Copa América käynnistyy torstain ja perjantain välisenä yönä, arviossa Brasilian johtama C-lohko

Historian 44. Etelä-Amerikan mestaruuskisat potkaistaan käyntiin alkavalla viikolla Chilessä. Mukana on totutusti 12 joukkuetta, jotka kamppailevat maanosamestaruudesta ja paikasta vuoden 2017 Confederation Cupiin Venäjälle. Faneille.com arvioi kaikki alkulohkot, joista nyt vuorossa on Brasilian tähdittämä C-lohko.

Brasilia

Puolustuksen tuki ja turva Thiago Silva kipparoi jälleen Brasilian joukkuetta. Kuva: Getty

Puolustuksen tuki ja turva Thiago Silva johtaa jälleen Brasilian alakertaa. Kuva: Getty

Edelliskesän MM-kisoja isännöineellä Brasilialla on Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa edessään kasvojen pesu. Seleção sakkasi pahasti kotikisojen ratkaisupeleissä vuosi sitten. Pahin nöyryytys koettiin maailmanmestari Saksan möykytettyä kisaisäntiä peräti 7-1, kun myös pronssiottelussa tuli takkiin selkein lukemin Hollannille, jäi Brasilia lopulta neljänneksi. MM-projektin vetänyt veteraanivalmentaja Luis Felipe Scolari korvattiin vanhalla maajoukkuelegendalla Dungalla. Mieheltä löytyy kuitenkin kokemusta maajoukkueen peräsimestä, sillä 1990-luvulla maataan kipparoinut valmentaja oli Brasilian peräsimessä vuoden 2010 MM-kisoissa.

Seleção kuuluu kansainvälisen jalkapallon kestomenestyjiin ja on käytännössä aina yksi voittajakandidaateista, eikä Chilessä pelattava Copa América tee poikkeusta. Edellinen Copa América päättyi myös pettymykseen Brassien tiputtua rankkareitten jälkeen Paraguaylle puolivälierissä. Toisaalta vuoden 2011 turnauksessa Seleçãossa oli voimakas sukupolven vaihdos käynnissä, joten keltapaidat ovat liikenteessä huomattavasti edelliskisoja vahvemmalla joukkueella.

Kotikisojen jälkeen Brassit ovat pelanneet Dungan johdolla yhdeksän harjoituspeliä, joista on kertynyt sama määrä voittoja. Viimeisimpänä kaatui Meksiko Allianz Arenalla ilman joukkueen ykköstähteä Neymaria, joten Seleção lähtee turnaukseen vahvassa iskussa. Dunga on suosinut 4-4-2 ryhmitystä, joka muuttuu aika ajoin myös muotoon 4-2-3-1, Neymarin pelatessa vapaassa roolissa.

Avainpelaajat

Seleçãon ehdoton johtotähti on kapteenin nauhaa kantava Neymar da Silva Santos Júnior. Lauantaina Mestarien liigan finaalissa viimeisen naulan Juventuksen arkkuun lyönyt hyökkääjä on ollut vahvassa vireessä koko kauden. Barcelonan paidassa Neymar teki kaikki kilpailut mukaan lukien 39 maalia, joten mieheltä on lupa odottaa maaleja myös maajoukkueen paidassa, mikäli Seleção mielii nostaa Copa Américan voittopystin yhdeksännen kerran. Neymarin rooli maalintekijänä korostuu, sillä joukkueesta puuttuu vahvan kauden Zenitissä pelannut Hulk. Myös 9-paikan kliininen viimeistelijä puuttuu Brassien joukkueesta, joten Neymar kantaa turnauksessa joukkueensa suurimpia maalintekopaineita. Neymar kohtaa alkulohkossa hänen MM-kisansa loukkaantumiseen päättäneen Kolumbian Camilo Zunigan. Ikävän polviosuman brassitähden selkään tarjoillut laitapuolustaja ja Neymar ovatkin alkulohkon ehdottomasti mielenkiintoisin taistelupari.

PSG:ia edustava Thiago Silva on joukkueen selkeä ykköstoppari ja puolustuksen selkäranka, minkä osoitti viime kesän välieräkatastrofi MM-kisoissa, kun Silva oli pelikiellossa. 30-vuotias brassitoppari kuuluukin maailman parhaiden keskuspuolustajien joukkoon. Joukkueesta löytyy hyvät laitapuolustajat, kun Real Madridissa pelaava Marcelo operoi vasemmalla ja oikealta löytyy käkkäräpään seurakaveriksi kesällä Portosta siirtyvä Danilo. Puolustuslinjan suurin mielenkiinto kohdistuukin siihen kenet Dunga nostaa Silvan vierelle avaukseen. Tarjolla olisi aika ajoin pahasti sekoileva David Luiz, useita huippukausia Atletico Madridissa vetänyt Miranda tai Silvan seurakaveri, Seleção tuleva ykköstoppari, Marquinhos. Vaikka joukkueesta löytyykin useita huippupuolustajia, on Brasilia tullut tunnetuksi hyökkäävästä samba-futiksesta, mikä tarkoittaa sitä, että joukkueella on ollut aika ajoin pahoja ongelmia omassa päässä. Tässä Silvan rooli merkitys puolustuksen johtajana korostuu.

Keskikentän luottomiehen Luiz Gustavon ollessa loukkaantuneena sivussa, korostuu Manchester Cityssä pelaavan Fernandinhon rooli keskikentän moottorina. Hyvin palloa liikuttava pohjapelaaja ei yltänyt juuri päättyneellä Valioliiga-kaudella aiemman tasolla, mutta on silti tärkeä pelaaja Seleçãon keskikentällä.

Kiinnitä katseesi

Chelseassa huippukauden pelanneen Oscarin ollessa loukkaantuneena sivussa kisoista, on joukkueessa pelintekijän rooli tarjolla. Vahvimmin Oscarin saappaisiin on tarjolla Liverpoolissa pelaava Philippe Coutinho, joka oli ehdolla Valioliigan Player of the Season –palkinnon saajaksi. Meksikoa vastaan harjoituspelissä osunut Coutinho, on Oscaria hieman liikkuvampi ja pystyy pitempiin kuljetuksiin. Näin ollen Coutinhoa voi peluuttaa myös laiturin roolissa. Mielenkiintoista on joka tapauksessa nähdä onnistuuko Coutinho tai ylipäänsä kukaan paikkaamaan Oscarin jättämän aukon.

Kuinka laajalla rintamalla Brasilia onnistuu hyökkäyspäässä? Ratkaisijoita joukkueesta ei ainakaan ennakkoon löydy niin montaa kuin esimerkiksi Lionel Messin tähdittämältä Argentiinalta tai samassa lohkossa pelaavalta Kolumbialta. Neymarin lisäksi Dungalla on asettaa hyökkääjän paikalle Roberto Firmino, joka on enemmän pelintekijä, kokenut Robinho tai Kiinassa pelaava Diego Tardelli. Joten hyökkäyspään ratkaisijat ovat Brasilian miehistössä kortilla. Jos Brasilia mielii edetä maanosan mestaruuteen, tarvitsee kapteeni taustatukea maalinteossa.

Arvio

Ennakkoon ajateltuna Brasilia on Kolumbian ohella selkeä jatkoon menijä C-lohkossa. Joukkueesta löytyy kirkkaita tähtiä ja runsaasti laadukkaita pelaajia, joten Peru tai Venezuela tuskin pääsevät yllättämään Seleçãoa alkulohkossa. Kolumbia on kuitenkin liikkeellä vahvalla ryhmällä, joten he voivat haastaa Brassit taistelussa lohkovoitosta. Joka tapauksessa Dungan miehistön tulisi edetä helposti puolivälieriin.

Viime kesän pettymyksen jälkeen Brasilialle kelpaa ainoastaan Copan mestaruus, johon ryhmällä on täysi mahdollisuus. Välieriin joukkueen tulisi edetä helposti, mutta siitä eteenpäin ottelut kovenevat huomattavasti. Jos Brassien peli kuitenkin lähtee kulkemaan heti alkulohkossa, nähdään Seleção todennäköisesti Copa Américan finaalissa.

Kolumbia

MM-kisojen maalikuninkuuden voittanut James Rodriguez yrittää johdattaa Kolumbian jälleen menestykseen. Kuva: Getty

MM-kisojen maalikuninkuuden voittanut James Rodriguez yrittää johdattaa Kolumbian jälleen menestykseen. Kuva: Getty

Viime kesänä takaisin futismaailman huipulle noussut Kolumbia on liikkeellä vahvalla ryhmällä torstaina alkavassa Copa Américassa. MM-kisoissa maan tie tyssäsi puolivälierissä isäntämaa Brasiliaa vastaan, mutta Kolumbia saa hakea revanssia jo alkulohkon toisessa pelissä. Kolumbia pääsee hakemaan revanssia myös niin ikään samassa alkulohkossa pelaavasta Perusta, joka paketoi Los Cafeteroksen kisat neljä vuotta sitten jatkoajan jälkeen.

Vuodesta 2012 lähtien Kolumbiaa valmentanut Jose Pekerman on tehnyt hyvää työtä maan peräsimessä, sillä Kolumbia on hävinnyt argentiinalaisen alaisuudessa ainoastaan viisi kertaa. Pekerman onkin valittu Etelä-Amerikan vuoden valmentajaksi jo kolme kertaa peräkkäin (2012, 2013, 2014). Kokenut argentiinalaisluotsi luottaa 4-4-2-ryhmitykseen, mikä on varsin järkevää ottaen huomioon joukkueen materiaalin, josta löytyy useita huippuhyökkääjiä. Edellisissä MM-kisoissa Kolumbia ilahdutti pelaamalla hyvää, hyökkäysvoittoista jalkapalloa, jossa pelisysteemi oli rakennettu loistavasti joukkueen ykköstähtien ympärille.

Avainpelaajat

Joukkueen suurin tähti on keskikentän hyökkäävillä paikoilla viihtyvä James Rodriguez. Viime kesän MM-kisojen paras pelaaja siirtyi Real Madridiin noin 80 miljoonan euron siirtosummalla, ja osoittautui hyväksi hankinnaksi Valkoisiin Enkeleihin. James on Kolumbian pelin sielu, sillä mies liikkuu todella laajalla säteellä ja tykkää olla pallossa. Real Madridin tähtisikermässä Rodriguez osoitti olevansa monikäyttöinen keskikenttämies, miehen pelatessa sekä keskellä että laidassa. Vaikka Kolumbialta löytyy tukku huippuhyökkääjiä, kääntyvät katseet Rodrigueziin, joka on todella Juan Cuadradon ohella tärkeässä roolissa hyökkääjien ruokkimisessa.

Arsenalissa ykköstorjujan paikan napannut David Ospina kuuluu myös Kolumbian avainpelaajiin. Joukkueen toppariosasto ei ole millään kisojen kärkipäätä, joten tykkimiesten luukulla hyvän kevään pelanneen Ospinan täytyy viime MM-kisojen tapaan onnistua maalin suulla, jotta Kolumbialla olisi mahdollisuus pärjätä turnauksessa.

Pekermanilla on hyökkääjien suhteen positiivinen ongelma. Joukkueesta löytyvät Radamel Falcao, Jackson Martinez, Carlos Bacca, Luis Muriel, Victor Ibarbo sekä Teofilo Gutierrez. Pekerman kuitenkin valitsee avaukseen todennäköisesti Falcaon ja Martinezin. Erityisesti Kolumbiaa kipparoivalla Falcaolla on paljon todistettavaa tulevissa kisoissa, sillä mies rämpi todella alavireisen kauden Manchester Unitedissa. Aiemmilla kausilla Falcao on kuitenkin ollut yksi maailman parhaita viimeistelijöitä, joten maalikuninkuuteen vaadittavaa potentiaalia mieheltä löytyy. Hyökkääjä on varmasti hyvin motivoitunut edustamaan maataan, sillä miehen MM-kisat jäivät vuosi sitten väliin pitkän polvivamman takia.

Kiinnitä katseesi

Keskeisin kysymys Kolumbian suhteen on, kestääkö joukkueen puolustus? David Ospina on toki huippumaalivahti, mutta Kolumbian keskuspuolustus ei vakuuta. Hapuilevan kauden Milanissa pelannut Christian Zapata on joukkueen ykkötoppari. Kun keskikentän pohjalta puuttuu loukkaantumisten vuoksi yli 50 maaottelun Abel Aguilar sekä Fredy Guarin, on Kolumbian puolustuspelaaminen ainakin ennakkoon joukkueen selkeä akilleen kantapää.

Toisaalta Kolumbialta löytyy tukku loistavia hyökkäyspään pelaajia, joten joukkueen pelaaminen saattaa äityä todella kauniiksi. Tasapainon löytäminen hyökkäyksen ja puolustuksen välillä onkin siis asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Arvio

Kertaalleen vuonna 2001 Copan mestaruuden voittanut Kolumbia ei kuulu turnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin, mutta sen pitäisi edetä Brasilian vanavedessä C-lohkosta helposti jatkoon. Vaikka Kolumbia jäisikin lohkossa toiseksi, tulisi sen edetä välieriin. Jos Pekerman saa organisoitua puolustuspelaamisen hyvään kuosiin ja hyökkäys onnistuu odotetulla tavalla, on Los Cafeteroksella mahdollisuus edetä aina mestaruuteen saakka.

Peru

30-vuotias Jefférson Farfan kuuluu Perun tähtipelaajiin.  Kuva: Getty

30-vuotias Jefférson Farfan kuuluu Perun tähtipelaajiin. Kuva: Getty

Edellisessä Copa Américassa pronssille yltänyt Peru on hieman arvoituksellisempi joukkue, sillä maa on pelannut lokakuussa 2013 päättyneiden MM-karsintojen jälkeen ainoastaan kaksi harjoitusottelua. Huhtikuussa se hävisi Venezuelalle 0-1 ja pelasi edellisenä torstaina 1-1 -tasapelin Meksikon kanssa. Joukkueen argentiinalaisvalmentaja Ricardo Gareca on ollut Perun peräsimessä tämän vuoden helmikuusta lähtien.

Peru lähtee kisoihin monia muita maita nimettömämmällä nipulla, sillä suurin osa joukkueen pelaajista tulee kotoisesta Perun liigasta. Euroopassa ammatikseen pelaavia joukkueessa on vain kahdeksan. Vaikka joukkueen iskukykyä onkin vaikea arvioida vähäisen ottelumäärän vuoksi, kertonee jotain se tilastofakta, että Perun edellisestä voitosta tuli maanantaina kuluneeksi tasan kaksi vuotta. Ecuadorin kaatumisen jälkeen Peru on pelannut voitoitta seitsemän ottelua peräkkäin.

Avainpelaajat

Schalkessa vuosia viihtynyt Jefferson Farfan on Perun selkeitä avainpelaajia. Tuulennopean laiturin kunto on Perun joukkueen tapaan arvoituksellinen, sillä mies pelasi ensimmäiset Bundesliga-pelinsä tälle kaudella vasta maaliskuussa vietettyään koko alkukauden sairastuvalla. Farfanin tavoin laidalla viihtyvältä Juan Vargasilta odotetaan hyviä esityksiä turnauksessa. Fiorentinassa pitkään pelannut 53 maaottelun mies on samalla yksi joukkueen kokeneimmista pelaajista.

Meksikoa vastaan Gareca peluutti 4-2-3-1 -ryhmitystä, jossa piikkipaikalla esiintyi Paolo Guerrero. 31-vuotias hyökkääjä oli neljä vuotta sitten yllättäneen Perun paras maalintekijä ja pokkasi samalla koko turnauksen maalipörssin voiton viidellä täysosumalla. Guerreron ohella penkiltä löytyy kokenut kehäkettu Claudio Pizarro, joka toimii joukkueen kapteenina. Kummatkin kokeneet hyökkääjät ovat Perun avainpelaajia. Kumpi heistä sitten onkaan ykkösvaihtoehto kärkeen, on onnistumisia tultava, jos Peru mielii päästä alkulohkoa pidemmälle.

Kiinnitä katseesi

Perun mielenkiintoisin pelaaja löytyy puolustuslinjasta. Täksi kaudeksi Malmö FF:in liittynyt Yoshmir Yotun antoi kelpo taidonnäytteen osaamisestaan upottamalla huikaisevan voittomaalin IFK Göteborgin verkkoon. Vasempana laitapuolustajan viihtyvä on nuoresta iästään (25) huolimatta ehtinyt edustaa maataan jo 39 kertaa. Mies on noussut ensimmäisellä kaudellaan Skånessa vakioavauksen pelaajiin, sillä Yotun on ollut Malmön aloituskokoonpanossa 11 kertaa.

Yotunin lisäksi on hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka Los Incasin yhteispeli lähtee luistamaan, varsinkin kun joukkue on pelannut niin vähän pelejä yhdessä ja joukkueesta alle puolilla pelaajista löytyy yli 20 maaottelua. Joukkueen ollessa vailla suuria tähtiä on joukkuepelin toimivuus ehdoton edellytys Perun menestymiselle.

Arvio

Peru on onnistunut voittamaan Copa Américan mestaruuden kaksi kertaa historiansa aikana. Edellisestä mestaruudesta on kuitenkin vierähtänyt jo 40 vuotta. Kun katsoo Perun nimilistaa olisi maan kolmas mestaruus todellinen jytky.

Peru on luultavasti täysi vastaantulija avauspelissä Brasiliaa vastaan, eikä pysty haastamaan myöskään Kolumbiaa, mutta Venezuelan kanssa maalla tulee tiukka taistelu lohkon kolmospaikasta. Kun kolmen lohkon systeemissä kaksi parasta lohkokolmosta pääsee puolivälieriin, voi Peru napata jommankumman jatkoon oikeuttavista kolmospaikoista, mikä olisi hyvä suoritus Garecan miehistöltä. Tie nousee kuitenkin pystyyn viimeistään puolivälierissä.

Venezuela

Venezuelan Fernando Amorebieta taisteli päättyneellä kaudella Middlesbrough'n riveissä. Kuva: Getty

Venezuelan Fernando Amorebieta taisteli päättyneellä kaudella Middlesbrough’n riveissä. Kuva: Getty

Vajaan 30 miljoonan asukkaan Venezuela on Etelä-Amerikan heikoimmin menestyneitä futismaita, sillä mantereen pohjoisosassa sijaitseva maa ei ole kertaakaan edennyt jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin, ainoana koko maanosassa. Osaltaan tätä selittää myös se, ettei jalkapallo ole maan ykköslaji, sillä tämä asema kuuluu baseballille. Maa onnistui kuitenkin yllättämään kaikki neljän vuoden takaisissa kisoissa, edeten komeasti välieriin. Välieräpaikka oli Venezuelan ensimmäinen maan historiassa.

Muista maista poiketen Venezuela ei pelannut turnauksen alla harjoitusotteluita, mutta joukkueelta löytyy neljä ottelua tämän vuoden puolelta helmi-maaliskuulta. Näistä peleistä La Vinotinto voitti kolme, kun Honduras kaatui kahdesti ja alkulohkossakin vastaan tuleva Peru kerran. Harjoituspelirupeaman ainoan tappion Venezuela koki Jamaikan vieraana. Vaikka Venezuela ei kuulukaan turnauksen ennakkosuosikkeihin on joukkueen valmentajalla Noel Sanvicentellä koossaan yllätysvalmis ryhmä, jolla on kokemusta kansainvälisistä peleistä. Joukkueesta löytyy peräti yhdeksän yli 50 maaottelun miestä.

Avainpelaajat

Venezuelan avainpelaajista puhuttaessa ei sovi unohtaa joukkueen kapteenia, kokenutta Juan Arangoa. 124 maaottelua pelannut 35 -vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on joukkueen tärkein pelaaja. Tämän kauden Meksikossa Tijuanan joukkueessa pelannut konkari teki mittavan uran Euroopassa pelaten sekä Mallorcassa että Borussia Mönchengladbachissa yli 150 peliä kummassakin. Arangon loistava laukaus on myös tärkeä täsmäase Venezuelalle, sillä mies pystyy ampumaan kauempaa, mutta on myös erittäin hyvä ampumaan vapaapotkuja. Arangon tärkeys joukkueelleen korostuu erityisesti pelinrakentelussa varsinkin, kun kärjestä löytyy tällä kaudella Venäjän liigan Zenitissä 12 liigamaalia tehtaillut Salomon Rondon.

Arangon ohella Venezuelan avainpelaajiin kuuluu myös Genoassa pelaava Tomas Rincon. Puolustavana keskikenttäpelaajana tai oikeana linkkinä viihtyvä Rincon oli loistava edellisessä maanosan mestaruusturnauksessa, mistä kertoo miehen palkitseminen Adidaksen parhaana pelaajana turnauksessa. Toki turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinto meni Uruguayn Luis Suarezille. Vahvana taklaajana Rinconilla on tärkeä rooli keskikentän pohjalla, sillä Venezuelan puolustuksen täytyy olla edelliskisojen tapaan tiivis, mikäli maa mielii pärjätä turnauksessa.

Venezuelan puolustusta johtanee Nantesissa pelaava Oswaldo Vizcarrondo, joka pelasi tällä kaudella 36 ottelua Ranskan pääsarjaa. Kokenut toppari on 61 maaottelullaan puolustuslinjan eniten maaotteluita pelannut puolustaja. Toinen keskeinen hahmo Venezuelan puolustuksessa on Malagassa pelaava laitapuolustaja Roberto Rosales.

Kiinnitä katseesi

Joukkueen valmentaja Sanvicente ilmoitti ettei hän ole tullut viemään maataan Copan mestaruuteen, vaan ilmoitti ykköstavoitteekseen johdattaa maa seuraaviin MM-kisoihin Venäjälle. Sanvicenten mielestä nyt olisi Venezuelan vuoro päästä osallistumaan lajin suurimpaan kilpailuun. Näin ollen onkin mielenkiintoista nähdä kuinka suurella intensiteetillä maa lähtee tavoittelemaan menestystä turnauksessa. Tuskin kukaan joukkueen pelaajista haluaa yhtään ottelua hävitä, mutta valmentajan lausunto turnauksen alla oli vähintäänkin omituinen ottaen huomioon Venezuelan menestyksen edellisissä kisoissa.

Yksittäisistä pelaajista kannattaa seurata loukkaantumisten sävyttämän kauden Championshipin Middlesboroughissa ja Fulhamissa pelannutta Fernando Amorebietaa. Espanjaa U-19 -tasolla edustanut baski on syntynyt Venezuelassa ja edustaa synnyinmaataan maajoukkuetasolla, jossa toppari debytoi vuonna 2011. Kolmekymppinen toppari on tullut tunnetuksi kovista otteistaan kentällä – puolustaja merkkautti kasvattajaseuransa Athletic Bilbaon paidassa yhteensä 11 punaista korttia 8 kauden aikana. Keltaisia kortteja mies on kerännyt vuodesta 2005 lähtien kunnioitettavat 99 kappaletta.

Arvio

Avauspelissään Venezuela kohtaa naapurimaa Kolumbian, joka on ennakkoon selvästi vahvempi, joten avauspelissä Sanvicenten miehistöllä on pelkästään voitettavaa. Sama tilanne maalla on luultavasti myös Brasiliaa vastaan päätöspelissä. Lohkon kolmospaikka ja sen myötä mahdollinen puolivälieräpaikka on kuitenkin täysin otettavissa. Venezuelan toinen peli Perua vastaan tulee todennäköisesti ratkaisemaan maan jatkohaaveet. Jos Venezuela onnistuu etenemään lohkon kolmantena jatkoon, asettuu sitä vastaan todennäköisesti joko isäntämaa Chile tai Argentiina, joten maan taival tämän vuoden turnauksessa tulee päättymään viimeistään puolivälieriin.

Copa Américan avausottelu Chile-Ecuador pelataan 12.6 klo 02.30. Turnauksen otteluita voit seurata Copa Américan Youtube-kanavalta suorina lähetyksinä. Aikaisimmat ottelut pelataan klo 22.00 Suomen aikaa, joten otteluita nähdäkseen ei tarvitse kaikkia öitä valvoa.