii tähän loistavasti, sillä useampi avainpelaajista pystyy vaivattomasti pelaamaan monenlaisissa eri rooleissa.

Wolfsburg matkalla kohti kakkossijaa

Naldo on ollut yksi koko kauden parhaista pelaajista Bundesliigassa. (Getty)

Naldo on ollut yksi koko kauden parhaista pelaajista Bundesliigassa. (Getty)

Bayernin takana sarjataulukossa majaileva Wolfsburg on ollut melko selvästi Bundesliigan tämän kauden toiseksi paras joukkue. Autojätti Volkswagenin avokätisesti sponsoroima seura on Saksassa muoviseuran maineesa eikä ”Die Wölfen” kotistadion kieltämättä ole muiden saksalaisseurojen kotistadionien veroinen hornankattila. Vuoden 2009 mestarin esityksiin tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut, sillä Wolfsburg on pelannut hienon kauden ja se onkin palaamassa muutaman vuoden tauon jälkeen takaisin Mestareiden Liigan peleihin. 50-vuotias päävalmentaja Dieter Hecking on tehnyt seuran peräsimessä loistavaa työtä ja Wolfsburgin syyskautta voisi hyvin kuvailla adjektiivilla tasapainoinen. Sveitsin maajoukkueen pitkäaikaisen ykkösmaalivahdin Diego Benaglian johtama puolustus on ollut vakuuttava, sillä Wolfsburg on päästänyt tällä kaudella sarjan kolmanneksi vähiten maaleja. Varsinkin Werder Bremenistä hyvin muistettava Naldo elää urallaan uutta kevättä. Bremenissä mies kärsi ikävistä loukkaantumisista, mutta tällä kaudella hän on pelannut joukkueensa kaikissa seitsemässätoista ottelussa tehden niissä peräti viisi maalia. Keskikentällä Wolfsburgin suurin yksittäinen yllättäjä on ollut Atletico Madridista lainalla pelaava Joshua Guilavogui, joka on ottanut keskikentän haltuun yhdessä Brasilian maajoukkuepelaaja Luis Gustavon kanssa. Hyökkäyspäässä Wolfsburg on ollut niinikään tehokas, mutta ongelmana tuntuu olevan selkeän ykköshyökkääjän löytäminen. Wolfsburg on pelannut tällä kaudella pääsääntöisesti 4-2-3-1 formaatiolla, jossa kokenut Ivica Olic kantaa päävastuuta joukkueen maalinteosta yläoksalla. Olic on kuitenkin tehnyt vain viisi maalia, joka on sanalla sanoen turhan pieni maalimäärä sarjakakkosen ykköskärjeltä. Tehoja on tullut ihan kivasti alemman oksan pelaajilta ja varsinkin kymppipaikalla viihtyvä viime kesänä Chelseasta Saksaan palannut Kevin De Bruyne on pelannut erinomaisesti johtaen koko sarjan syöttöpörssiä. Hyökkäysongelmiin saattaa olla tulossa ratkaisu nimenomaan Chelseasta, sillä Saksan maajoukkueen monipuolista hyökkäyspään taitajaa Andre Schurrlea on viime aikoina huhuiltu vahvasti Wolfsburgin riveihin. Wolfsburgin talvitauko sujui äärimmäisen surullisissa merkeissä, sillä joukkueen lupaava keskikenttäpelaaja Junior Malanda menehtyi tammikuun toisella viikolla traagisesti auto-onnettomuudessa.

Lopuista eurosijoista käydään tiukkaa taistelua

Bayernin ja Wolfsburgin takana käydään äärimmäisen tiukkaa kamppailua viimeisistä europaikoista. Saksan viime vuosien erinomaiset otteet eurokentillä johtivat siihen, että viime kaudesta alkaen sarjan neljä parasta joukkuetta saavat paikan ensi vuoden Mestareiden Liigaan. Sarjan vitonen ja kutonen pääsevät Eurooppa Liigaan ja seitsemäs paikka ratkeaa joko liigan tai Saksan Cupin perusteella. Tällä hetkellä sijoille 3-9 olevat joukkueet ovat viiden pisteen sisällä, joten eurotaistelussa kaikki on tällä hetkellä täysin auki. Kolmatta sijaa pitää tällä hetkellä hallussaan sarjan kestomenestyjä Bayer Leverkusen, joka on totuttu näkemään viime vuosina Saksan edustajan europeleissä. Ikuisen kakkosen maineessa oleva lääketehtaan ylpeys ei tänäkään vuonna kamppaile mestaruudesta, mutta sillä on kaikki mahdollisuudet napata suoraan UCL-paikkaan oikeuttava kolmossija liigassa. Syyskauden ongelmana olivat jatkuvat tasapelit; joukkue hävisi vain kolme kertaa, mutta seitsemän pistejakoa on vähän turhan paljon. Myös loistavan alkukauden pelanneen laiturin Karim Bellarabin sopimustilanne aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia seuran urheilutoimenjohtajalle Rudi Völlerille. Saksan maajoukkuerinkiin nousseen 24-vuotiaan pelimiehen sopimuksessa on pykälä, jonka myötä Leverkusenin pitää hyväksyä kesällä 2016 kaikki yli kuuden miljoonan euron tarjoukset miehestä. Leverkusenilla on käsissään paha dilemma, sillä mies on juuri nyt huomattavasti kyseistä summaa arvokkaampi, joten edessä on joko raastavat jatkosopimusneuvottelut tai miehen myyminen ennen kesää 2016.

Matija Nastasic on erinomainen hankinta Schalkelta. (Getty)

Matija Nastasic on erinomainen hankinta Schalkelta. (Getty)

Sarjassa viidentenä majailevan Schalken kausi on ollut jälleen kerran draamaa täynnä. Schalke kuuluu siihen harvinaislaatuiseen jalkapalloseurojen joukkoon, jonka geenistössä on sisäänrakennettu tarve saada aikaan jonkunnäköinen kriisi tasaisin väliajoin. Vuonna 2012 puolivahingossa Schalken päävalmentajaksi junnuvalmentajan pestistä ajautunut Jens Keller oli pitkään seuran kannattajien hampaissa heikkojen peliesitysten ja kyseenalaisten peluutusratkaisujen vuoksi. Vihdoin viime lokakuussa Keller sai odotetut potkut Schalken saavutettua seitsemästä edellisestä ottelusta vaivaiset kahdeksan pistettä. Uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin Chelsean kanssa Mestareiden Liigan voittanut Roberto Di Matteo, jonka aikakaudella Schalken tuloksellinen vire on kohentunut, mutta peliesitykset ovat jättäneet paljon toivomisen varaa. Joukkueen materiaalin pitäisi riittää huomattavasti nähtyä parempiin esityksiin, mutta esimerkiksi Kevin Prince-Boatengin kaltaiset nimekkäät pelaajat ovat alisuorittaneet pahasti alkukauden aikana. Schalke päästi syyskaudella 21 maalia ja joukkueen puolustus vahvistuikin tuntuvasti Manchester Cityssä hieman paitsioon jääneen Matija Nastasicin siirryttyä joukkueeseen loppukauden mittaisella lainasopimuksella. Nastasic oli vielä pari vuotta sitten mahdollisesti koko planeetan kuumin topparilupaus, mutta Valioliiga oli vielä liian kova pala purtavaksi 21-vuotiaalle nuorelle miehelle. Schalke on ainakin paperilla sopivan tasoinen haaste Serbian maajoukkuemiehelle, joten on mielenkiintoista nähdä miten hän soveltuu uuteen sarjaan kovien odotusten alla.

Tämän kauden kaksi postiivisinta yllättäjää ovat peräti kuudentena majaileva Augsburg ja yhdeksäntenä majaileva Eintracht Frankfurt. Kumpikin joukkue on vielä täysin mukana eurosijakamppailussa, vaikka joukkueiden materiaali ei antanut ennen kauden alkua odottaa ihan vastaavia sijoituksia. Varsinkin Augsburg on oiva esimerkki jokaiselle pienillä resursseilla operoivalle seuralle. Augsburg sijoittui sensaatiomaisesti kahdeksanneksi viime vuoden sarjassa ja tällä kaudella joukkue on osoittanut, ettei viime kauden sijoitus ollut sattumaa. Päävalmentaja Markus Weinzierl onkin varmasti tuttu nimi monella uutta valmentajaa hakevalle seuralle, sillä miehen meriitit edellisen kolmen kauden aikana ovat kiistattomat. Täytyy myös muistaa, että Augsburg on edellinen Bayern Munchenin voittanut seura, sillä se katkaisi viime huuhtikuussa FC Hollywoodin 53 ottelun tappiottoman putken voittamalla kotiottelunsa 1-0 hyökkääjä Sascha Möldersin maalilla. Myös Frankfurtin ylpeyden Eintrachtin syyskautta voidaan pitää suuren luokan yllätyksenä. Joukkue on tullut tällä kaudella tunnetuksi äärimmäisen iloisesta ja hyökkäävästä jalkapallostaan ja sen kärkipari Alexander Meier-Haris Seferovic on koko sarjan tehokkain. Meier johtaa sarjan maalipörssiä 13 tehdyllä maalilla ja Fiorentinasta ja Real Sociedadistakin muistettava Seferovic on säestänyt partneriaan hyvin tekemällä seitsemän liigamaalia. Eintrachtin on kuitenkin saatava vuotava puolustuksensa kuntoon mikäli se meinaa haaveilla nykyisen sijoituksensa säilyttämisestä, sillä 34 päästettyä maalia 17 ottelussa on aivan liian suuri määrä.

Dortmundin syyskausi oli täydellinen katastrofi

Jos taistelu europaikoista on tiukka, samaa voidaan sanoa sarjataulukon alapäässä käytävästä taistosta putoamista vastaan. Sarjan jumbona tällä hetkellä majailee Freiburg, jolla on kuitenkin vain neljä pistettä matkaa kymmenentenä majailevaan nousijajoukkue Paderborniin. Putoamiskamppailusta mielenkiintoisen tekee se, että sarjataulukon hännillä on tällä hetkellä sellaisia joukkueita, jotka on viime vuosien saatossa totuttu näkemään täysin toisilla sijoilla. Suurin romahtaja on kahden vuoden takainen UCL-finaalisti Dortmund, jonka syyskausi oli historiallinen pannukakku. Jurgen Kloppin valmentama joukkue on tullut viime vuosina tutuksi äärimmäisen vaikeasti voitettavissa olevana duunarijoukkueena, muttä tällä kaudella onnistumiset ovat keskittyneet pääsääntöisesti europeleihin, joissa se eteni oman Mestareiden Liigan lohkonsa voittajana kuudentoista parhaan joukkueen joukkoon ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Dortmund on kärsinyt tällä kaudella ikävistä loukkaantumisista, mutta joukkueen materiaalin pitäisi silti riittää aivan toisiin sijoituksiin kuin nykyiseen. Suurimmat onglemat tuntuvatkin olevan pään sisässä, sillä Euroopassa joukkue on pelannut pääsääntöisesti erinomaisesti voittaen esimerkiksi Arsenalin kotikentällään. Dortmundin suurimmat ongelmat tällä kaudella ovatkin olleet vieraspeleissä, joista joukkue on saalistanut vaivaisen yhden voiton. Dortmund on onnistunut tämän kauden liigapeleissä maalinteossa vain 18 kertaa ja Marco Reusin jatkuvat loukkaantumishuolet eivät ole ainakaan helpottaneet joukkueen tuskaa. Kovalla kohulla viime kesänä hankittu puolustava Serie A:n maalikuningas Ciro Immobile on kärsinyt pahoista sopeutumisvaikeuksista eikä tehoja ole tullut muiltakaan hyökkäyspään pelaajilta. Dortmundin loppukauden suunta on pienoinen kysymysmerkki, sillä pelaajisto kyllä riittää nousemaan vaikka miten korkealle, mutta pystyikö se selättämään henkiset peikkonsa talvitauon aikana? Seuran tulevaisuuden kannalta UCL-paikka olisi äärimmäisen tärkeä, sillä muutoin useammat avainpelaajat saattavat vaihtaa tulevana kesänä seuraa. Eroa neljäntenä olevaan Borussia Mönchengladbachiin on 12 pistettä, joka on saavutettavissa täysin nappiin menneellä loppukaudella.

Pohjois-Saksan suurseurat kyntävät syvällä

Loukkaantumiset ovat häirinneet Rafael Van Der Vaartin uraa. (Getty)

Loukkaantumiset ovat häirinneet Rafael Van Der Vaartin uraa. (Getty)

Dortmund ei ole suinkaan ainoa Bundesliigan mestari, joka on vajonnut putoamistaistoon. Hampurin ylpeys HSV on ainoa saksalaisseura, joka on pelannut jokaisena ensimmäisen maailmansodan loppumisen jälkeen pelatulla kaudella Saksan korkeimmalla sarjatasolla. HSV:n kotistadionilla Imtech Arenalla on kello, joka kertoo miten pitkään HSV on pelannut ilman katkoa Bundesliigassa. Viime kaudella kello meinasi seisahtua, sillä ”Die Rothosen” klaarasi itsensä kuiville vaikeimman kautta. HSV päätyi sarjassa 16. ja sitä kautta karsintoihin, joissa se kohtasi Tim Sparvin silloisen seuran Greuther Furthin. Ottelupari oli äärimmäisen tasainen ja lopulta HSV säilytti paikkansa parravaloissa vierasmaalisäännön turvin. Viime kauden piti olla pohjanoteeraus, mutta tämä kausi on osoittautumassa viime kauden tapaan todella haastavaksi. Joukkue onnistui syyskaudella maalinteossa vaivaiset yhdeksän kertaa, mitä voidaan pitää melkoisena ihmeenä, sillä HSV:llä on kuitenkin hyökkäyspäässä Rafael van der Vaartin ja Pierre-Michel Lasoggan tasoisia pelimiehiä. Juuri paremmin ei suju myöskään naapurikaupungin Bremenin ylpeydellä Werderillä, joka on saalistanut syyskaudella saman määrän pisteitä kuin HSV. Nelinkertainen Bundesliigan mestari oli vielä 2000-luvun loppupuolella vakiovieras europeleissä, mutta talousvaikeudet ovat pakottaneet nuorentamaan materiaalia, joka on näkynyt auttamatta myös sarjasijoituksessa. Tällä kaudella varsinkin Bremenin puolustus on vuotanut kuin seula, sillä joukkue on päästänyt 17 ottelussa peräti 39 maalia. Hyvin ei mene myöskään viisinkertaisella mestarilla Stuttgartilla, joka pelaa jo kolmatta peräkkäistä surkeaa kautta. Teemu Pukin hyvin tuntema Huub Stevens on kuitenkin mainio valmentaja ja joukkueen materiaalinkin pitäisi riittää kuivilla pysymiseen lohduttomasta alkukaudesta huolimatta.

Eurosport televisioi otteluita kanavillaan

Eurosport omistaa Bundesliigan tv-oikeudet Suomessa. Eurosport televisioikin joka viikonloppu useamman ottelun suorina lähetyksinä omilla kanavillaan. Tulevien viikkojen ohjelma on seuraava:

Perjantai

21.15: Wolfsburg-Bayern Munchen, Eurosport 2 & Eurosport Player

Lauantai

19.30: Bayer Leverkusen-Dortmund, Eurosport 2 & Eurosport Player

Sunnuntai

16.15: Werder Bremen-Hertha Berlin, Eurosport 2 & Eurosport Player

18.30: Augsburg-Hoffenheim, Eurosport 2 & Eurosport Player

Betsson tarjoaa totutusti halukkaille tukun vedonlyöntikohteita myös Bundesliigan jokaiseen otteluun.